Scandalul manipularii Libor: Sfarsitul sistemului bancar din prezent?

Miercuri, 04 Iulie 2012, ora 18:48
3610 citiri
Scandalul manipularii Libor: Sfarsitul sistemului bancar din prezent?
Foto: Daylife

Sistemul bacar britanic, unul dintre cele mai puternice din intreaga lumea, este pus in pericol de un scandal de mari proportii privind manipularea ratelor dobanzilor interbancare Libor, cel mai important indicativ de acest gen la nivel mondial.

Grupul bancar Barclays este principalul jucator. Dupa ce a fost amendat de autoritatile americane si britanice cu 450 de milioane de dolari pentru manipularea ratei Libor, atat presedintele, cat si directorul general al institutiei de creditare si-au dat demisia.

Insa scandalul nu se opreste aici. Directorul executiv, Robert Diamond, a publicat niste documente in care se arata si implicarea Bancii Angliei si a guvernului britanic in scandal.

Astfel, potrivit documentului, un oficial al bancii nationala a Marii Britanii, sub presiunea din parte guvernului din 2008, ar fi incurajat banca sa raporteze o rata a dobanzii pentru creditele interbancare Libor mai scazuta.

Intr-una din notele documentului, este raportata o convorbire dintre Diamond si Paul Tucker, la acel moment directorul executiv pentru pietele financiare a Bancii Angliei, in care se discuta de faptul ca Barclays a raportat o rata prea mare, cea reala, de altfel.

Potrivit lui Diamond, Tucker se plangea de faptul ca este mereu intrebat de Barclays raporteaza mereu o rata atat de ridicata.

Motivul manipularii acestei rate este simplu: profiturile. Inainte de criza financiara, banca majora artificial dobanda, pentru a obtine castiguri mai mari, iar, in timpul crizei, o cobora artificial, pentru a parea mai de incredere in fata institutiilor creditoare.

De ce este importanta rata Libor

Londra este unul din cele mai importante centre financiare din lume. Libor, prescurtare de la London Interbank Offered Rate, este indicele costurilor de creditare intre banci si este crucial pentru stabilirea ratelor dobanzilor la nivel mondial.

De fapt, este o colectie de rate generate pentru zece monede de referinta din 15 perioade de timp, cuprinse intre o zi si un an.

Ratele Libor sunt stabilite in fiecare, printr-un proces supravegheat de Asociatia Bancherilor Britanici. Intre 7 si 18 banci sunt intrebate ce dobanzi ar trebui sa plateasca pentru a imprumuta bani pentru o anumita perioada de timp, intr-o anumita moneda. Raspunsurile sunt colectate de Thomson Reuters, care inlatura un anumit procentaj din cele mai mici si cele mai mari dobanzi, inainte de a calcula media si a crea rata Libor.

Ratele dobanzilor pentru imprumuturile interbancare sunt masurate similar in toata lumea. De exemplu, exista o rata Tibor, in Japonia, si rata Euribor, stabilita in Belgia.

Cum afecteaza consumatorii?

Libor este cel mai important indice din lume pentru stabilirea ratelor dobanzilor. Credite de aproximativ 10 trilioane de dolari, inclusiv carduri de credit, credite auto sau pentru studenti, precum si derivate in valoare de 350 de trilioane de dolari, sunt legate de Libor.

Daca Libor urca, si dobanzile pe care le platesc clientii bancilor pentru credite se pot majora. De asemenea, cand Libor scade, si dobanzile pot scadea, insa fondurile mutuale si fondurile de pensii care investesc in instrumente ce se bazeaza pe Libor castiga mai putin, prin urmare veniturile obtinute de clientii finali din aceste lucruri sunt mai mici.

Care este pericolul?

Nu doar Barclays are probleme legate de manipularea Libor. Sunt suspectate de participare la acest proces si Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland, Credit Suisse, Citigroup si JPMorgan Chase, toate fiind, in prezent, investigate de autoritatile britanice, europene in general si americane.

UBS a dezvaluit ca ofera informatii autoritatilor americane si elvetiene cu privire la manipularea Libor. Astfel, desi Barclays este prima institutie care a avut de suferit in acest scandal, cu siguranta nu va fi ultima.

Avand in vedere importanta Libor, ne putem astepta, in perioada urmatoare, nu doar la demisii, ci si la punerea sub acuzatii criminale a conducatorilor acestor institutii bancare.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#manipulare rata Libor, #scandal manipulare Libor, #Barclays manipulare Libor , #banci