Sanctiunile aplicate Rusiei lovesc ca un berbec si provoaca daune colaterale - WSJ

Luni, 20 Octombrie 2014, ora 13:52
5174 citiri
Sanctiunile aplicate Rusiei lovesc ca un berbec si provoaca daune colaterale - WSJ
Foto: izmirbirincisanayi.com

Luna trecuta, o "defectiune" a inceput sa se raspandeasca in sistemul informatic al Denizbank A.S., una dintre cele mai importante institutii financiare ale Turciei. Clientii sai din Occident au incetat sa mai faca transferuri electronice, amenintand situatia financiara a bancii. Motivul este legat direct de Rusia, noteaza Wall Street Journal.

Seful executiv al companiei, Hakan Ates, a calificat situatia drept "un calvar".

Wall Street Journal explica faptul ca Denizbank este detinuta de o banca din Rusia, Sberbank, astfel ca institutia turca a devenit o victima colaterala a razboiului economic dintre Occident si tara condusa de Vladimir Putin.

Totusi, sefii Denizbank si oficialii turci au reusit sa ii convinga pe americani sa faca o exceptie in cazul institutiei financiare, care are sute de angajati si numeroase filiale in toata tara.

Aceasta succesiune de evenimente ilustreaza provocarea pe care o reprezinta asa-numitele "sanctiuni inteligente" impuse Rusiei de Occident.

In timp ce americanii si europenii vor ca masurile sa fie aplicate cu precizia unui bisturiu, de fapt, ele ajung sa loveasca in plin ca un berbec (masina de razboi de asediu folosita in trecut pentru spargerea portilor si zidurilor cetatilor - n.red.), sustine Serena Moe, specialist in sanctiuni la Wiley Rein LLP, care a lucrat anterior la Trezoreria americana, arata Wall Street Journal.

Putin: Incercarea de a izola Rusia prin sanctiuni, un tel absurd si iluzoriu

Sanctiunile au efecte adverse

Denizbank a fost cumparata in 2012 cu 3,5 miliarde de dolari de catre cea mai mare banca ruseasca, Sberbank.

Insa incepand cu luna martie a acestui an, dupa anexarea Crimeii de catre Rusia, SUA si UE au impus mai multe valuri de sanctiuni firmelor si oamenilor de afaceri care au stranse legaturi cu Kremlinul.

Sberbank a fost vizata pentru prima data in iulie, intrand in vizorul UE, iar in septembrie au urmat si SUA. Practic, Occidentul a restrictionat capacitatea bancii de a se imprumuta de pe pietele americane si europene.

De asemenea, masurile sunt valabile pentru toate filialele, inclusiv Denizbank.

Lovitura pentru banca turca

Analistii sustin ca Sberbank poate obtine bani de la banca centrala a Rusiei, principalul sau finantator. Pe de alta parte, institutia din Turcia se bazeaza exclusiv pe fondurile internationale si pe relatiile stranse cu firmele occidentale.

In consecinta, sanctiunile au lovit mai tare in Denizbank decat in Sberbank si au condus la o situatie grava: clientii americani si europeni au devenit foarte reticenti fata de companiile vizate de sanctiuni, asa ca au sistat tranzactiile electronice facute prin banca turca.

Oficialii Denizbank au precizat ca au sunat la clientii lor din strainatate si nu au reusit sa ii convinga sa faca aceste operatiuni.

Lobby pe langa autoritatile din SUA

Avand in vedere situatia disperata, Hakan Ates a apelat la liderii politici de la Ankara. El spera ca acestia sa faca lobby pe langa autoritatile din SUA, motivand ca Denizbank nu trimite niciun ban bancii-mama din Rusia si ca opereaza ca o entitate turca, de sine statatoare, care este un creditor important pentru firme si este axata pe depozite de retail.

Dupa numeroase discutii si intalniri, eforturile sale au dat roade, astfel ca banca a obtinut, pe 6 octombrie, o derogare de la americani, eliberandu-se astfel de efectele sanctiunilor.

Un oficial american a precizat ca masurile afecteaza in mica masura Sberbank, dar ar fi lovit in economia unui partener al Statelor Unite. Turcia are o pozitie geopolitica strategica si este un partener crucial pentru NATO.

Totusi, Denizbank mai are de trecut un "hop", avand in vedere ca nu a obtinut o derogare si din partea Uniunii Europene, incheie Wall Street Journal.

Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
#daune colaterale sanctiuni Rusia, #efecte sanctiuni Rusia , #banci