Predai cheia locuintei si ai scapat de credit: Bancherii critica vehement proiectul de lege

Miercuri, 11 Noiembrie 2015, ora 18:30
6102 citiri
Predai cheia locuintei si ai scapat de credit: Bancherii critica vehement proiectul de lege
Foto: Hepta.ro

Comisia de Buget din Camera Deputatilor a avizat pozitiv un proiect de lege care permite clientilor bancilor sa scape de creditul ipotecar daca lasa imobilul institutiei financiare. Insa bancherii critica puternic propunerea, avertizand ca exista riscul sa se creeze o instabilitate in piata pe termen lung.

Proiectul prevede ca romanii cu case sub valoarea creditelor contractate ar putea sa scape de povara financiara prezentand bancii cheile imobilului ipotecat.

Masura a fost adoptata de Senat si va intra pentru raportul final la Comisia Juridica din Camera Deputatilor.

Romanii, datori pana-n gat: Un proiect dezamagitor destinat restantierilor la banci

Dar Consiliul Patronatelor Bancare din Romania a identificat mai multe efecte negative ale acestei prevederi, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

"Prin prezenta sesizare dorim sa atragem atentia asupra faptului ca daca va fi promulgat in actuala forma, acest proiect de lege va produce efecte grave, cu consecinte negative ireversibile cuantificate in instabilitatea prelungita a sistemului bancar si reducerea drastica in viitor a accesibilitatii creditelor imobiliare si ipotecare pentru consumatorii din Romania, in special tinerii si tinerele familii.

De asemenea, modalitatea total netransparenta de avizare este de natura sa atraga dupa sine notificarea organismelor europene in vederea declansarii procedurii de infringement intr-un moment cand sistemul bancar urmareste cu prioritate conlucrarea, nicidecum consultarea cu autoritatile legislative pentru identificare solutiilor viabile de stabilitate economica intr-un mediu economic si geopolitic complex", potrivit bancherilor.

Iata mai pe larg ce contesta Consiliul Patronatelor Bancare din Romania:

  • In forma sa actuala, legea va genera inasprireacreditarii ipotecare pana la un nivel care va restrictiona drastic accesul la credite ipotecare;
  • Actul normativ se suprapune nejustificat legislatiei privind insolventa persoanelor fizice, excedand cadrul de aplicare a directivelor europenesi creand pericolul real al notificarii de infringement contra statului roman.
  • Beneficiarii reali ai sai se vor dovedi a fi mai curand dezvoltatorii imobiliari individuali,avand in vedere atat faptul ca persoanele fizice aflate in dificultati de a plati creditul de casa considera parasirea casei drept ultima optiune.
  • Proiectul promoveaza indisciplina contractuala, legitimand instabilitatea si imprevizibilitatea legislativa referitoare lamecanismele normale depiata, ceea ce este de natura a crea prejudicii serioase increderii investitorilor si stabilitatii sistemului bancar din Romania.

Daca debitorii vor avea posibilitatea sa lase locuinta bancii, atunci piata imobiliara ar putea fi inundata, iar preturile ar urma sa scada, cu efecte asupra sectorului constructiilor si a intregii economii, mai sunt de parere bancherii.

"In incheiere, va adresam rugamintea de a intelege si aprecia prezentul demers ca fiind unul util nu doar institutiilor de credit ci, mai ales, persoanelor care vor suporta in final consecintele limitarii semnificative a accesului la produse de creditare, daca Proiectul de Lege ar fi adoptat si promulgat", se mai arata in comunicat.

Opinia bancherilor a fost trimisa lui Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor, precum si lui Viorel Stefan, presedintele Comisiei pentru Buget, Finante si Banci.

C.P.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

România, cea mai mare inflație din UE în ianuarie. Activitatea Guvernului sau lipsa acesteia sunt printre principalele cauze
România, cea mai mare inflație din UE în ianuarie. Activitatea Guvernului sau lipsa acesteia sunt printre principalele cauze
Rata anuala a inflatiei in Uniunea Europeana a scazut in luna ianuarie pana la 3,1%, de la 3,4% in decembrie, insa in Romania rata anuala a inflatiei a fost de doua ori mai mare decat media din...
Cum va arăta e-Factura simplificată pentru volume mari de facturi. Ministrul de Finanțe face reparații din mers cu o lună și jumătate înainte să fie împărțite amenzi
Cum va arăta e-Factura simplificată pentru volume mari de facturi. Ministrul de Finanțe face reparații din mers cu o lună și jumătate înainte să fie împărțite amenzi
De la 1 ianuarie, de când sistemul RO e-Factura a devenit obligatoriu pentru contribuabili, acesta a ajuns la peste 300.000 de utilizatori, prin intermediul său fiind procesate un milion de...
#proiect lege banci credite, #banci credite imobiliare , #banci