Opinii: Cum sa dai o teapa unei banci?

Joi, 02 Decembrie 2010, ora 17:13
10910 citiri
Opinii: Cum sa dai o teapa unei banci?

Acum cativa ani, am primit o solicitare de la un fond de investitii strain, prin care mi s-a cerut sa prestez un serviciu imobiliar. Ca de obicei, am luat cererea in serios si, in foarte scurt timp, m-am prezentat cu cateva oferte la sediul clientului.

Ca un profesionist adevarat, am venit cu oportunitatile momentului. Suma care se dorea investita a fost de peste 25 milioane euro! La asa tranzactie, m-am ocupat personal de distinsii mei clienti, toti straini. Seful lor era un american, care inainte sa vina in tara mea, mi-a marturisit deschis ca nu stia pe ce continent sa caute Romania. Dupa ce a gasit-o si a aterizat la Bucuresti, a apelat la mai multe agentii imobiliare. Eu m-am miscat in stil... american.

Dupa cateva zile de tatonari si analize, in sedinta board-ului, tinuta... pe o terasa bucuresteana, s-a luat decizia sa fie cumparat unul dintre imobilele prezentate de mine. Un teren imens, de cateva zeci de hectare, aflat mult in afara Capitalei. De acolo, in orice directie priveai, cerul se unea cu pamantul. Pretul era unul halucinant, chiar si pentru momentul 2007-2008! In toata aceasta tranzactie imobiliara s-au folosit cateva milioane ale investitorilor si restul, grosul, de la o banca straina. Subliniez ca pe tot parcursul discutiilor dinaintea achizitiei, banca a avut permanent la negocieri un director si un expert evaluator. Ambii au dat asigurari, prin rapoarte scrise, ca investitia e mai mult ca sigura!

Ce am facut eu? De la inceput pana la sfarsit, ca orice prestator care se respecta, am zambit, i-am incurajat si, intr-un cuvant, i-am "hranit" cu produsul pe care ei si l-au dorit! Nimic mai mult! Totusi, am fost intrebat: "ce parere am?", ca specialist cu o vechime de peste 15 ani in domeniu, la vremea aceea? Am raspuns simplu: "Scopul dvs. este sa faceti bani, iar banca va finanteaza. Rolul meu este sa va ajut sa va atingeti interesul!"

Ce s-a intamplat din 2008 incoace cu terenul respectiv? E tot acolo, la fel ca inainte, plin de balarii! Ce s-a intamplat cu investitorii? Sunt bine mersi in Romania, administreaza imobiliarele pe care le mai au... Terenul cumparat cu banii bancii nu-l mai au! Firma care a achizitionat imobilul a intrat in faliment. Ulterior, bunul respectiv a intrat in posesia unei alte societati! Ce s-a intamplat cu oamenii din banca respectiva? Relaxati-va! Sunt tot acolo... Fostul directorul de credite care a sustinut tranzactia a ajuns chiar vice-presedinte pe retail! Pierderea bancii... 20 de milioane euro, net!

In ultimii ani, dar mai ales dupa 2004, bancile straine s-au specializat sa profite de orice oportunitate in Romania. Au inventat comisioane peste comisioane pentru clienti, au "muls" bugetul Ministerului Finantelor Publice, au inselat vigilenta BNR, au facut tot ce n-au putut sa faca in tara lor! Si-au batut joc de tot si au profitat de orice au gasit in tara fagaduintelor si a fraierilor: "the land of choise". Au facut profituri nebanuite si neasteptate nici macar de cei mai optimisti bancheri straini, pe care nu le-au visat ei in vecii vecilor amin!

Acum a venit un alt american, de la FMI, sa faca lobby ca sa schimbe, tot in favoarea bancherilor straini, ultima reduta de protectie bancara a romanilor: OUG 50. Credeti ca Mr. Franks stia unde e Romania pe glob, inainte sa fie trimis la "locul faptei"? Credeti ca lor, strainilor, le pasa de romanii care au luat credite, de cateva ori mai scumpe decat in orice tara civilizata? Fata de tot ce inseamna sistemul bancar in Romania, fata de tot ce reprezinta nesimtirea bancilor - dusa adesea la extrem, eu am lucrat cu "armele" lor! Daca ei nu au mila de poporul meu, noi cu atat mai putin ar trebui sa avem.

Ca sa dai o teapa unei banci trebuie sa fii pregatit mai bine ca ei, sa gandesti ca ei si sa actionezi in interesul tau. Daca ma condamnati pentru ce am facut, va transmit salutari! Insa, ca roman, eu ma mandresc ca le-am tras-o exact cum ei ne-o trag, de fiecare data cand ne prind!

Nu plangeti niciodata un bancher strain. Pentru ei, Romania e raiul bancar pe pamant! Sau cel putin, recunoasteti si voi macar o data, in sinea voastra... Ce roman n-ar da o teapa unei banci straine? Poate doar Mugur Isarescu ar ezita!...

Dragos Dragoteanu, patron Euroest

Cum funcționează tehnologia QD-OLED de pe noile televizoare smart și cu ce beneficii vine
Cum funcționează tehnologia QD-OLED de pe noile televizoare smart și cu ce beneficii vine
Anunțată recent, tehnologia ecranelor QDEL promite să revoluționeze industria televizoarelor, începând cu segmentul premium și extinzându-se treptat către gama de buget. În timp ce...
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Un pachet important de legi, care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, a fost adoptat miercuri, 24 aprilie, de Parlamentul...
#banci investitori straini, #investitori straini Romania, #imobiliare Romania teapa, #Jeffrey Franks Romania banci , #banci