Revista presei: UE catre banci - Eu v-am salvat, eu va falimentez!

Vineri, 14 Octombrie 2011, ora 08:44
2270 citiri
Revista presei: UE catre banci - Eu v-am salvat, eu va falimentez!

Autoritatea Bancara Europeana anunta ca bancile europene vor trebui recapitalizate, pentru a rezista crizei - bancile vor fi nevoite sa stranga capital, iar creditarea se va reduce, arata ziarele de vineri.

Strategia anuntata de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, este bazata pe majorarea capitalului, iar bancile private vor fi nevoite sa suporte pierderi pentru imprumuturile acordate Greciei, arata "Adevarul".

"Puterea" scrie ca bancile europene isi vor creste rezervele de capital pana la 9-10% din activele totale.

In tara, criza musca din buzunarele romanilor, insa acestia nu se dau batuti si nu renunta la cheltuieli precum achizitia de masini, arata "Romania Libera".

"Evenimentul Zilei" a intrebat mai multi economisti romani ce ar trebui facut pentru a reduce deficitul tarii pana la zero, iar acestia sunt de parere ca e nevoie sa renuntam la cheltuieli excesive, sa privatizam anumite companii de stat si sa folosim cu cap fondurile europene.

Adevarul: UE catre banci - Eu v-am salvat, eu va falimentez!

Presedintele CE, Jose Manuel Barroso, a prezentat planul pentru consolidarea sistemului bancar european si evitarea unor falimente-domino.

Politicienii europeni au sugerat insa ca bancile private vor trebui sa accepte pierderi de 50% pentru imprumuturile pe care le-au acordat Greciei, decizie ce ar putea arunca in colaps institutii de credit din intreaga UE. Pana acum, pierderile estimate erau de doar 21%, scrie Adevarul.

Puterea: Bancile europene ar putea fi nevoite sa stranga 200 de miliarde de euro pentru recapitalizare

Bancile europene ar fi nevoite sa stranga impreuna 200 de miliarde de euro pentru a-si suplimenta rezervele de capital, conform propunerii Autoritatii Bancare Europene.

Potrivit BBC, bancile ar putea intampina dificultati in a strange acesti bani, iar guvernele ar putea sa furnizeze fonduri in multe cazuri, relateaza Puterea.

Romania Libera: Ce masini isi mai cumpara romanii in vreme de criza

Romanii insa par sa fi uitat de recesiune, deoarece numarul vehiculelor noi, inmatriculate in luna septembrie 2011, a crescut cu 7,21% fata de aceeasi luna din anul 2010.

Autoturismele de productie autohtona, dar si cele marca Volkwagen, Skoda si Renault sunt preferate in tara noastra, arata Romania Libera.

Evenimentul Zilei: Cum poate Romania sa ajunga la deficit bugetar zero, in patru ani

Romania ar putea sa ajunga la un deficit bugetar zero, in urmatorii patru ani, scrie Evenimentul Zilei, citand economistii reputati ai tarii.

Profesorul de economie Daniel Daianu este de parere ca Romania trebuie sa ajunga la un grad net de absorbtie al fondurilor europene de circa 2% din PIB. Cresterea absorbtiei fondurilor UE este o conditie esentiala pentru dezvoltarea tarii si depaseste ca importanta orice discutie legata de ratiuni bugetare, spune specialistul in finante publice al PNL, Claudiu Doltu.

"Banca Nationala ar trebui sa se foloseasca mai mult de posibilitatea de a influenta nivelul cursului de schimb si sa lase leul sa se deprecieze, pentru a regla astfel deficitele", sustine Ilie Serbanescu.

Andreea Paul Vass, consilier al primului ministru, este de parere ca solutia este scaderea evaziunii fiscale.

(L.S.)

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#banci europene, #recapitalizare banci, #faliment banci UE , #banci