Romania si celelalte state din Balcani, amenintate de un colaps financiar al Greciei

Miercuri, 25 Februarie 2015, ora 11:42
5074 citiri
Romania si celelalte state din Balcani, amenintate de un colaps financiar al Greciei

Statele din Balcani raman extrem de vulnerabile la amenintarea unui colaps financiar al Atenei, din cauza legaturilor comerciale si bancare solide cu Grecia, chiar daca dependenta este mai scazuta decat in urma cu cativa ani.

Desi Grecia pare sa-si fi asigurat extinderea asistentei financiare, inca persista pericolul unei eventuale iesiri din zona euro, existand riscul ca bancile elene, afectate de iesirile masive din depozite, sa fie fortate sa opreasca brusc finantarea acordata subsidiarelor externe, se arata intr-o analiza realizata de Reuters.

Culisele negocierilor dintre Grecia si creditorii internationali: E inadecvat ce fac politicienii eleni Interviu

Aceste subsidiare sunt concentrate in statele din Balcani: Romania, Bulgaria, Albania, Macedonia si Serbia.

"Avem doua elemente. In primul rand, ce efect au iesirile din depozitele bancilor elene asupra celor care au depus bani in subsidiarele din alte state? In al doilea rand, finantarea de la banca mama - inca este posibila sau autoritatile locale vor trebui sa intervina pentru a recapitaliza aceste banci", se intreaba analistul Simon Quijano-Evans, de la Commerzbank.

Iesirile din depozitele bancilor elene s-au accelerat la peste un miliard de euro in ultimele zile, revenind la cele mai ridicate valori zilnice din acest an, au declarat pentru Reuters surse bancare care au dorit sa-si pastreze anonimatul. Temerile privind iesirea Greciei din zona euro si introducerea unor restrictii asupra miscarilor de capital au sporit in ultimele zile.

Grecia, cu un pas mai aproape de planul care o scapa de faliment: Ce decizie a luat zona euro

Situatia bancilor elene din Romania

Patru banci din Romania si trei din Albania sunt controlate de institutii financiare din Grecia. In Bulgaria, United Bulgarian Bank, Piraeus Bank Bulgaria si Alpha Bank sunt detinute 100% de bancile elene, in timp ce Postbank este detinuta in proportie de 54,2% de un grup bancar elen.

Diferenta intre imprumuturi si depozite ar putea fi de 5% din PIB in Bulgaria daca bancile elene opresc finantarea subsidiarelor lor, dar procentul este de sub 2% in Romania si Serbia, conform calculelor Bank of America/Merrill Lynch.

Un element pozitiv este faptul ca legaturile sunt mai reduse decat in urma cu cativa ani. Bank of America/Merrill Lynch estimeaza ca in 2012 diferenta intre imprumuturi si depozite era de 8% din PIB in Bulgaria si de 6% in Romania si Serbia.

In 2011, valoarea activelor bancilor elene din Bulgaria se apropia de 30% din PIB in timp ce in Serbia nivelul era de aproape 20% din PIB, conform datelor Bancii Reglementelor Internationale (BIS).

Bancile straine din Grecia

In schimb, majoritatea bancilor straine si-a redus masiv expunerea la Grecia dupa restructurarea datoriei Guvernului de la Atena, in 2012, cand creditorii francezi si germani si-au vandut subsidiarele elene.

La 30 septembrie 2014, bancile straine aveau imprumuturi de 46 miliarde de dolari in Grecia, in scadere fata de 138 miliarde de dolari in 2011, conform datelor Bancii Reglementelor Internationale (BIS). Analistii de la JPMorgan sustin ca expunerea bancilor europene la Grecia este limitata acum, iar principalul risc in eventualitatea iesirii tarii din zona euro il reprezinta efectul asupra altor state, in special Italia.

Bancile franceze si-au redus imprumuturile acordate in Grecia la 1,8 miliarde de dolari, de la 57 miliarde de dolari in 2011, dupa ce Societe Generale si Credit Agricole si-au vandut subsidiarele elene.

Bancile germane si-au redus expunerea la 13,5 miliarde de dolari la sfarsitul lunii septembrie 2014, de la 23,8 miliarde de dolari in 2011, un nivel al expunerii similar cu cel al creditorilor britanici. Bancile din Germania si Marea Britanie au cele mai multe imprumuturi acordate in Grecia, conform datelor BIS.

Si bancile din SUA inregistrau o expunere la Grecia de 10,6 miliarde de dolari.

Primele patru mari banci grecesti, National Bank of Greece SA, Piraeus Bank SA, Alpha Bank si Eurobank, sunt prezente si pe piata din Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#banci Grecia legaturi Romania, #prezenta banci Grecia Romania, #banci grecesti Romania , #banci
Comentarii