Opinii: In 2011, bancile pun mana pe iatagan

Sambata, 01 Ianuarie 2011, ora 11:36
4036 citiri
Opinii: In 2011, bancile pun mana pe iatagan

Dupa ce au umblat cu manusi cand s-a putut, au pus piciorul in prag cand nu s-a mai putut si au marit comisioanele in ciuda premierului, bancile au hotarat sa intre in noul an cu mana pe iatagan si sa taie in carne vie, ca sa-si scoata banii.

Usor de zis, greu de realizat. Ti se face parul maciuca, ascultand cifrele consultantilor financiari: numai in sectorul imobiliar, bancile au o gaura de 500 de milioane de euro, plus alta gaurica de vreo 200 de milioane ascunsa la persoane fizice sau la societati cu profil neimobiliar, si inca niste gaurele mai mici, dar mai numeroase, pe la tot felul de clienti cu tot felul de alte preocupari.

Mort-copt, banii trebuie incasati

Cum sa-i incaseze bancile? Ar trebui sa vanda activele si gajurile datornicilor, dar cine cumpara alte active, cand societatile se zbat sa scape de cele vechi, si sa-si ia lumea-n cap, spre destinatii de vis, unde salariile nu se taie cu foarfeca, si nici impozitele nu se aduna cosite cu coasa premierului?

Nimeni nu vine din Germania sau Franta sa-si faca sediu in Romania si sa cumpere activele noastre, puse zalog la banci, pe vremea cand credeam ca, la noi, cainii vor umbla totdeauna numai cu covrigi in coada.

La asta, se mai adauga si naivii care si-au pus zalog propriul domiciliu, ca sa-si cumpere masina cu aer conditionat. Ei sunt in stare sa ne creeze o problema sociala de tip grecesc cu specific romanesc, jucand capra in piata Victoriei, sau aruncand cu sapca peste gardul de vis-a-vis de Gradina Botanica.

Bancile n-au nevoie de asemenea vodevil pe seama lor, fiind mai obisnuite sa te arda la buzunar pe cale diplomatica, cu zambetul pe buze si cu urarea "la multi bani!", decat cu lupta corp la corp.

Chiar si firmele de consultanta financiara, cand sunt intrebate de soarta noastra, ne privesc cu melancolie, ca acel chirurg care trebuie sa faca operatia imediat, dar anestezistul e plecat in concediu.

Ele stiu ca soarta noastra fuse cruda de-asta data, ca mica noastra industrie fuse sfaramata, ca vantul sufla rece, ranile ne dor, iar criza va continua non stop si in 2011, pana cand datornicii vor intelege ca nu sunt decat doua solutii rezonabile: ori falimentul, ori intram in colaps.

Refinantarea - paiul inecatului

In mod paradoxal, specialistii demonstreaza ca falimentul este cea mai convenabila solutie, care te scoate din criza, in afara de cazul cand obtii o refinantare, adica un nou imprumut, cu care sa platesti vechiul imprumut, imprumutandu-te ulterior, ca sa platesti noul imprumut, devenit vechi, intre timp.

Nu e usor: trebuie sa fii Pacala, ca sa gasesti un Tandala, dispus sa-ti dea un credit nou, cu care sa platesti datoria veche unor banci carora le-ai si demonstrat ca esti Haplea si n-ai de unde plati.

Nici pentru banca nu-i usor. Daca-ti pune sula-n coaste, te muta repede cu domiciliul in Gara de Nord, dar ii merge vestea bancherului, ca de popa tuns, ca e la anaghie.

Automat, demareaza panica. Deponentii se vor repezi imediat la casierie, sa salveze ce mai e de salvat, convinsi ca ciorapul este mai sigur decat bancomatul si salteaua decat insasi banca.

Parca imi vine sa cred ca la asemenea apocalipsa s-a gandit si domnul Mugur Isarescu, recent, cand a majorat plafonul de garantare a creditelor de la 50.000 euro la 100.000 euro.

Logica Guvernatorului este de imbatabila

Persoana fizica, cetateanul de mijloc, are un salariu mediu net - sa zicem - de 1.600 lei. Chiar daca abia ii ajunge pentru de-ale gurii, presupunem ca tot pune de o parte 10%, adica 160 lei pe luna. Sunt 1.920 lei pe an, respectiv 458 euro. Va depune la banca 50.000 euro in 109 ani, iar 100.000 euro in 118 ani.

E clar ca nu la el s-a gandit domnul Isarescu cand a majorat plafonul. Dar nici la teschereaua domnului Voiculescu-Felix, unde 100.000 euro sunt un fel de maruntis, sau la Vantu, la Patriciu, la altii, care, daca-l scapa pe jos, nici nu se apleaca sa-t ridice.

Raman numai doua variante: ori domnul Isarescu s-a gandit sa garanteze frumosul depozit pentru oportunistii care castiga licitatiile pe ochi frumosi - ceea ce exclud in cazul de fata - ori nu s-a gandit la nimeni.

A facut numai un joc de imagine, ca sa creada lumea ca daca statul garanteaza depozitele agonisite din sporuri, indemnizatii si nelipsita spaga, inseamna ca nici prin cap nu-i mai trece statului sa taie alte salarii, sa coseasca alte indemnizatii sau sa decupeze alte sporuri, atatea cate au ramas nebarbierite.

Intre timp, domnul Boc n-are decat sa impoziteze averile dobandite nejustificat, pe baza proverbului din batrani: prinde orbul, scoate-i ochii.

Citeste si:
Pod inaugurat la ambele capete de PSD şi PNL pentru a nu se amesteca delegațiile. Slujba religioasă de la jumătatea podului le-a unit în final
Pod inaugurat la ambele capete de PSD şi PNL pentru a nu se amesteca delegațiile. Slujba religioasă de la jumătatea podului le-a unit în final
Un pod a fost inaugurat cu mare fast, la ambele capete, în județul Buzău. Este vorba despre podul care leagă municipiul Buzău de localitatea Vadu Pașii, iar la un capăt, panglica a fost...
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, 23 octombrie, după discuţiile de la Palatul Victoria, că politica formaţiunii s-a axat, în ultimele trei decenii, pe reprezentarea...
Sursa: Ziare.com