Opt banci europene au picat la testul de stres din UE - vezi care

Vineri, 15 Iulie 2011, ora 22:42
2731 citiri
Opt banci europene au picat la testul de stres din UE - vezi care
Foto: manager.ro

Opt banci europene au picat la testul de stres la care au fost supuse 91 banci pentru a le determina soliditatea in caz de soc economic, a anuntat vineri Autoritatea Bancara Europeana (EBA).

Cele mai multe banci care nu au trecut testul provin din Spania: cinci banci, din care patru case de economii. Institutiile financiare care au picat testul de stres sunt Caja Mediterraneo (CAM), CatalunyaCaixa, Unnim, CajaTres si Banco Pastor. Alte sapte entitati financiare au trecut la limita testele. Este vorba de bancile Banco Sabadell, Banco Popular si Bankinter, si de casele de economii Novacaixagalicia, Caja Ontinyent, Banca Civica, Bankia.

"Rezultatele sunt cele asteptate", a afirmat intr-o conferinta de presa guvernatorul Bancii Spaniei, Miguel Angel Fernandez Ordonez.

"Cel mai important este ca nicio entitate nu are nevoie de capital aditional", a subliniat el, insistand asupra procesului de restructurare in curs din sectorul bancar spaniol.

Doua banci din Grecia, respectiv ATEBank si EFG Eurobank, au picat si ele la testul de stres. Banca Greciei a anuntat ca, pe de alta parte, ca alte patru banci grecesti, respectiv Banca Nationala a Greciei, Alpha Bank, Piraeus Bank si Postbank au trecut testul de stres. De altfel, Giorgos Provopoulos, guvernatorul Bancii Greciei a apreciat rezultatele drept "incurajatoare".

Potrivit APA, banca austriaca ce a picat testul de stres este Osterreichischen Volksbanken-AG (OVAG). Volksbanken a inregistrat o rata de adecvare a capitalului de 4,5%, sub 5% cat trebuia pentru a trece testele de stres, potrivit AP.

Celelalte doua banci austriece care au participat la testele de stres, Erste Bank Group si Raiffeisen Bank International, au trecut cu bine testele. Volksbanken anuntase, joi, ca va vinde Volksbank International catre Sberbank din Rusia, o miscare care ar putea duce la cresterea capitalului.

Bancile nationale din Portugalia si Italia au anuntat, la scurta vreme dupa publicarea rezultatelor, reusita bancilor lor participante la stres.

Banca Portugaliei a precizat totusi ca primele doua banci ale tarii, BCP si BES trebuie sa recurga la 'majorari de capital sau la vanzarea activelor'.

"Toate grupurile bancare portugheze s-au aratat capabile sa absoarba o combinatie grava de socuri economice si financiare prevazute in scenarii de criza", a afirmat institutia financiara.

Portugalia a beneficiat, in mai, de un plan de ajutor al UE si FMI de 78 de miliarde de euro, care prevede un pachet de 12 miliarde de euro pentru o eventuala recapitalizare a sistemului financiar.

Bancile italiene care au participat la teste - Intesa Sanpaolo, UniCredit, Banca Monte dei Paschi di Siena, Banco Popolare si UBI Banca - au luat toate note de trecere, a anuntat Banca Italiei intr-un comunicat.

"Cele cinci grupuri bancare italiene care au participat la 'testele de stres' europene au depasit cu o larga marja pragul de referinta de 5% pentru adecvarea capitalului", a subliniat Banca Italiei, indicand ca au avut o medie de 7,3% la acest criteriu. Cele cinci banci reprezinta peste 62% din sistemul bancar italian, a reamintit aceasta.

Testele de stres "confirma deci nivelul adecvat de capitalizare al bancilor italiene si capacitatea lor de a absorbi impactul unei deteriorari suplimentare a conditiilor macroeconomice de pe piete", a adaugat Banca Centrala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
#banci test stres, #soc economic banci , #banci