Ziare.com

Romania, colonia bancara a Europei - Cum ne afecteaza retragerea austriecilor?

de Constantin Pescaru
Miercuri, 23 Noiembrie 2011, ora 13:52

   

Romania, colonia bancara a Europei - Cum ne afecteaza retragerea austriecilor?
Bancile austriece ar putea sa-si limiteze liniile de finantare catre subsidiarele din Europa de Est, inclusiv din Romania, iar acest lucru ar afecta puternic economia si sistemul bancar din tara noastra, integral dependent de capitalul strain.

"Impactul pe care il va avea asupra Romaniei este unul negativ. Este o chestiune mult mai grava decat atat, adica ceea ce s-a hotarat la Viena, in cadrul Uniunii Europeane, in urma cu cateva luni, si anume ca expunerea sucursalelor in anumite tari va ramane neatinsa, nu se respecta. Orice reducere a finantarilor ne afecteaza pentru ca avem capital austriac in Romania", considera analistul Mircea Cosea.

Bancile austriece detin, in Romania, 31,5% din activele sectorului bancar.

"Noi nu mai avem capital romanesc in bancile noastre, depindem 100% de capitalul extern, o reducere a finantarii insemana o impiedicare a relansarii economice, deci va produce un efect negativ in mod clar", a adaugat acesta, pentru Ziare.com.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

In plus, el a mentionat ca tara noastra nu are cum sa contracareze efectele acestei decizii, din cauza faptului ca nu detinem capital romanesc in banci. "Suntem dependenti, suntem o colonie bancara a Europei, care face ce vrea pe piata noastra de capital".

Analistul a ridicat problema moralitatii, considerand ca o asemenea decizie ar insemna o grava incalcare a cuvantului dat Romaniei la intalnirea de la Viena.

"Eu consider ca cel mai grav lucru este ca s-au incalcat anumite reguli de moralitate care ar trebui sa existe in UE, mai ales dupa asa-numitul 'Viena 1', cand s-au stabilit anumite reguli in legatura cu mentinerea expunerii filialelor. Este o problema complicata, care implica mai multi factori, insa, desi s-a vehiculat ideea unei organizari a unei reuniuni 'Viena 2', in care bancile sa faca o noua intelegere cu sucursalele, acest lucru nu se va realiza", a declarat analistul.

O noua reuniune nu este in interesul bancilor, sustine Cosea, opinand ca, probabil, nici nu pot, din cauza numeroaselor probleme in tarile lor de origine. In plus, Banca Nationala a Romaniei are optiuni limitate, aceasta nu poate interveni masiv in hotararea pe care o vor lua bancile straine, din cauza ca am pierdut orice suveranitate asupra capitalului bancar.

Piata locala, deja afectata de lipsa creditarii

In schimb, analistul Valentin Ionescu considera ca aceasta decizie nu este o noutate si nu poate afecta Romania mai mult decat a afectat-o deja.

"Nu este vorba de o decizie pe care a luat-o statul austriac. E vorba ca limitarea finantarilor este o masura care s-a luat din prudenta. In plus, va mai urma o alta reducere, de data aceasta ca urmare a testelor de stres facute in vara, in urma carora s-a impus o majorare de capital a bancilor", a subliniat Ionescu, pentru Ziare.com.

Banca Centrala din Austria a declarat, marti, ca Erste, Raiffeisen si Banca Austria vor fi avertizate sa nu ofere imprumuturi in tarile din Europa Centrala si de Est care depasesc valoarea depozitelor din tarile respective.

Subsidiarele care sunt expuse riscului intr-un grad mai mare trebuie sa se asigure ca rata reprezentata de noile imprumuturi fata de gradul de refinantare locala nu depaseste 110%.

Poate evita Romania consecintele reducere finantarii bancilor austriece?

Din cauza ca Romania depinde in totalitate de capitalul extern, efectele acestei decizii nu pot fi contracarate pe termen scurt.

