Nereguli la BCR si Raiffeisen, intr-un program pe care statul a dat peste 200 de milioane de euro

Miercuri, 07 Octombrie 2015, ora 12:41
7434 citiri
Nereguli la BCR si Raiffeisen, intr-un program pe care statul a dat peste 200 de milioane de euro
Foto: Colaj Ziare.com

Curtea de Conturi a descoperit nereguli la bancile pentru locuinte. Prejudiciul inca nu a fost stabilit, dar miza este uriasa: aproape 600.000 de romani au incheiat contracte cu BCR si Raiffeisen, iar subventiile acordate de stat pana acum depasesc 200 de milioane de euro.

Scopul programului este acordarea de credite imobiliare in conditii avantajoase celor care economisesc in prealabil.

Acum, Curtea de Conturi sustine ca cele doua institutii financiare nu au respectat litera legii cand au acordat subventiile de la stat, potrivit Digi 24.

Numar record al restantierilor la bancile din Romania

Cum functioneaza sistemul

Programul a fost initiat in 2006 si consta in faptul ca statul ofera prime anuale celor care economisesc prin cele doua banci pentru locuinte, BCR si Raiffeisen, in valoare de 25% din sumele economisite, dar nu mai mult de 250 de euro.

Clientii care decid sa foloseasca banii in mai putin de cinci ani trebuie sa justifice primele date de stat prin investitii in locuinta, fie ca e vorba de cumpararea unei case, fie de modernizari.

Cei care depasesc cei cinci ani pot ridica banii acumulati in cont, inclusiv cu prima de la stat si cu dobanda bancii, chiar si fara sa ia vreun imprumut pentru casa.

Ce nereguli au fost descoperite

Curtea de Conturi a controlat activitatea celor doua banci pentru locuinte in perioada iulie-septembrie 2015 si a descoperit nereguli.

Ai restante la credit? Bancile nu te vor mai putea executa silit fara acordul unei instante

"O serie de abateri de la legalitate privind acordarea si utilizarea subventiilor. In prezent, se deruleaza procedurile de conciliere, proceduri ce confera entitatilor supuse controlului dreptul de a-si exprima punctul de vedere fata de fiecare abatere si de a depune obiectiuni", arata Curtea de Conturi, potrivit postului de televiziune citat.

Institutiile sunt banuite ca ar fi solicitat prime mai mari decat aveau dreptul. Ba mai mult, ar fi incalcat prevederile si ar fi atras in schema si persoane care nu ar trebui sa se incadreze in program, cum ar fi cele de peste 65 de ani.

Reactia bancilor

Reprezentantii Raiffeisen Banca pentru Locuinte sustin ca au furnizat toate informatiile si explicatiile necesare. "Suntem increzatori ca informatiile puse la dispozitia Curtii vor clarifica subiectul", au mai spus acestia.

Pe de alta parte, BCR Banca pentru Locuinte a spus ca e vorba de o procedura standard de control, "care face parte din activitatea curenta a institutiei in cauza".

Statul a cheltuit pana acum peste 200 de milioane de euro pentru acest program de subventionare, iar aproape 600.000 de romani au ales sa economiseasca astfel.

Curtea de Conturi urmeaza sa stabileasca valoarea si metoda de recuperare a prejudiciilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
#nereguli banci locuinte, #Curtea Conturi banci locuinte , #banci