O noua criza economica mondiala, declansata de noile reguli impuse bancilor?

Joi, 16 Septembrie 2010, ora 18:28
4121 citiri
O noua criza economica mondiala, declansata de noile reguli impuse bancilor?
Foto: Reuters

Discutiile care au loc in cadrul institutiilor internationale nu sunt caracterizate, in mod normal, prin pasiunea pe care o arata participantii, insa acordul Basel privind majorarea capitalului bancilor este o exceptie.

Americanii au cerut reguli dure cat mai repede, germanii s-au opus, iar britanicii, elvetienii, japonezii si francezii au intrat apoi in lupta.

In cele din urma, reprezentantii celor 27 de tari au stabilit noi reguli pentru industria bancara inca ametita de socul prin care a trecut. Regulile ar trebui sa previna declansarea unei noi crize, dar la fel de usor ar putea sa creeze conditiile pentru una noua, sunt de parere criticii acordului incheiat in Elvetia, potrivit BusinessWeek.

Acordul obliga bancile din intreaga lume sa isi pastreze un capital echivalent cu 7% din activele cu grad mare de risc, in crestere de la doar 2% cat prevad actualele reguli. Deciziile nu ii satisfac, insa, pe multi, iar standardele impuse vor fi cu greu atinse de multe banci.

Cu toate acestea, bancile au la dispozitie opt ani pentru a indeplini noile cerinte, iar in unele cazuri s-au oferit chiar si 13 ani. Acest lucru i-a facut pe unii analisti sa afirme ca bancherii au ratat ocazia de a-si intari rapid sistemul pe care il reprezinta. "Inainte sa ajungem la deadline, vom avea probabil o noua criza", a afirmat Jeremy I. Stein, profesor de economie la Universitatea Harvard.

Bancherii avertizeaza ca vor da mai putine credite

Decizia luata de Comitetul Basel este corecta, in opinia bancherilor, insa presiunea care se pune acum pe banci pentru a-si tripla capitalul ar putea sa le scada capacitatea de a acorda imprumuturi, asa cum s-a intamplat si in 1988, cand la Basel s-a decis un nou standard pentru sistemul bancar. Cealalta varianta pe care bancile o au la dispozitie este vanzarea de actiuni.

Profesorul Stein de la Harvard spune ca membrii comitetului Basel ar fi trebuit sa limiteze cheltuielile directorilor si dividendele, asa cum a facut si SUA dupa ce a supus la teste de stres 19 dintre cele mai mari banci ale sale.

Autoritatile americane le-au cerut atunci bancherilor sa mareasca cu 75 de miliarde de dolari capitalul in urmatoarele sase luni. Totusi, ei nu au avut nevoie decat de doua luni pentru ca doreau sa scape cat mai repede de restrictii.

O parte dintre bancherii reuniti la Basel au vrut ca deciziile sa fie si mai restrictive, dar s-au lovit de germani care s-au plans ca masurile sunt oricum prea dure. Axel A. Weber, guvernatorul Bundesbank, a cerut ca perioada impusa bancilor sa fie de zece ani, iar capitalul de rezerva obligatoriu sa fie mai mic. In cele din urma, concluzia la care au ajuns membrii Comitetului Basel este considerata un compromis acceptabil, spune Franz-Christoph Zeitler, viceguvernatorul Bundesbank.

Bancile ar avea nevoie de un capital de rezerva de 17%

Noul set de reguli stabilit la Basel era necesar pentru ca cel vechi esuase. Banci precum Northern Rock au imprumutat mult mai mult decat aveau in rezerve crezand ca vor reusi sa transfere datoria altora cu ajutorul pietei libere. In Islanda, bancile au imprumutat miliarde - atat de mult incat nici guvernul nu a avut destui bani cash sa le scape de datorii.

In aceste conditii, chiar se credea ca noile reguli de la Basel vor face ca astfel de erori sa nu se repete. Insa anuntul facut luni a aratat ca bancile au scapat si de data asta usor, noile masuri fiind vazute de unii ca o palma usoara si venita prea tarziu. Da, trebuie sa puna mai multi bani deoparte, dar nu foarte multi si oricum nu trebuie sa o faca inainte de 2019, potrivit MSN Money.

Acordul de la Basel trebuia sa ne asigure ca, de acum inainte, ca bancile vor risca de acum inainte numai cu proprii bani si nu cu cei ai contribuabililor. Totusi, bancile nemultumite de propuneri i-au convins pe cei care fac regulile ca au nevoie de bani pentru a ajuta la relansarea economica si nu ii pot pune deoparte pentru o eventuala criza.

Despre unele banci, cum ar fi Lloyds, se crede ca ar avea deja suficient capital asa ca va acorda mai multe credite in perioada urmatoare. Si daca au destul capital pentru a acorda credite, inseamna ca isi permit sa dea si bonusuri angajatilor. Deja se estimeaza ca valoarea acestora va creste, numai in Marea Britanie, de la 6 miliarde de lire in 2009 la 7,2 miliarde de lire in 2011.

Concluzia analistilor este ca acordul Basel este penibil deoarece, chiar si dupa cresterea cu 4,5% a capitalului de rezerva, tot nu se apropie de cerintele impuse in urma cu cativa zeci de ani in urma. Marea Britanie avea un capital de risc de 6-7% in anii 1960 si 1970, in timp ce bancile din SUA tineau deoparte 17% din capital in anii 1930. In prezent, cred analistii, bancile ar avea nevoie de rezerve de pana la 30% pentru a se apara de o noua criza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
#Basel III, #acord banci capital criza, #banci criza financiara, #Basel banci credite , #banci
Comentarii
Poza romanianwars
romanianwars
rank 1
Poza Paradis
Paradis
rank 5
Da, va fi valul 2 al crizei, dar nu din cauza regulilor, ci din cauza primului val care incà nu e digerat ...