"Sunt foarte putine sanse ca sa putem minimaliza impactul pe care il va avea asupra Romaniei, pentru ca nu putem interveni in hotararile bancilor. Pe termen lung, insa, exista unele practici pe care le putem implementa, cum ar fi incurajarea capitalului romanesc bancar, printr-o anumita relansare a economiei si incercarea de a sprijini investitorii romani mici si mijlocii printr-o politica fiscala mai adecvata, mai prieteneoasa, care sa compeseze pierderea pe plan bancar", a precizat Cosea.

"Insa, pe termen scurt, este greu sa se faca ceva, iar eu nu vad niciun fel de metoda care sa poata contracara aceasta decizie. Efectele se vor vedea imediat si acest lucru ar reprezeta o lovitura dura pentru economia Romaniei", a conchis analistul.

Valentin Ionescu crede ca o problema mult mai grava pentru Romania ar fi retragrea capitalului din filialele din tara noastra.

"Cel mai rau lucru pentru Romania ar fi ca bancile sa-si retraga din capitalul pe care il au in filialele din tara noastra. Insa, Romania a semnat un acord cu UE si FMI, ca acestea sa nu-si retraga banii de aici, decat in anumite conditii, cum ar fi daca situatia din tara de origine se inrautateste, daca tarile respective nu fac bailout-uri si se bazeaza doar pe aportul de capital propriu", a concluzionat Ionescu.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7792 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
25 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Dupa ce au avut profit in Romania, in 6-7 ani, cat au avut in toata

...Europa de VEST, acum vor sa reduca finantarea catre est,si mai ales in Romania,cu toate garantiile lui base si isarescu. Practica nu este noua,are radacini in Romanica si alte tari est-europene inca din secolul XIX,criticata fiind si de Eminescu in ziarul "Timpul",prin 1875. !!godel isarescu se arata impotriva unor reglementari stricte legate de tranzactiile bancare toxice care au scos in evidenta lacomia legiferata a bancilor vest-europene si mai ales a celor americane. Vremuri tulburi ne asteapta pe noi,plebeii lumii secolului XXI.Avand in mana mass-media,si un cor de vestale,format din analisti,experti,consultanti,traderi, elemente din invatamantul universitar de la prestigioase universitati si politicieni sfertodocti, vor translata greul crizei lacomiei lor pe spatele muritorului de rand

 

Dl Valentin Ionescu poate ati uitat sau ati vrut sa uitati ...

... ca mai sunt doua bancii ale statului roman, CEC-ul si Eximbank, ma si mir cum sunteti dvs analist financiar.
Acum aceste trei banci isi limiteaza actiunile in Romania sau se retrag, ma cam indoiesc ca se vor retrage din Romania, ca ele oricum fac profit.

 

Domnule!!

Lasa-te de..bancareala!!Matale nici macar nu stii sa numeri.Dupa postarea domniei tale 2=3!!!Esti din neamul lui ..Anastase???

este simplu

Dl Cosea este foarte potrivit sa dea detalii unde este capitalul romanesc - in mod sigur cunoaste unde s-au dus banii romanilor pe vremea cind el era parte din PSD, la guvernare: Bancorex, SAFI, FNI, Banca Romana de Scont, Banca Religiilor, Banca Dacia Felix, Banca Albina, Banca Agricola, Bankcoop, si alte si alte banci romanesti unde romanii si-au pus banii si banii au disparut cu totul fara ca vreun git sa atirne in streang...

De ce "foarte prost" si "total impotriva", prieteni dragi?

Chiar asa a fost!
Sau aveti memorie scurta?

Sute de mii, poate milioane de oameni si-au vazut economiile de-o viata ducandu-se pe apa Sambetei, odata cu "falimentarea" controlata a facaturilor financiar-bancare, pomenite de fratele nostru GoldenRule!

Bine, aici era vorba de o.trepele "finantziste" autohtone!
Dar, credeti cumva ca cele occidentale sunt mai breze?
Haida-deh, uite-acum incep sa-si dea arama pe fata!

Cand Ceausescu vroia sa infinteze Banca Romaneasca cu

capital arab si a achitat datoria Romaniei bineinteles cu sacrificiul poporului l-au mazilit repede.Toti care au guvernat dupa 1990 trebuie sa de-a socoteala.Acum nu mai e subminarea economiei nationale?Ar trebui baga-ti la puscarie si confiscarea averilor si numai asa mai putem da inainte.

