Romanii cu credite ar putea fi rechemati la banca pentru a semna noi acte aditionale

Marti, 28 Septembrie 2010, ora 22:35
2405 citiri
Romanii cu credite ar putea fi rechemati la banca pentru a semna noi acte aditionale

Romanii cu credite ar putea sa fie nevoiti sa mearga din nou la sediul bancilor pentru a semna acte aditionale la cele abia semnate, in cazul in care parlamentarii vor aduce modificari la ordonanta 50/2010 privind contractele de credit.

La randul lor, bancile ar fi puse la cheltuiala pentru a modifica softurile pe care abia le-au introdus, scrie Gandul.

"Depinde de modificare. E cert ca, daca se vor scoate din ordonanta creditele ipotecare, chiar bancile vor avea probleme foarte mari, pentru ca softurile vor trebui refacute. Oricum, oamenii vor fi pusi din nou pe drumuri, se va crea din nou panica si tensiune", a declarat avocatul Gheorghe Piperea, intrebat fiind daca o eventuala modificare in Parlament a Ordonantei 50 ar putea implica semnarea altor acte aditionale la actele aditionale semnate.

Astfel, ar putea fi nevoie sa se modifice din nou cele 7,7 milioane de contracte pe care romanii le au cu bancile, societatile de leasing si institutii financiare nebancare. Pana la inceputul saptamanii trecute, bancile au fost obligate sa modifice contractele de creditare ale clientilor, in conformitate cu noua legislatie in vigoare.

Bancile sustin ca numarul celor care au refuzat sa semneze noile acte aditionale e "mult mai mic decat asteptarile", iar unii dintre clienti le-au cerut sa nu schimbe modalitatea initiala de calcul al dobanzii si sa nu se faca o corelare directa cu un indice convenit, cum ar fi Euribor sau Libor.

"Ei sunt clientii ca-re au observat de-a lungul relatiei cu banca noastra faptul ca am absorbit in mai multe randuri impactul variatiilor bruste ale indicatorilor respectivi sau nu l-am transferat in intregime asupra clientilor.Din pacate, din punct de vede-re legal ne aflam in imposibilitatea de a da curs acestui tip de solicitari din momentce OUG 50 nu reglementeaza in niciun fel aceasta posibilitate", au declarat reprezentanti ai Bancpost.

Nu mai putin de 1.900 de romani au reclamat pana marti bancile la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), nemultumiti de conditiile din contractele de creditare, potrivit unor statistici obtinute de gandul. Pana in prezent, ANPC a aplicat bancilor 414 amenzi in valoare de peste 850.000 de euro, pentru nerespectarea prevederilor ordonantei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la singura sa fabrică din Europa, Grunheide, lângă Berlin, după ce a...
#clienti banci, #romani credite, #credite banci , #banci