Volksbank va plati daune morale in cazul clauzelor abuzive. Oficialii bancii acuza judecatorul

Marti, 16 Aprilie 2013, ora 10:53
6449 citiri
Volksbank va plati daune morale in cazul clauzelor abuzive. Oficialii bancii acuza judecatorul

Volksbank este obligata sa acorde clientilor daune morale pentru prejudiciile suferite din cauza clauzelor abuzive din contractele de credit, dupa ce au fost castigate irevocabil trei procese, a anuntat avocatul Avram Codrut.

Sentintele irevocabile au fost pronuntate pe 15 aprilie de Tribunalul Bucuresti, fiind primele de acest gen din Romania, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

"Prin aceste sentinte au fost mentinute solutiile instantei de fond, in care au fost constatate nule absolut, in baza Legii nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre comercianti si consumatori, clauzele privind: comisionul de risc, redenumit ulterior comision de administrare credit, modificarea unilaterala de catre banca a nivelului dobanzii creditului, declararea scadentei anticipate fara a se specifica motivul, perceperea de sume de bani suplimentare neprevazute in contract", se arata in comunicat.

Astfel, Volksbank este obligata sa returneze toate sumele incasate in contul acestor comisioane, din momentul incheierii contractului, la care se adauga dobanda legala.

De asemenea, banca este obligata sa nu mai incaseze aceste sume pe viitor si sa perceapa, pe perioada derularii contractului, dobanda fixa prevazuta in contractul initial.

Potrivit deciziei, starea de teama, stres si incertitudine resimtita de consumatori ca urmare a transformarii ratei dobanzii din fixa in variabila si starea de revolta cu privire la sumele ridicate percepute de banca "reclama o reparatie baneasca, sub forma acordarii de daune morale", se arata in comunicat.

Daunele, acordate fara dovezi

In schimb, oficialii Volksbank sustin ca in toate cele trei cazuri, judecate la Judecatoria Sectorului 2, judecatorul ar fi acordat daune morale fara sa aiba dovezi care sa demostreze prejudiciul suferit de client, dincolo de prevederile contractuale constestate.

"In aceste cazuri nu s-au prezentat dovezi (documente medicale, declaratii ale martorilor, etc), iar judecatorul s-a pronuntat fara niciun probatoriu. Chiar si in motivarea sentintelor, judecatorul recunoaste ca 'stabilirea cuantumului despagubirilor, include o mare doza de aproximare'. Jurisprudenta Inaltei Curti (dec 98/2012) arata ca prejudiciul, ca element al raspunderii civile delictuale, trebuie dovedit, neputand fi acordata cu titlu de despagubire o anumita suma solicitata de reclamanti, in lipsa unor dovezi care sa justifice cuantumul acesteia. Or, sentintele invocate recent, nu respecta aceasta conditie", a declarat, pentru Ziare.com, oficialii Volksbank.

Acestia au precizat ca sumele acordate cu titlu de daune morale sunt aproximativ egale cu cheltuielile de judecata, avand un "impact marginal asupra cheltuielilor bancii". Intr-unul din dosare, s-au acordat daune morale reprezentand 20% din suma solicitata initial, fara sa precizeze valoarea acesteia.

"Practica acordarii de daune morale este izolata in randul instantelor din Romania. Astfel de cazuri apar cu precadere la nivelul Judecatoriei Sectorului 2, la nivelul anumitor judecatori, in timp ce alte judecatorii din Bucuresti si Tribunalul resping frecvent cererile privind daunele morale. Chiar si la Judecatoria sectorului 2, in cazuri judecate de alti magistrati, in spete similare, s-au respins pretentiile privind daunele morale", au comentat oficialii Volksbank.

Potrivit avocatului Avram Codrut, cele trei sentinte vor deveni un precedent important, avand in vedere ca se afla in curs de judecata mai multe astfel de procese.

Citeste si:
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Premierul Nicolae Ciucă va avea duminică, 5 decembrie, o întâlnire cu specialiștii din domeniul sănătății pentru a decide măsurile care se impun în urma confirmării primelor cazuri de...
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat, sâmbătă, la Brăila, că, dacă nu ar fi forţat cu CNAIR deschiderea Lotului 2 din Autostrada Sebeş-Turda, ”anul acesta aveam foarte...