 

Chiar azi s-a anuntat ca Petrom a contactat un credit ...

...multivaluta de aproape un miliard de euro, ceea ce arata ca pe piata bancara romaneasca exista, totusi, bani, deci, sper ca efectele sa nu fie atat de negative cum prevad unii analisti!

 

Mamitica lor....ce-i pentru unii ciuma pentru altii e muma.

Cum adica;cum ne afecteaza;de unde pluralul acolo unde nu este cazul.
Este afectata o anume patura sociala,cea saraca adica 70% din populatie ca cei care lucreza la patron o duc bine ori chiar ff bine(ex farmaciile)sa nu mai vorbim de afaceristi,bogatasi,politicieni.
Poate ca se simpte vantul unei noi revolutii...ca in final sa fim afectati de criza cu totii nu numai unii iar altii sa imultesca in 3 ani de criza averea cu de 3-8 ori.

 

@macquin

- cine ti-a spus ca cine lucreaza la patron o duce bine ? pe de alta parte banuiesc ca stii ca banii in romania se produc in zona privata ! restu' ii consuma .

Bancherii austriciaci se retrag ,in timp ce bancherii olandezi inca

nu stiu ca sunt furati si blamati in Romania de catre mandatarul lor credit europe ipotecar IFN SA, si aceasta in timp ce achizitionata de catre olandezi a Credit europe Bank Romania SA este tolerata de Directia de Supraveghere a BNR sa fie cel mai mare infractor -camatar din Europa.Romania nu este colonia bancara a Europei ci Romania prin angajatii romani ai bancilor din Europa este killerul bancherilor straini.in saptamanilor urmatoare Banca Nationala olandeza va primi toate datele despre cum in Romania niste hotzi si infractori le "reprezinta"cica interesele,cap de lista credit europe bank NV din Romnaia-Iasi.

 

vi sa spus de mult de catre "nebuni"

"Noi nu mai avem capital romanesc in bancile noastre, depindem 100% de capitalul extern"

:) o sa "revizitati" anii 30 si in curand anii 39 - 45, iar de data aceasta va fi nu ingrozitor, ci... nici nu sa gasit inca termen pt asta.

 

asa este

in 22 de ani peste 100 de miliarde de euro datorie fara nici un folos pentru poporul roman, toate bogatiile tarii vandute strainilor, urmeaza in mod sigur in maxim 2 ani pierderea Transilvaniei(mai intai tinutul secuiesc apoi restul) si falimentul total al Romaniei. Suntem la ora actuala cea mai saraca tara din Europa. Cu asa popor las si lesne de manipulat nici nu este de mirare...

Bine ca pleaca!

Oricum romanii n-au nevoie de bani pr investitii.Da-i bani taranului,si sa vezi ce investitii fae:isi schimba faianta la fiecare 2 ani,isi pune gresie in sufragerie(normal,o schima si pe aia la 2 ani),isi mai ia un frigider,congelator,masina spalat,masina,isi face un casoi de neam prost in mijlocul cimpului.
Apoi isi schimba masina,telefonul mobil,etc.
Isi mai ia un apt de 2 lei l o suta si de ii euro,el care n-a vazut in viata lui cum arata 1000 de euro.
Astea sint investitiile la romani!

 

Unde sunt ciumpalacii post-lovilutionali ...

care ne tineau predici despre economia de piata? "Nu ne vindem tara", dar o dam pe gratis, inchidem tot pentru ca e nerentabil si polueaza, iar acum constatam ca nu mai avem capacitati de productie. "Specialistii" dlui. Constantinescu ar fi trebuit sa stie ca strainii nu au nici cea mai vaga intentie de a ne sprijini, ci doar de a ne jecmani. Austria e un exemplu istoric in materie. Confiscati averile ilicite ale tradatorilor, secularizati averile cultelor, asa cum a facut domnitorul Cuza si veti constata ca aveti o suma frumusica pentru a repune tara pe picioare.

