Reuters: Eurobank vinde o participatie in subsidiara sa din Romania, Bancpost

Sambata, 11 Februarie 2017, ora 17:43
4344 citiri
Reuters: Eurobank vinde o participatie in subsidiara sa din Romania, Bancpost

Eurobank este in cautarea unui partener strategic pentru achizitionarea unei participatii in subsidiara sa din Romania, Bancpost, deoarece incearca sa-si reduca expunerea peste hotare, au declarat vineri, pentru Reuters, surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.

Eurobank este, de asemenea, prezenta in Bulgaria, Serbia si Cipru. Conform acordului incheiat cu autoritatile de concurenta din Uniunea Europeana, pana in 2018 Eurobank trebuie sa vanda active in afara Greciei in valoare de 8,7 miliarde de euro. In prezent, banca elena detine peste hotare active evaluate la aproximativ 11,2 miliarde de euro.

"Am angajat HSBC si Mediobanca pentru a gasi un "partener strategic" care sa achizitioneze o participatie in Bancpost. Astfel banca isi va reduce activele detinute in Romania si isi va indeplini angajamentele privind reducerea expunerii peste hotare", a declarat pentru Reuters un bancher de la Eurobank.

Bancpost, cu active totale de 3,1 miliarde de euro si 2.255 angajati, are o retea de 148 de sucursale in Romania, fiind astfel una dintre cele mai mari piete ale Eurobank din afara Greciei.

"Nu vrem sa ne retragem complet din Romania, dar nu putem furniza subsidiarei capital suplimentar pentru sprijinirea cresterii. Daca un partener strategic achizitioneaza o participatie in Bancpost, expunerea noastra va fi redusa, conform angajamentelor", a afirmat un alt bancher.

Fondul de Stabilitate Financiara al Greciei (HFSF) detine 2,4% din Eurobank, al treilea creditor elen. In decembrie, Eurobank a finalizat vanzarea subsidiarei sale ucrainene, Universal Bank, catre grupul financiar TAS din Ucraina.

Tranzactia este in conformitate cu planul de restructurare al Eurobank, aprobat de Comisia Europeana, si nu va afecta nivelul capitalului grupului bancar elen.

In 2014, Eurobank anuntase ca a acceptat sa-si vanda divizia ucraineana pentru 95 milioane de euro.

Cele patru mari banci grecesti - National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank si Eurobank - sunt prezente si pe piata din Romania.

Citeste si:
Dragnea îl atacă violent pe fostul protejat Petre Daea: „Pentru mine nu mai este om; l-a turnat pe Chesnoiu pentru a-i lua locul”
Dragnea îl atacă violent pe fostul protejat Petre Daea: „Pentru mine nu mai este om; l-a turnat pe Chesnoiu pentru a-i lua locul”
Fostul președinte al PSD Liviu Dragnea a lansat un atac dur la actualul ministru al Agriculturii Petre Daea. În timpul erei Dragnea, Daea ocupa același portofoliu, iar între cei doi exista o...
Nimic nou pe “frontul” economiei naționale
Nimic nou pe “frontul” economiei naționale
Nimic nou pe “frontul” economiei naționale – nici o decizie, înseamnă o decizie bună. Pentru cine?! Nu m-am înșelat, în iulie când am dat vacanța de vară, drept scuză la...
Comentarii
Nonpolitikon
rank 5