Papa Francisc incepe lupta cu birocratia - Vrea sa inchida banca Vaticanului

Marti, 02 Aprilie 2013, ora 21:52
4508 citiri
Papa Francisc incepe lupta cu birocratia - Vrea sa inchida banca Vaticanului
Foto: Arhiva

Papa Francisc, care a spus ca vrea ca Biserica Catolica sa fie un model de austeritate si onestitate, ar putea restructura sau chiar inchide banca Vaticanului, in cadrul unui program de reducere a birocratiei, potrivit unor surse.

Francisc, care a mostenit o Biserica prinsa in scandaluri legate de pedofilie si documente secrete ajunse in presa, va trebui sa ia masuri in privinta bancii Vaticanului, de asemenea invaluita de sandal, relateaza Reuters.

Anul trecut, autoritatile europene au descoperit ca banca, cunoscuta sub acronimul IOR, nu a atins unele standarde in privinta luptei impotriva crimelor financiare.

"Sigur, daca papa vrea, poate inchide IOR", a spus un oficial senior din Vatican, cu experienta de ani de zile in afacerile cu banca respectiva.

Reformele semnificative nu vor avea loc in curand, ci de abia dupa ce se vor efectua schimbari in Secretariatul de Stat, departamentul din Vatican care a fost implicat in scandalul Vatileaks, in 2012.

Astfel, ar putea fi inlocuit seful departamentului, cardinalul Tarciscio Bertone, al doilea in ierarhia Vaticanului, care a fost invinuit de faptul ca nu a reusit sa opreasca luptele interne din Vatican in cei opt ani de pontificat ai lui Benedict.

Un alt oficial, care gestioneaza bani pentru Vatican, a declarat, sub anonimat, ca este nevoie de "restructurare serioasa" a bancii. "Nu as exclude nimic, inclusiv inchiderea bancii la un moment dat. Francis ia decizii surprinzatoare in fiecare zi", a declarat acesta.

Documentul secret

Inainte sa isi dea demisia, Benedict i-a lasat lui Francisc un raport secret privind scandalurile din cadrul Bisericii, inclusiv documente despre acte de coruptie si conflicte in administrarea bancii, din care o parte au fost furate de pe biroul papei de catre majordomul acestuia si date presei.

Majordomul, Paolo Gabriele, a fost arestat si condamnat la 18 luni in inchisoare de catre tribunalul din Vatican, insa, anul trecut, Benedict l-a iertat si a fost eliberat inainte de Craciun.

Bertone a fost direct implicat in scandalurile IOR. El l-a promovat pe Ettore Gotti Tedeschi, care a condus banca pana in luna mai a anului trecut, cand Consiliul de Adminstratie l-a concediat. La acea data, Gotti Tedeschi a declarat ca a fost dat afara deoarece voia ca banca sa fie mai transparenta, insa membrii Consiliului de Administratie au spus ca a neglijat responsabilitatile de management de baza.

In 2010, magistratii din Roma au investigat un caz de spalare de bani si au inghetat suma de 23 de milioane de euro pe care IOR o tinea intr-o banca italiana. Vaticanul a sustinu ca banca doar transfera fonduri in conturi din Italia si Germania. Banii au fost deblocati in 2011, dar investigatia se deruleaza in continuare.

In februarie 2013, Vaticanul l-a numit pe avocatul german Ernst von Freyberg la conducerea bancii, insa au fost gasite legaturi intre acesta si un constructor de nave maritime militare.

Ce se poate intampla cu banca

O mare parte din suma de 7 miliarde de dolari, gestionata de IOR, ce a fost infiintata in 1942, apartine nu Vaticanului, ci diverselor ordine religioase si diocezelor, care o folosesc pentru a trasfera bani la nivel mondial.

Printre optiunile luate in discutie se numara si restructurarea bancii astfel incat sa gestioneze doar banii necesari functionarii Vaticanului.

Pe de alta parte, este greu de crezut ca iezuitii, dominicanii sau franciscanii vor fi rugati sa-si transfere banii prin alte mijloace.

In plus, profiturile bancii au mentinut pe linia de plutire bugetul Vaticanului, care, in trecut, avea deficit de zeci de milioane de dolari. Astfel, daca banca ar fi micsorata sau inchisa, ar fi nevoie de alte surse de venit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm încetinit faţă de anul 2023 şi pe o traiectorie uşor mai ridicată decât cea anticipată în prognoza pe...
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei PlayStation 5
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei PlayStation 5
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei sale de gaming, PlayStation 5 Pro, care ar urma să ajungă pe piață până la finalul acestui an. Noua consolă va...
#Papa Francisc inchidere banca, #inchidere banca Vatican, #scandal banca Vatican , #banci