Probleme financiare pentru o companie de asigurari

Luni, 25 Ianuarie 2016, ora 11:18
4182 citiri
Probleme financiare pentru o companie de asigurari
Foto: Arhiva/Ziare.com

ASF va aplica masurile de rezolutie in cazul societatii Carpatica Asig pentru a evita efectele negative asupra stabilitatii financiare a pietei asigurarilor, urmand sa intocmeasca planul in maximum 6 luni. In plus, a desemnat Fondul de Garantare a Asiguratilor ca administrator temporar.

"Analizand situatia financiara a societatii de asigurari Carpatica Asig S.A. si alti factori care fundamenteaza necesitatea protejarii creditorilor de asigurari, minimizarea impactului asupra fondurilor de protectie si pentru evitarea efectelor negative semnificative asupra stabilitatii financiare a pietei de asigurari, Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a constatat ca sunt intrunite conditiile pentru aplicarea dispozitiilor Legii 246/2015, privind redresarea si rezolutia asiguratorilor, atat in ceea ce priveste susceptibilitatea intrarii intr-o stare de dificultate majora a societatii, cat si justificarea aplicarii masurilor de rezolutie din perspectiva interesului public (art. 42 si art. 43, alin.2) ", se arata intr-un comunicat al autoritatii.

ASF va intocmi Planul de rezolutie in cel mult sase luni, urmand ca un evaluator independent sa realizeze o evaluare corecta, prudenta si realista a activelor, datoriilor si capitalurilor proprii ale asiguratorului, ca etape premergatoare aplicarii masurilor de rezolutie.

Carpatica Asig, la finalul procedurii de redresare financiara - ce se va intampla cu societatea

Consiliului de Administratie al Carpatica Asig este obligat sa implementeze masura privind atragerea unui investitor strategic si incheierea tranzactiei, precum alte masuri, astfel incat sa fie restabilit nivelul fondurilor proprii de baza eligibile care acopera cerinta de capital minim (MCR, minimum capital requirement) calculat la data de 1 ianuarie 2016 sau modificat profilul de risc astfel incat, in termen de 3 luni de la data comunicarii deciziei, MCR sa fie respectata.

Totodata, trebuie sa fie restabilit nivelul fondurilor proprii eligibile care acopera cerinta de capital de solvabilitate (SCR, solvency capital requirement) calculat la 1 ianuarie sau modificat profilul de risc astfel incat, in termen de 6 luni de la data comunicarii deciziei, SCR sa fie din nou respectata.

ASF a desemnat Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) ca administrator temporar, care va avea ca atributii principale supervizarea procesului de inventariere a patrimoniului societatii la 31 decembrie 2015, intocmirea situatiilor financiare anuale si auditarea acestora, precum si supervizarea modului de ducere la indeplinire a masurilor, in special cele legate de atragerea unui investitor strategic.

Conducerea societatii va avea obligatia sa se consulte cu administratorul temporar si sa obtina acordul acestuia inainte de a lua decizii sau de a intreprinde actiuni ce privesc activele societatii.

Carpatica Asig a anuntat la mijlocul lunii ca a demarat procedura de due dilligence, prin care compania va fi evaluata financiar, comercial si operational de catre investitorul strategic interesat de preluarea societatii, in baza memorandumului semnat pe 21 decembrie.

"Acest proces se deruleaza in baza Memorandumului de intelegere cu clauza de exclusivitate, ce a fost semnat in data de 21 decembrie 2015. Procedurile de due diligence urmeaza un calendar al tranzactiei ce a fost transmis si catre Autoritatea de Supraveghere Financiara. Investitorul interesat de preluarea Carpatica Asig detine o vasta experienta in industria de asigurari si intentioneaza sa dezvolte si sa consolideze compania pe termen lung", a aratat Carpatica Asig intr-un comunicat.

Carpatica a avut in derulare un plan de redresare, aprobat de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) in septembrie anul trecut, valabil pana la finele anului, insa nu a respectat termenele, iar autoritatea de supraveghere s-a aratat sceptica cu privire la investitorul interesat sa preia societatea.

ASF dispune deschiderea procedurii de redresare financiara pentru Carpatica Asig

Firma de asigurari trebuia sa atraga un credit subordonat de minim 30 milioane lei si sa incheie o tranzactie cu un investitor strategic pana la 15 decembrie.

Actionarii Carpatica Asig sunt companiile Atlassib Sibiu, cu un pachet de 92,77% si Transcar Sibiu, cu o detinere de 6,64%, Ambele controlate de Ilie Carabulea. Un pachet de 0,59% din actiunile companiei sunt detinute de persoane fizice.

Dosarul ASF-Carpatica: Omul de afaceri Ilie Carabulea, arestat preventiv - decizie definitiva

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#ASF rezolutie Carpatica, #Carpatica FGA administrator temporar, #ASF Carpatica , #banci