 

Mircea Cosea

Mircea Cosea este un fost ofiter de securitate care,datorita "competentei" a trecut prin 90% din partidele din Romania , de unde a fost matrasit datorita competentei de care a dat dovada. Si tot el este nemultumit,se cosidera neinteles si intr-un fel seamana cu Ilie Serbanescu prin minciunile prin omisiune pe care le promoveaza.Daca faci un articol cu Mircea Cosea in chip de profet esti ori naiv , ori platit pentru a manipula.

 

Care manipulare?

Cind bancile straine itzi controleaza piatza de capital, se cheama ca iesti ... co-lo-ni-ie! Sclav! Nimaltz!

Sa ne traiesti, prietene Semaca!

Uite c-a trebuit sa te punctez pozitiv de data asta!
Ai toata dreptatea din lume!

@cristoiu

- nu exista fost ofiter de securitate , in viata !

!

Pai ma gandesc ca este la pensie...

Baliverne!

Nu cred o iota. Doar in urma cu vreo doua-trei saptamini ne-a asigurat Presedintele nostru ca asa ceva nu se va intimpla. Si cind am comentat, ca ba da, se va intimpla, am fost aspru criticat.
In consecinta acest articol spune prostii, ca doar n-o fi mintit insusi Zeus...

 

Ai primit avansu'?

.

Nu paraipane

n-am primit nici avansu', nici salariul, fiindca sunt "patron", si-mi fac singur venitul. Ma rog, cit sunt lasat...

Pai ierea de asteptat! Ce credeatzi voi? Astia iubitori de Bruxelles

Din moment ce securitatea a vindut de mult, Westului Ioropenic si sufletul celor nenascutzi. Asta a fost dealul. Totzi securistii, acoperitzi sau nu, de la Roman si Iliescu, la Stolojan, Isarescu si daianu, trecind prin patriciu, tarigeoana, vacaroiu, au vindut Romania piece by piece, sclav cu sclav. Asa au fost primitzi cu onoruri si cooptatzi in comitziile Bruxelloise. Ioropa de West s’a k.k.t in capu’ detzinutzilor politici Romani, a partidelor istorice, a tuturor Romanilor care le spuneau .."Heeiiii, statzi de vorba cu securistii lu’ ceaushescu". Si ioropica de west, cot la cot cu securistii au jefuit absolut tot ce se crease in Rsr. Bancile Romaniei au fost jefuite primele, sub ochiul atent al securistior din Justitzie, cei mai mari criminali din toata istoria milenara a Romanilor.
But you know what? Vor beli belengheru’ atit Ioropa cea de West’, cit si securistii romani. Pen ca 65% din populatzia Romaniei traieste la sate si orase mici (commune mari). Aici merge o economie autarhica unde, pe … revolving loans ale lu’ Erste se pot balega vacile Romanilor. "La Roumanie profonde" n’are nici un fel de problema in a face fatza mizeriilor Bruxellesului. Bruxellesul are insa o gigantica problema .. daca va mai exista ori ba! Cit despre .. Austria? Astia’s reserva de juniori la .. Maple Leafs or Buffalo Sabres? Ori NY Islanders? Nu vedetzi bah ca n’a auzit nimeni de .. Wien Parrots.

 

cand nu stiu ce rah

at cu ochi a spus ca Romania este al nu stiu catelea land Austriac, ati batut din palme si v-ati pupat in Piata Independentei, ia bateti si acuma si pupati-va, sa va vad!

 

Cand ajungi dependent.

Cand ajungi la mila altora,indiferent ca-s nemti,frantuji,austrieci sau berbeci!.
E plina Romania de banci straine,care au cumparat si s-au pus pe capatuiala.Acum,ca laptele s-a cam subtiat,isi muta bisnitzu'.
Ce diferenta.Canada are doar vreo 8(opt)banci majore.Toate cu capital majoritar canadian.Cu un sistem financiar destul de bine controlat.Nu depind de altii si n-au unde pleca.Un contract e contract si nu-i macar un cent mai mult sau mai putin.
Nu degeaba s-a apasat atat de tare pe privatizati,privatizati,privatizati.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor