Ziare.com

Pentru ce puteti da banca in judecata si ce castigati?

Vineri, 30 Septembrie 2011, ora 14:00

   

Pentru ce puteti da banca in judecata si ce castigati?
In special dupa initierea si, ulterior, dupa adoptarea, in urma unui proces anevoios, a Ordonantei 50/2010 privind creditele pentru consumatori, clientii au dobandit o perceptie mai clara asupra abuzurilor bancilor, iar procesele intentate institutiilor de credit au cunoscut o amploare fara precedent.

Cele mai multe dispute dintre clienti si banci au avut la baza nerespectarea dispozitiilor privitoare la procentul de dobanda, ne-au precizat reprezentantii casei de avocatura Coltuc. Astfel, "desi in contract este prevazuta o dobanda fixa, banca a transformat-o in mod unilateral in dobanda variabila, acest aspect nefiind definit si nefiind criteriu obiectiv asa cum prevede legea", spun avocatii de la Coltuc.

Tot in ceea ce priveste dobanda, clientii au acuzat banca de nerespectarea marjei fixe, modificarea dobanzii variabile in functie de alte criterii decat indicii de referinta sau chiar transformarea dobanzii in dobanda fixa atunci cand indicii de referinta au scazut.

Dupa dobanda, al doilea motiv de conflict il reprezinta comisioanele abuzive, precum comisionul de risc, care nu are o acoperire legala, in conditiile in care clientul isi plateste la timp creditul si este obligat sa incheie o asigurare. In plus, acest comision nu este restituit asa cum ar trebui, la sfarsit, au adaugat avocatii Coltuc. "Banca se apara spunand ca se incearca sa se compenseze creditele neperformante, insa nu e cazul clientilor de buna credinta. Mai mult, acest comision se regaseste in contabilitatea bancii ca fiind venituri din dobanzi, desi singurul pret al creditului nu poate fi decat dobanda."

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

In cazul proceselor castigate de clienti, instantele judecatoresti au obligat banca sa respecte dobanda care a fost stabilita initial in contractul de credit, sa calculeze dobanda in functie de criterii obiective, si nu de criterii care tin de politica bancii, si sa restituie sumele preluate in mod abuziv, precum si sumele de bani care au fost percepute de catre banca cu titlu de comisioane, instanta judecatoreasca stabilind caracterul ilegal al acestora, potrivit sursei citate.

Avocata Irina Sorescu, de la casa de avocatura Piperea si Asociatii, are in derulare trei procese colective contra unei banci comerciale. Clientii acuza banca de lipsa de transparenta la incheierea contractului de credit, publicitate mincinoasa in conditiile in care caracteristicile creditului vandut agresiv nu se regaseau in contract. Acum, banca le neaga (de exemplu dobanda fixa).

Totodata, se denunta inserarea de clauze abuzive, precum comisioane, dreptul bancii de a declara creditul scadent anticipat pentru aproape orice motiv, chiar si in situatia platilor la zi, dreptul bancii de a schimba moneda creditului si de a comisiona aceasta operatiune, potrivit avocatei.

De partea cealalta, banca argumenteaza ca "imprumutatii au stiut ce au semnat si ce costuri si-au asumat, acestea fiind negociate, iar contractul este legea partilor", ne-a spus Irina Sorescu.

Doua procese au fost initiate, in noiembrie 2010, pentru aproximativ 700 de conventii de credit si unul a fost initiat in februarie 2011, pentru 200 de conventii de credit. "Niciunul nu este solutionat, ne aflam in faza in care se administreaza probe si se discuta exceptii", a mai precizat avocata de la Piperea si Asociatii.

Clauzele considerate a fi abuzive in contractele intre institutii de credit si imprumutati persoane fizice sunt mentionate in anexa nr. 1, la Legea nr. 193/ 2000, cu modificarile si completarile ulterioare.

Totusi, stabilirea caracterului abuziv al unei clauze abuzive ramane la latitudinea instantei judecatoreasti, desigur, in limitele cadrului legal.

Prin urmare, persoanele care se angajeaza intr-un astfel de demers trebuie sa actioneze cu simtul raspunderii si cu buna-credinta si sa se informeze cu privire la implicatiile acestuia. Durata unui proces se poate intinde pana la 1 an, iar, in cazul pierderii procesului, clientul va fi obligat sa plateasca bancii cheltuielile de judecata.


Sursa: Ziare.com

Articol citit de 8109 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Pentru ce puteti da banca in judecata si ce castigati?

Puteti da camatarii "bancheri" in judecata pentru comportament nesimtit fata de clientii marunti.

Insa nuuu, nu-i cazul de V.I.P.-urilor ca oafa Flatulescului, sa fim bine intelesi!
De la un milion de EURO furt in sus, nu se mai cheama infractiune: se cheama act politic!

E vorba de cei carora li se cere pana si grupa sanguina pentr-un amarat de imprumut pentru nevoi personale!

Dar, ia incercati sa-i aduceti in fata justitiei, pe camatari!

O sa descoperiti ca-comunistii si securistii care "conduc" tara asta le-au facut niste legi camatarilor "bancheri", enshpe mii de legi, normative si ordonante atat de imbarligate, ca nici macar androidul DATA din Star Trek n-ar fi in stare sa castige un proces in fata leprelor "bancare"!
Cu toata capacitatea creierului lui pozitronic!

Deci, pe cale de consecinta logica, ce-ati putea castiga?
Bani dati pe apa Sambetei, nervi si sanatate duse!
Castig: zero barat!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor