Prezenta bancilor grecesti scade increderea romanilor in sistemul bancar local

Autor: Paul Barbu - Redactor
Sambata, 30 Iulie 2011, ora 08:34
2311 citiri
Prezenta bancilor grecesti scade increderea romanilor in sistemul bancar local
Foto: newstatesman.com

Recentele probleme care au loc in Grecia si in alte state de la periferia zonei euro au facut ca romanii sa nu mai aiba chiar asa mare incredere in sistemul bancar local. Problema increderii nu este una tocmai noua, avand in vedere ca, institutiile de creditare nici nu s-au dat in vant prea mult sa o recastige, principala tinta fiind profitul (si pe buna dreptate, avand in vedere ca asta este scopul unui agent economic).

Astfel ca patru din zece romani nu prea au incredere sau nu au incredere deloc in sistemul bancar, potrivit unui studiu realizat de iVox.ro, remis catre Ziare.com. Paradoxal, chiar daca nu au incredere in institutiile de creditare, majoritatea coplesitoare recunoaste ca lucreaza cu cel putin doua banci. Pe acelasi principiu, doar unul din zece romanii se declara nemultumit de serviciile pe care le au bancile noastre.

In conditiile in care in Romania activeaza sase banci cu capital majoritar grecesc, 35,8% dintre repondentii studiului considera ca stabilitatea sistemului bancar din Romania poate fi afectat in mare masura de criza economica din Grecia.

Procentul celor care cred ca aceasta stabilitate poate fi afectata de criza greaca in masura medie, este de 39,6%, in timp ce 24,6% dintre respondenti au incredere ca stabilitatea sistemului bancar autohton va fi afectata in mica si foarte mica masura.

Piata Forex, lovita si ea de turbulentele financiare

Potrivit lui Mads Koefoed, strateg in macroeconomie Saxo Bank, piata FX are cateva motive de ingrijorare in prezent, unul fiind criza provocata de statele din zona Euro. "Salvarea oferita Greciei saptamana trecuta ar putea fi considerata drept indrazneata in comparatie cu precedentele salvari ale statelor problema din UE, dar tot se confrunta cu numeroase obstacole si nu facem altceva, pana la urma, decat sa plimbam cercul, cum se spune", a mai declarat acesta pentru Ziare.com.

Cumparatorii de bonduri trebuie sa-si readapteze strategia eronata, mai afirma economistul. "In schimb, continuam sa salvam tari asteptandu-ne ca guvernele lor sa contribuie la salvare in mod simplu, reducand cheltuielile bugetare si deficitul public" a mai spus Koefoed.

Euro dus de banci la 4,3 lei

Sa nu uitam ca la jumatatea acestei luni leul a suferit o depreciere destul de grea, in momentul in care s-a aflat ca si italienii ar avea oarecare probleme cu economia. Atunci a fost momentul in care cursul valutar euro/leu a fost pe punctul de atinge pragul de 4,3. Economistii chestionati, atunci, de editorii Ziare.com, considerau ca leul s-a depreciat atat de mult tocmai din cauza expunerii foarte mari pe care bancile italiene si grecesti o au la noi in tara.

Oficialul Saxo Bank spune ca si daca se aplica planul UE, "Grecia se va lupta sa-si reduca datoria la un nivel suportabil". "Mai mult, avem tari ca Irlanda si Portugalia care se lupta in continuare desi au primit pachetele financiare salvatoare, iar randamentele obligatiunilor italiene cresc pe zi ce trece. Problema datoriilor din zona Euro este departe de a se fi terminat", a conchis Mads Koefoed.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#banci incredere romani, #criza Grecia , #banci