Ziare.com

Scandalul Volksbank - mii de clienti vor sa duca banca in instanta

Duminica, 19 Septembrie 2010, ora 19:43

   

Scandalul Volksbank - mii de clienti vor sa duca banca in instanta
Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar trebui sa intervina in cazul bancilor care refuza sa aplice legislatia in vigoare, eventual prin demiterea unor conducatori de banci sau prin suspendarea autorizatiei de functionare, si nu prin simple avertismente, a declarat duminica avocatul Gheorghe Piperea.

Aproximativ 3.700 de clienti ai Volksbank Romania s-au constituit intr-un grup care doreste rezolvarea problemelor semnalate in timp in instanta. Acestia sunt hotarati sa ajunga in justitie in cazul in care banca nu le va rezolva problemele pe cale amiabila.

Gheorghe Piperea este partener coordonator al Piperea si Asociatii si reprezinta grupul de clienti nemultumiti ai Volksbank Romania care vor sa deschida primele actiuni in instanta.

"Cred ca este momentul prielnic ca BNR sa intervina pentru ca este vorba despre o situatie in care o serie de banci refuza sa aplice legislatia in vigoare. Sunt banci care nu vor sa aplice hotarari judecatoresti care prevad eliminarea in totalitate a acestui comision de risc, si nu redenumirea lui. Sunt situatii tipice in care BNR trebuie sa intervina, fie prin demiteri de conducatori de banci, fie prin eventuale suspendari ale autorizatiilor de functionare, si nu prin simple avertismente", a spus Gheorghe Piperea.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Clientii Volksbank Romania contesta, printre altele, continuarea perceperii de catre banca a comisionului de risc desi, potrivit OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, acest tip de comision ar trebui eliminat. De asemenea, acestia contesta modul de calcul al dobanzii, solicitand astfel restituirea sumelor pe care le considera percepute suplimentar fata de prevederile contractului.

"Comisionul de risc este rebotezat comision de administrare, dobanda de referinta este o ciudatenie de calcul intre EURIBOR si indicele de referinta interna al bancii, in loc de EURIBOR. Este vorba despre plati ilegale", a mentionat duminica avocatul Gheorghe Piperea, prezent la intalnirea organizata de clientii nemultumiti ai Volksbank Romania.

Acesta a mentionat ca aproximativ 16 banci pot fi date in judecata in perioada urmatoare. "Sunt contactat de inca patru sau cinci asociatii, in afara de clienti ai Volksbank Romania care deja au semnat contracte cu mine", a mai spus Piperea. Acesta a adaugat ca sunt multe case de avocatura care au preluat procese de acest gen, de dimensiuni mai mici sau mai mari.

"Un proces de protectia consumatorilor dureaza de obicei cam 20 de luni, dar cand e vorba de un proces colectiv de o asemenea anvergura ar trebui sa dureze mai putin, aproximativ 6 luni. Sansele de a castiga nu sunt de 100%, dar cu certitudine sunt mai mari de 50%", a spus Piperea, care a adaugat ca exista posibilitatea ca acest proces sa fie pierdut in conditiile in care acesta depinde de anumite lucruri obiective sau chiar subiective.

Sursa: rNews

Articol citit de 4407 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Clienti nemultumiti RBS

http://finance.groups.yahoo.com/group/crediteRBS/

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor