Ziare.com

Parlamentarii lovesc in clientii bancilor: Decizia controversata legata de comisioane - Sfatul avocatului

Joi, 24 Septembrie 2015, ora 09:13

   

Parlamentarii lovesc in clientii bancilor: Decizia controversata legata de comisioane - Sfatul avocatului
Parlamentarii romani par sa mearga impotriva curentului european, cel putin in ceea ce priveste legislatia referitoare la consumatorii de servicii.

Contrar a ceea ce se intampla in alte tari, unde politicienii incearca si, uneori, chiar reusesc sa promoveze si sa adopte legi care sa vina in favoarea clientilor bancari, la noi, lucrurile stau exact invers.

Prin proiectul de modificare a legii 193/2000, initiat de 17 deputati, se restrang substantial drepturile consumatorilor instituite de forma actuala a legii, reducand-o la un simulacru de protectie in fata abuzului de pozitie economica, golind-o de putere sanctionatorie, rezultatul fiind o forma fara fond.

Acest abuz pe cale de a fi legiferat, deja votat in Senat - proiectul aflandu-se acum in Camera Deputatilor - prevede, printre altele, introducerea procedurii prealabile pentru consumator de sesizare doar a ANPC, excluzand Comisariatele Regionale de Protectie a Consumatorilor si judecarea proceselor la sediul principal al comerciantului.

Aceste prevederi, in sine, sunt incalcari ale liberului acces la Justitie si o ingreunare pentru consumatorii din provincie in litigiile lor cu profesionistii, in totala disonanta cu Directiva Consiliului Uniunii Europene 2003/8/CE privind imbunatatirea accesului la Justitie.

O alta prevedere se refera la faptul ca asociatiile pentru protectia consumatorilor nu mai pot formula actiuni in incetare cu efecte erga omnes, ci doar actiuni individuale, similare cu cele pe care legea le permite consumatorilor actionind separate.

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) nu sustine modificarile initiate de Senat, la propunerea Asociatiei Romane a bancilor.

Comisioane abuzive in contractele de credit: Ce decizie importanta a luat Curtea de Justitie a UE

Principalele schimbari

Pe scurt, modificarile cele mai grave si mai frapante sunt urmatoarele:

1. Toate hotararile pronuntate in baza Legii nr. 93/2000 vor avea efecte doar pentru viitor. Nu mai este posibila restituirea prestatiilor nedatorate.

2. Clauzele relative la costul creditarii nu mai pot fi analizate sub raportul caracterului abuziv. Daca aceste clauze sunt neclare, consumatorul sau ANPC vor putea cere doar lamurirea clauzei, nu si eliminarea din contract.

3. Nulitatea absoluta este inlocuita cu anularea sau cu modificarea contractului. Daca nu s-a formulat actiune in trei ani de la data contractului, aceasta nu se mai poate formula, pentru intervenirea prescriptiei. ANPC nu mai are instrumentul legal pentru a cere sanctionarea contraventionala a profesionistului abuziv.

4. Consumatorul nu mai poate pretinde ca o clauza abuziva este fara de efect in ce-l priveste, nici macar in situatia in care acest lucru este constatat de autoritati. Nu mai poate cere nici nulitatea acesteia, ci doar analiza caracterului abuziv.

5. Hotararea instantei, chiar si in cazul in care actiunea apartine ANPC, nu mai are efecte erga omnes (fata de toti consumatorii si fata de toate contractele-tip ale profesionistului), ci doar fata de contractul "dedus judecatii".

6. Asociatiile pentru protectia consumatorilor nu mai pot formula actiuni in incetare cu efecte erga omnes, ci doar actiuni individuale, similare cu cele pe care legea le permite consumatorilor actionand separat.

Cabinet Avocat Coltuc
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5734 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ce să te aștepți de la o adunătură de lichele aciuate in Parlament??

Așa se intamplă cand penalii ajung să facă legea...

 

si va imaginati voi ca au lansat aceste modificari as, pe degeaba?

?

 

Conjuratia Hotilor

In anumite judete, delapidraea bancilor prin credite fara acoperire si alte "buletine" s-a facut metodic de seful politiei, seful sipi, isu, primar, sri local samd. Banii s-au luat... de dat, trebuie sa-i dea prostimea, inclusiv cei fara credite, fiind jegmaniti cu komisioane kleptomane.
daca observati articolul mentioneaza 17 negri, dar si numele lor. Banda kleptomana are putere pina si aici pe ziare.com. Un articol bun incepea cu numele lor si adresa. Aici nu e vorba de incompententa sau impostura. Astea sunt coordonari specifice klasei sekurist-kleptomane.

Tipic !!!

Peste tot in Europa parlamentarii sunt de partea alegatorilor.
Exceptie RRomania unde imediat ce au fost votati parlamentarii incep lupta contra alegatorilor!!!
Parlamentarul rroman ocroteste infractorii!!!
Parlamentarul rroman ocroteste bancile si corporatiile ce jefuiesc alegatorii!!!
Lista cu faptele de lupta ale alesilor contra alegatorilor e enorma!!!
Nici macar legislatia UE nu ne scapa de marseviile parlamentarilor rromani!!!

 

Roion,te-ai grabit sa scrii Romania cu 2 de "R

Conform statisticilor oficiale, acest lucru se va produce dar nu acum, ci peste 20-25 de ani, cand romii vor deveni majoritari. Sa multumim politicienilor nostri corupti care au fortat pe tinerii nostri romani sa urmeze drumul pribegiei. Shalom

Idee

Cam asta a fost si ideea.

.. foarte bine ..

.. atunci vom da noi in judecata fiecare parlamentar care nu a votat conform normativului european .. tot individual, ca asa le place lor .. si sa le plateasca bancherii despagubirile pe care le vor da .. o sa vedem daca le place ..

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor