Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Romanii, datori pana-n gat: Un proiect dezamagitor destinat restantierilor la banci

Joi, 08 Octombrie 2015, ora 07:54
5703 citiri
Romanii, datori pana-n gat: Un proiect dezamagitor destinat restantierilor la banci
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernul ar urma sa garanteze jumatate din datoria convertita in lei pe care o au romanii care au luat credite imobiliare in valuta, insa acest proiect de lege este nesustenabil.

Ideea a fost prezentata in aceasta saptamana in Comisia de Buget-Finante a Camerei Deputatilor si presupune ca statul sa acorde garantii pentru jumatate din suma, daca un client care a contractat un credit il converteste in lei.

Masura e destinata sa ii ajute in principal pe romanii cu credite in franci elvetieni, care au inceput sa aiba probleme serioase cu plata ratelor, dupa ce moneda din Tara Cantoanelor s-a apreciat foarte mult in ultimul an.

Ajutor pentru cei cu credite ipotecare in valuta - cu ce proiect vine Guvernul (Video)

Concret, un client cu credit in valuta poate sa ceara convertirea creditului, daca indeplineste conditiile cerute, iar pentru noua suma se poate aplica un discount de 15 la suta. Apoi, creditul ramas este garantat in doua parti egale de stat si de persoana care l-a contractat - respectiv fiecare parte acopera 50 la suta din riscul de nereturnare.

De unde vor fi luate fondurile?

Avocatul Marius Coltuc are cateva obiectii la acest proiect de lege. El sustine ca Guvernul nu a prezentat cum va acoperi suma necesara.

"Nu inteleg de unde exista fonduri pentru sustinerea acestui proiect, intrucat in decembrie 2015 intra in vigoare Legea insolventei persoanei fizice. Este un demers pur electoral, nesustenabil", a explicat avocatul pentru Ziare.com.

Asociatia Romana a Bancilor a estimat, la sfarsitul lunii martie, ca impactul aplicarii Legii insolventei persoanelor fizice se ridica la circa 3,5 miliarde de lei.

De asemenea, avocatul a sustinut ca cel care aplica pentru program trebuie sa indeplineasca niste conditii extrem de restrictive.

"Astfel, va disparea caracterul util sau practic al legii. Va fi o lege nefunctionala, asta daca va intra in vigoare", a punctat Marius Coltuc.

Ghid practic pentru declararea insolventei persoanei fizice - Sfatul avocatului

Model copiat dupa Polonia

Marius Coltuc ne-a mai precizat ca aceasta idee se gaseste si in Polonia, insa ar fi preferat ca statul roman sa adopte solutia din Croatia pentru criza creditelor in franci elvetieni, care presupune introducerea unui curs de schimb valutar fix la care sa se achite ratele, timp de un an.

Ce presupune Legea insolventei persoanelor fizice

Legea insolventei persoanelor fizice ar trebui sa fie o mana de ajutor pentru romanii inglodati in datorii, principalul avantaj fiind acela ca de la momentul deschiderii procedurii se suspenda orice procedura de executare silita si nicio alta procedura de executare silita nu mai poate fi inceputa.

Pe scurt, legea prevede ca un debitor care nu isi mai poate achita datoriile sa poata fi "ajutat" cu un plan de rambursare pe cinci ani, sub supravegherea unei comisii de insolventa.

CITR, companie specializata in astfel de activitati, mentioneaza ca astfel se acorda o a doua sansa datornicilor de buna credinta, oferindu-le protectie in fata creditorilor.

"Executarile silite vor fi suspendate, iar penalitatile nu vor mai putea fi calculate, timp in care persoana in cauza poate propune esalonarea datoriilor pe baza unui plan de redresare si chiar un haircut al acestora, in anumite limite", a declarat Vasile Godinca-Herlea, asociat coordonator CITR, intr-un comunicat remis Ziare.com.

N-ai cum sa platesti ratele, te ajuta statul: Lacune si beneficii ale legii insolventei persoanelor fizice

In plus, in cazul in care implementarea unui plan de redresare nu va fi posibila, lichidarea activelor persoanei in insolventa se poate face in anumite limite.

Record de restantieri

Proiectul vine in contextul in care Romania a atins in august cel mai mare numar al restantierilor persoane fizice la banci si institutii financiare nebancare din ultimii mai mult de 2 ani, in conditiile in care 719.235 de romani aveau datorii mai mari de 30 de zile.

Numar record al restantierilor la bancile din Romania

Un nivel mai mare a fost consemnat in iunie 2013 cand numarul datornicilor era de peste 740.000, se arata in datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR), publicate in aceasta saptamana.

Mai mult, de la inceputul lui 2015, numarul restantierilor a crescut cu peste 8.000 (1,18%).

Ai restante la credit? Bancile nu te vor mai putea executa silit fara acordul unei instante

Cele mai multe restante erau in euro, respectiv 4,98 miliarde de lei, restul fiind in lei (peste 4,38 miliarde lei), alte valute (circa 1,93 miliarde lei) si dolari (aproximativ 69 milioane lei).

Astfel, suma totala a datoriilor depaseste 11,3 miliarde lei, din care peste 7,9 miliarde erau intarzieri mai mari de 90 de zile.

Topul judetelor cu restante la banci - cum sta Capitala

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#proiect Guvern restantieri, #proiect restantieri ajutor , #banci