Omul care a ferit economia canadiana de criza si noua lui misiune

Duminica, 02 Decembrie 2012, ora 08:16
4740 citiri
Omul care a ferit economia canadiana de criza si noua lui misiune
Foto: Reuters

Numirea lui Mark Carney, in prezent guvernator al Bancii Centrale a Canadei, la sefia Bancii Angliei (BoE), este considerata de majoritatea britanicilor "o gura de aer proaspat" pentru revitalizarea sistemului bancar britanic bulversat de criza si de scandaluri.

Fost bancher de investitii la Goldman Sachs, unde a lucrat mai mult de zece ani, Carney este recunoscut la nivel mondial pentru masurile anti-criza neconventionale prin care a reusit sa fereasca bancile canadiene de socuri. El este, de asemenea, presedintele Consiliului de Stabilitate Financiara (FSB), format din reprezentantii primelor 20 de economii mondiale, pozitie din care a contribuit la elaborarea unor noi reguli pentru banci, in cadrul sistemului Basel III.

Canadianul in varsta de 47 de ani va prelua noul post incepand cu 1 iulie 2013, dupa retragerea lui Sir Mervyn King (64 de ani), aflat la conducerea BoE timp de un deceniu.

In opinia lui George Osborne, ministrul britanic de Finante, Carney este cel mai remarcabil guvernator al generatiei sale si persoana potrivita pentru BoE.

"Cred ca va aduce conducerea puternica si experienta externa de care are nevoie Banca Angliei pentru a-si indeplini responsabilitatile dificile privind reglementarea sistemului nostru bancar" a spus Osborne in fata Parlamentului, potrivit Reuters.

Cel mai relevant exemplu pentru certificarea abilitatilor sale de guvernator ramane decizia de a reduce dobanda de politica monetara si de a o mentine neschimbata pentru o perioada indelungata, in scopul stimularii conditiilor interne de creditare si increderii pietei in general, intuind in mod corect declansarea unei crize a creditarii la nivel global. In consecinta, economia si piata muncii in Canada au inceput sa isi revina incepand cu mijlocul anului 2009, scrie Business Insider.

Totusi, peste ani, politicile aplicate de Carney in Canada ar putea sa nu mai para cele mai inspirate, avertizeaza expertii.

Potrivit economistului David Madani de la Capital Economics, o analiza retrospectiva a activitatii lui Carney va arata ca ratele de dobanda mici au contribuit la crearea unei bule imobiliare.

"Cred ca peste cinci pana la zece ani de acum inainte, cand vom privi inapoi la Bank of Canada si la Mark Carney, vom realiza probabil ca am mentinut ratele de dobanda prea scazute pentru prea mult timp, iar acest lucru a contribuit la problema din sectorul imobiliar", a spus Madani, potrivit Canadian Business.

O gura de aer proaspat

Industria financiara britanica a salutat numirea canadianului la conducerea BoE, considerand-o o gura de aer proaspat si un semnal revigorant privind dorinta guvernului de a arata ca Marea Britanie este deschisa expertizei externe.

Carney a acceptat postul dupa cateva luni de negocieri, obtinand un salariu mai mare si un temen mai scurt decat predescesorul sau. Astfel, noul guvernator al BoE va avea un salariu de 768.000 de dolari pe an, comparativ cu 488.000 de dolari, si un mandat de maximum cinci ani fata de mandatul standard de opt ani.

"Marea Britanie are nevoie de dumneavoastra", scrie Martin Wolf de la Financial Times, citat de National Post.

"Este extraordinar si admirabil ca o tara alege sa cedeze cel mai important post oficial unui strain cum este domnul Carney", a adaugat Wolf, mentionand ca decizia reprezinta un joc de noroc in conditiile in care un strain isi va asuma o functie plina de incarcatura politica, in special avand in vedere circumstantele economice si financiare.

Carney a inceput sa lucreze la banca centrala a Canadei din 2003, fiind numit in functia de guvernator in 2008.

"Merg acolo unde sunt cele mai mari provocari. Este foarte important pentru economia globala ca Marea Britanie sa reuseasca sa isi reechilibreze economia, ca reforma sistemului financiar britanic sa fie finalizata", a spus Carney.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#nou guvernator Banca Angliei, #masuri banca centrala, #reguli banci , #banci
Comentarii