Romanii au 7,5 milioane de credite - cati nu mai pot plati si cati falimenteaza

Miercuri, 30 Octombrie 2013, ora 22:53
3273 citiri
Romanii au 7,5 milioane de credite - cati nu mai pot plati si cati falimenteaza

Un numar de 715.705 romani au restante la banci mai mari de 30 de zile si exista 4,5 milioane de persoane fizice care au 7,5 milioane de credite, a declarat miercuri presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Florin Danescu, la Comisia juridica din Camera Deputatilor.

"Din datele oficiale ale BNR, astazi, 715.705 clienti persoane fizice au bancilor detin restante mai mari de 30 de zile, implicit cu o suma mult mai mica se afla in curs de executare", a precizat Danescu, la dezbaterea proiectului de lege privind insolventa persoanelor fizice.

In opinia oficialului ARB, o lege privind insolventa persoanelor fizice ar trebui sa aiba la baza o cercetare si acordul tuturor partilor implicate, BNR, Ministerul Justitiei, Ministerul Finantelor, Agentia Nationala pentru protectia consumatorului si ARB, fara sa fie influentata de presiuni de natura politica sau sa fie afectata disciplina financiara.

"O astfel de initiativa ar putea fi preluata, aplicata si folosita prin lege impotriva legii", a afirmat Danescu.

El a spus ca numai in aparenta exista o presiune a creditorilor asupra debitorilor pentru plata ratelor restante si ca ar fi supusi unor masuri care nu le dau posibilitatea redresarii financiare sau restructurarii creditelor.

"Noi credem ca, dimpotriva, aceasta aparenta nu corespunde realitatii, deoarece bancile si-au asigurat solutii de restructurare a creditelor, prin norme si reglementari, pentru a evita intrarea debitorilor in incapacitatea de plata si inceperea recuperarii creantelor prin proceduri judiciare", a sustinut Danescu.

Potrivit oficialilor ARB, 20% din volumul creditelor acordate de banci sunt restructurate, iar bancile incearca intotdeauna sa-si ajute clientii.

Sute de mii de romani au restante la banci

Vicepresedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Adrian Bordea, a spus ca Tribunalul Municipiului Bucuresti are 35.000 de dosare nou intrate privind falimentul persoanelor, dar pe rol sunt 68.000 dosare de faliment.

"Exista problema resurselor justitiei in ceea ce priveste solutionarea unor asemenea litigii. TMB are 35.000 de dosare nou intrate, dar pe rol sunt 68.000 de dosare de faliment. Procedurile sunt greoaie, trebuie gasita o modalitate mai flexibila de solutionare", a afirmat Bordea.

El a mai spus ca trebuie ca magistratii care se ocupa cu aceste probleme sa fie specializati si a apreciat ca o solutie ar fi ca pe langa fiecare Curte de Apel sa existe un tribunal specializat in ceea ce priveste insolventa.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#romani restante banci, #restante mai mari o luna, #restante banci o luna, #Florin Danescu restante banci , #banci