Romanii, ultimii din UE in relatia cu bancile - studiu

Miercuri, 14 Noiembrie 2012, ora 16:32
2361 citiri
Romanii, ultimii din UE in relatia cu bancile - studiu

Putin peste jumatate dintre romani au o relatie cu o banca sau mai multe, acest nivel plasand Romania pe ultimul loc din Europa Centrala si de Est, potrivit unui studiu recent.

In 2008, dupa declansarea crizei, piata bancara din Europa Centrala si de Est a scazut sever, dar a cunoscut o oarecare revenire in 2010.

Odata cu ultimele evolutii economice din intreaga Europa, dar si cu cresterea datoriilor multor tari din timpul crizei, expertii s-au asteptat sa vada o noua scadere, insa situatia poate evolua altfel.

In ciuda situatiei economice dificile, exista si segmente care au mers ceva mai bine. In studiul GfK, remis Ziare.com, se precizeaza ca exista o tendinta ascendenta pentru tarile din regiune a procentului persoanelor care au o relatie cu cel putin o banca (populatie bancarizata).

Desi cresterea a fost stopata in 2008, putem vorbi din nou despre o revenire vizibila incepand de anul trecut. In medie, 74% din populatia tarilor CEE aveau o relatie cu cel putin o banca.

Aceasta cifra a crescut in 2010 pana la 80% si este de asteptat sa creasca in continuare. Daca tari precum Austria, Slovenia, Cehia si Croatia au populatia aproape integral bancarizata, Polonia, Bosnia Hertegovina sau Kazahstan au un potential urias, cu aproximativ o treime din populatie inca nebancarizata in prezent.

Romania nu se afla printre tarile fruntase la acest capitol, gradul de bancarizare situandu-se la doar 56% din totalul populatiei de peste 15 ani.

Daca ne referim la folosirea produselor bancare in tarile din regiune, observam o evolutie buna a penetrarii conturilor curente. Numarul acestora a scazut drastic in 2008 (la aproximativ 41%), in timp ce anul trecut au ajuns la 47%. In prima jumatate a acestui an, o treime dintre romani detineau cel putin un cont curent.

Cel de-al doilea segment a carui evolutie a inceput sa fie pozitiva este cel al cardurilor.

"Desi principiul 'Cash-ul este rege' este inca foarte raspandit in Europa, numarul cardurilor a crescut in mod constant in ultima perioada, castigand fiecare al doilea locuitor al tarilor din regiune", se mai arata in comunicat.

In Romania, mai mult de 4 din 10 romani sunt posesorii unui card, aproape 39% avand carduri de debit si 4,5% carduri de credit.

Studiul GFK masoara obiceiurile bancare ale locuitorilor cu varsta de peste 15 ani din 13 tari ale Europei Centrale si de Est.

C.P.

Citeste si:
Klaus Iohannis, la volanul noului model Dacia Duster. „Firmele s-au pregătit pentru continuarea activităţilor economice” VIDEO
Klaus Iohannis, la volanul noului model Dacia Duster. „Firmele s-au pregătit pentru continuarea activităţilor economice” VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis a testat sâmbătă, 18 septembrie, noul model Dacia Duster, varianta facelift produsă la Mioveni. Șeful statului a mărturisit că experienţa şofatului a fost...
Congresul PNL s-ar putea ține în aer liber, susține Ludovic Orban
Congresul PNL s-ar putea ține în aer liber, susține Ludovic Orban
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat sâmbătă că au fost pregătite două variante de rezervă cu privire la locul în care se va desfăşura Congresul şi e posibil ca acesta să se...
Sursa: Ziare.com