Profiturile bancilor europene au crescut: Criza datoriilor ar putea schimba situatia

Miercuri, 17 August 2011, ora 14:04
1068 citiri
Profiturile bancilor europene au crescut: Criza datoriilor ar putea schimba situatia

Profiturile celor mai importante banci europene au crescut in 2010, insa criza

datoriilor suverane ar putea schimba situatia.

Cele mai importante 15 banci europene au realizat in 2010 profituri cumulate de 85 miliarde euro, un nivel dublu fata de cel inregistrat in 2009 si in contrast cu pierderile de 25 miliarde euro inregistrate in 2008.

Astfel, conform unui raport publicat de KPMG si remis Ziare.com, aceste banci par sa fie bine pozitionate pentru redresare in conditii normale, insa ingrijorarea generata de situatia datoriilor suverane semnaleaza o perioada dificila in orizontul apropiat.

Raportul KPMG ce include cele mai importante 15 banci europene arata ca performanta operatiunilor de retail si a celor comerciale s-a imbunatatit in 2010 pe baza cresterii activitatii pietelor emergente si a redresarii economice, in timp ce veniturile din investment banking au scazut foarte putin, cu 2%, la 121 miliarde euro.

O parte substantiala a cresterii in profituri se datoreaza scaderii semnificative a cheltuielilor cu provizioanele pentru deprecierea creditelor. Cheltuielile cu provizioanele aferente operatiunilor de retail si a celor comerciale au scazut cu 27% pana la 79 miliarde euro pe cand cele aferente operatiunilor de investment banking au scazut cu 29% pana la 80 miliarde euro.

Aceaste scaderi au permis bancilor sa compenseze in mare parte efectul reducerii veniturilor din operatiunile de investment banking si au contribuit la cresterea rezultatelor raportate pentru operatiunile de retail. Astfel, de la pierderile de 25 miliarde euro in 2008, in numai doi ani a avut loc o crestere de 110 miliarde euro a profiturilor bancilor europene incluse in raport.

Asa cum subliniaza Serban Toader, Senior Partner al KPMG in Romania, "bancile europene au parcurs un drum lung de la zilele negre din 2008, cand guvernele au trebuit sa intervina pentru a salva multe institutii de la colaps in urma caderii Lehman Brothers.

"Doua din cele 15 banci europene analizate au operatiuni in Romania. Cu toate acestea, situatia celor mai multe banci romanesti, incluzand filialele romanesti ale unor grupuri mai mari, este diferita de cea a bancilor analizate la nivel european", sustine si Cezar Furtuna, Partner Servicii Financiare al KPMG in Romania.

KPMG a analizat, spre exemplu, rezultatele publicate de 25 de banci romanesti care detineau active totale de aproximativ 71 miliarde euro la sfarsitul lui 2010. Profiturile cumulate ale acestor banci au fost de 517 milioane euro in 2010, in scadere cu 27% fata de nivelul inregistrat in 2009 (considerand cursul de schimb constant). Doar 15 din cele 25 de banci considerate in analiza au inregistrat profituri in 2010. 11 banci au fost profitabile in ambii ani insa doar 4 au inregistrat cresteri ale profiturilor comparativ cu 2009.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
Cu toate că producția internă de petrol a României este în scădere, țara noastră pare să joace un rol-cheie pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Clasându-se între primii...
Samsung și Qualcomm vor să ducă viteza 5G la alt nivel. Despre ce tehnologie este vorba
Samsung și Qualcomm vor să ducă viteza 5G la alt nivel. Despre ce tehnologie este vorba
Samsung și Qualcomm au anunțat recent rezultatele promițătoare ale testelor efectuate cu tehnologia avansată de modulație 1024 QAM (Quadrature Amplitude Modulation), înregistrând o...
#profit banci, #bani banci, #crza datorii banci , #banci
Comentarii