Romania, prinsa in jocul strategic al bancilor. Cine va pleca si cine va ramane?

Luni, 28 Noiembrie 2011, ora 12:59
5804 citiri
Romania, prinsa in jocul strategic al bancilor. Cine va pleca si cine va ramane?
Foto: Reuters

Sistemul bancar romanesc va trece printr-o perioada de foc, avand in vedere ca bancile straine vor fi nevoite sa-si restructureze activitatile pe pietele din Europa de sud-est, sunt de parere analistii.

Primele semnale deja au fost date, dupa ce Banca Austriei a recomandat bancilor sa-si limiteze expunerea pe Europa emergenta, iar Herbert Stepic, directorul executiv al Raiffeisen International, a anuntat ca banca s-ar putea retrage de pe unele piete. Ulterior, directorul executiv al Raiffeisen Romania, Steven van Groningen, a precizat ca tara noastra nu este vizata, avand in vedere ca grupul are castiguri importante aici.

Cu toate acestea, situatia bancilor pe pietele din zona euro se inrautateste si vor fi nevoite sa accepte pierderi de pe expunerile din Grecia si sa-si majoreze capitalul, la aceasta adaugandu-se si faptul ca profiturile lor sunt in scadere. Toate aceste lucruri ar putea aduce vesti proaste pentru Romania.

"Sunt sigur ca, in perioada urmatoare, vom asista la o restructurare destul de masiva a sectorului bancar din Romania. Nu este vorba doar de bancile din Austria, ci si de cele grecesti, multe dintre ele vor fi obligate, probabil, sa-si vanda active, inclusiv sucursale din Romania", a declarat, pentru Ziare.com, analistul Aurelian Dochia.

Acest lucru ar insemna trecerea activelor acestor banci in mainile altor actionari, lucru ce ar putea determina si o schimbare a politicilor de creditare. Insa, nu inseamna ca aceste banci vor disparea peste noapte, da asigurari analistul.

"O banca nu poate sa se retraga peste noapte si sa-si inchida filialele, pentru ca este angajata in tot felul de operatiuni, cea mai mare parte din activele ei sunt in credite, iar creditele sunt angajate pe zeci de ani de zile", a explicat Dochia.

La randul sau, analistul Constantin Rudnitchi este de parere ca o retragere de pe piata romaneasca este un scenariu putin probabil, daca luam in considerare expunerile importante pe care bancile occidentale le au pe plan local.

Mai probabil, potrivit spuselor sale, este existenta unui "joc strategic", in care fiecare parte incearca sa obtina cat mai mult. "Ar putea sa mai fie o varianta: sa fim intr-un scenariu in care vedem ca se face un joc de forta. Banca Austriei vine cu niste mesaje - nu mariti expunerea pe tarile din Europa de Est - presedintele Basescu raspunde ca nu este fair play sa nu mai finanteze economia romaneasca. Este si un joc strategic, in care fiecare parte incearca sa joace mai tare sau mai putin tare, in functie de situatie", a comentat Rudnitchi, pentru Ziare.com.

Ce putem face pentru ca bancile sa ramana?

Presedintele Traian Basescu a avertizat bancile sa nu se retraga de pe piata locala, dupa ce au facut profituri de miliarde, insa, in afara de aceste comentarii, nu par sa fie luate si masuri concrete pentru pastrarea bancilor straine in Romania.

Ce ar putea, prin urmare, sa faca statul roman pentru a determina bancile straine sa nu-si scada expunerea pe piata locala?

Potrivit lui Rudnitchi, guvernantii ar trebui sa prezinte bancilor proiecte importante, pe care acestea le-ar putea finanta. "Partea romana ar trebui sa faca un lucru important, singurul lucru pe care il pot face: sa stranga bancherii si bancile si sa puna pe masa niste proiecte care pot fi finantate, cu garantia statului sau proiecte legate de fonduri europene. Si, atunci, creezi un fel de consortiu al bancilor locale, care sa finanteze aceste proiecte importante pentru Romania", a explicat analistul.

"In felul acesta, vor avea si bancile confortul ca isi duc banii in economia romaneasca cu garantii, iar statul roman ar avea confortul ca are finantare pentru o serie de proiecte care sunt importante pentru Romania. In rest, sunt doar discutii, argumente morale", a adaugat el.

De asemenea, Rudnitchi nu scoate din discutie un eventual acord similar celui de la Viena, cand Fondul Monetar International si Comisia Europeana mai mult au impus bancilor sa ramana pe pietele din sud-estul Europei.

Rusii si arabii, posibili investitori in sistemul bancar romanesc?

Pe de alta parte, nu este exclusa nici o schimbare de actionari in cazul sucursalelor de pe piata locala, daca, totusi, unele banci vest-europene se hotarasc sa renunte la afacerile din est.

"In momentul de fata, sunt bine pozitionate banci din Rusia, poate din Orientul Mijlociu ar putea sa fie ceva. Acestea sunt tarile care au, in momentul acesta, bani si care au iesit la vanatoare pe pietele internationale, nu numai in Romania, ci in multe tari din lume. Este un moment bun pentru cumparatori, pentru ca se pot obtine active la preturi bune", a precizat Aurelian Dochia.

In cele din urma, fie ca se retrag sau nu, posibilitatea schimbarii politicii de creditare, in sensul reducerii acesteia, este foarte mare.

"Trebuie sa intelegem ca a fost o situatie anormala pana acum, cand au venit atatea fonduri din afara, care s-au dus pe tot felul de credite si, evident, ele au creat niste dezechilibre, pe care acum le platim. Nu putem sa speram ca, in continuare, ne salveaza tot acelasi mecanism care ne-a adus in situatia in care am fost pana acum", a comentat analistul.

In acest caz, pe langa impactul evident asupra mediului de afaceri, vor exista efecte negative si pentru statul roman, ale carui costuri de finantare oricum sunt in crestere, asemenea restului tarilor din Uniunea Europeana.

"Nu este vorba de finantarea propriu-zisa. Finantarea, atat pe pietele internationale, cat si pe piata interna, este deschisa, Romania este o tara care inca se poate finanta pe piete, dar costurile acestei finantari este in pericol. Asta nu neaparat din cauza indicatorilor interni sau a lipsei de performanta interna. Dimpotriva, in privinta asta s-au cam atins toate obiectivele macroeconomice care au fost stabilite cu FMI. Din pacate, situatia pietelor internationale este de asa natura incat costurile creditarilor vor creste pentru toata lumea", a spus Dochia.

Tari mult mai puternice decat Romania, precum Italia, Spania, Belgia si Franta au probleme legate de costul finantarii, in timp ce Germania, desi are costuri scazute, are dificultati in a atrage investitorii.

"Nu este vorba de o chestie localizata la Romania. Este vorba de o chestie care cuprinde intreaga Europa si la care trebuie sa ne gandim foarte bine cum vom face fata in anul care vine. Ideal ar fi sa ne imprumutam cat mai putin. Costurile de finantare vor fi mari si ajungem foarte repede intr-o vrie in care platim dobanzi mult mai mari la credite", a concluzionat analistul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk, cunoscut pentru abordările sale inovative și adesea controversate în tehnologie, a avut în vedere transformarea platformei de social media Twitter, acum redenumită X, într-un...
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
#retragere banci Romania, #Raiffeisen Bank, #sistem bancar Romania , #banci