Retrageri masive de bani din bancile cipriote: UE si FMI vor sa taxeze toate depozitele

Duminica, 17 Martie 2013, ora 11:14
3818 citiri
Retrageri masive de bani din bancile cipriote: UE si FMI vor sa taxeze toate depozitele

Cipriotii si-au retras masiv banii din conturile bancare, sambata, dupa ce oficialii Uniunii Europene au cerut, drept conditie pentru imprumutul de 10 miliarde de euro, ca o parte sa fie platita direct din conturile deponentilor.

Desi retragerele de la bancomate sunt limitate la 400 de euro, pana seara majoritatea ramasesera fara bani, oamenii manifestandu-si nemultumirea fata de aceasta conditie fara precedent, relateaza New York Times.

"Este un adevarat furt", a spus Andreas Moyseos, pensionar din Nicosia, capitala tarii. Iliana Andreadakis, critic literar, a adaugat: "Acest lucru nu afecteaza doar depozitele oameni, dar si economia cipriota. UE si-a pierdut din credibilitate".

Potrivit unui acord de urgenta incheiat sambata, in Bruxelles, depozitele bancare de peste 100.000 de euro vor fi taxate, o singura data, cu 9,9 la suta, incepand de marti. Aceasta masura va afecta mai ales deponentii bogati, majoritatea rusi, care au investit sume imense in bancile cipriote in ultimii ani.

Insa chiar si depozitele sub 100.000 de euro vor fi taxate cu 6,75 la suta, ceea ce inseamna ca se vor confisca bani direct de la pensionari si angajati, pentru a se plati datoria tarii.

Noul presedinte al tarii, Nicos Anastasiades, a declarat ca taxarea depozitelor va permite Ciprului sa evite implementarea unor masuri de austeritate mai dure, ce ar include reduceri de pensii si majorari de taxe si impozite, similare celor aplicate in Grecia.

Pe de alta parte, parlamentarul european Sharon Bowles, din Marea Britanie, considera ca se fura banii oamenilor, sub acoperirea unei taxe.

Cipru a fost grav afectat de criza din Grecia, de a carei economie depinde. Sambata, a devenit a cincea tara din zona euro care primeste ajutor de urgenta de la Uniunea Europeana si FMI. Fiind cea mai mica economie din zona euro, Cipru nu a fost niciodata considerat o amenintarea la adresa stabilitatii uniunii monetara, precum Grecia, Portugalia, Irlanda si Spania.

Cu toate acestea, este pentru prima data cand vor fi luati bani de la cetateni. In Grecia, investitorii care cumparasera obligatiuni si bancile au fost obligate sa accepte pierderi, insa depozitele oamenilor au ramas neatinse.

Prin aceasta taxa, se vor strange 5,8 miliarde de euro, in mare parte din depozitele cetatenilor rusi. De altfel, cancelarul german, Angela Merkel, s-a aratat ingrijorata de faptul ca o mare parte a imprumutului de salvare ar putea ajunge in mainile oligarhilor si gangterilor rusi. Pe de alta parte, oficialii ciprioti au declarat ca nu exista dovezi ca banii rusilor ar avea provenienta dubioasa, subliniind ca au redus spalarea de bani inainte de a intra in Uniunea Europeana.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#retragere bani banci cipriote, #ciprioti retragere bani, #taxare depozite bancare Cipru , #banci