Ziare.com

Schimbari la varf, mii de concedieri si scandaluri - bancile din Romania in 2012

de Camelia Sisea
Duminica, 30 Decembrie 2012, ora 08:58

   

Schimbari la varf, mii de concedieri si scandaluri - bancile din Romania in 2012
Dupa doi ani consecutivi de pierderi, bancile din Romania s-au angajat in 2012 intr-un amplu proces de restructurare, incepand cu schimbarea managementului de la conducerea celor mai importanti jucatori, inchiderea a sute de unitati si concedierea a mii de angajati pana la modificarea politicii de creditare.

Tomas Spurny, cu experienta pe piata din Europa Centrala si de Est, l-a inlocuit pe Dominic Bruynseels in functia de presedinte executiv al BCR, presedintele BRD, Guy Poupet, a fost schimbat cu directorul regional al sucursalei Societe Generale din Camerun, Alexandre Maymat, Robert Rekkers a parasit conducerea Bancii Transilvania dupa noua ani de activitate, iar Henk Paardekooper a venit din Londra pentru a-l inlocui pe Johan Gabriels dupa trei ani la carma RBS Romania.

Daca, in 2011, bancile au inchis 130 de unitati si au concediat 980 de angajati, doar in primele sase luni ale anului 2012, reteaua teritoriala s-a restrans cu 352 de unitati, iar numarul de salariati din sistemul bancar a scazut cu 3.700.

Pe fondul restrictiilor impuse de Banca Nationala pentru creditele in valuta, majoritatea bancilor locale s-au reorientat in acest an catre imprumuturile in moneda nationala.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Nu in ultimul rand, institutiile de credit au continuat in 2012 razboiul in instanta cu clientii pe comisioanele reclamate ca fiind abuzive, acestia din urma obtinand in primavara primele victorii colective.

Tardive sau insuficiente, masurile nu au imbunatatit starea generala a sectorului bancar.

Astfel, in primele sase luni ale anului trecut, la nivelul acestuia s-au inregistrat pierderi de 192 de milioane de lei si, potrivit tuturor estimarilor, acesta va incheia si 2012 fara profit. In 2011, pierderile cumulate ale bancilor s-au ridicat la aproximativ 430 de milioane de lei.

In topul celor mai mari pierderi la noua luni se claseaza BCR, cu o cota de 20% din piata dupa active, care a inregistrat pierderi de 762 milioane de lei dupa ce a constituit provizioane de 2,63 miliarde de lei, urmata de Volksbank, banca ce resimte puternic consecintele politicii de creditare din anii de precedenti (- 542 de milioane de lei) si Banca Romaneasca (- 223 de milioane de lei).

In aceeasi perioada, au raportat profit mai multe banci, printre care Banca Transilvania, cu un castig net de 265,43 de milioane de lei, UniCredit (146,8 milioane lei), BRD, a doua banca importanta din sistem (10,38 de milioane lei), Raiffeisen Bank (72 de milioane de euro).

Pe de alta parte, indicatorul de solvabilitate se mentine la un nivel confortabil, de 14,67% in septembrie, ca urmare a injectiilor de capital din partea bancilor-mama ale sucursalelor din Romania, inclusiv in cazul bancilor grecesti, in jurul carora au planat incertitudini mari in prima parte a anului.

Rezultatele financiare negative sunt legate direct de nivelul ridicat al creditelor neperformante, ajuns la 17,34% in septembrie, potrivit datelor BNR.

Justificata prin efectele crizei din ultimii ani, problema imprumuturilor neperformante a aparut intr-o lumina noua pe final de an, dupa ce au fost identificate fraude de zeci de milioane de euro constand in acordarea ilegala de credite, care, evident, nu au mai fost niciodata recuperate.

Amploarea scandalurilor, care a implicat bancheri pana la rangul de director, importanti oameni de afaceri, notari, evaluatori, oficiali ministeriali si reprezentanti ai unor institutii de stat cheie, pecetluieste imaginea sistemului bancar pe sfarsit de an si amplifica provocarile pe care le are de depasit in 2013.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3984 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
9 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Dacă statele nu vor reusi etatizarea sistemului bancar (elementele

triadei stat-drept-ban neputand fiinta separat unul de celellalte, decat in mod artificial si temporar), panarama bancaristă cu crize provocate la fiecare 80 de ani va continua, după cele din 1608-1613, 1688-1693, 1768-1773, 1848-1853, 1928-1933 si 2008-2013, următoarea fiind programată pentru 2088-2093!

 

Unde-i GHILOTINA?

"Off with their heads!":
http://xrepublic.tv/node/1335

Desteapta-te, Romane!c7d

Oricum bancile nu prea mai aveau pe cine credita la noi,

dupa iureshul din 2006-2008. Asa ca se vor reduce dimensional la un minimum si se vor ocupa exclusiv cu jupuirea romanilor datornici si creditarea pe termen scurt a guvernelor ineficiente in conditii camataresti. Iar pentru asta nu mai au nevoie de sute de sedii si zeci de mii de angajati.

 

Cam cite mii de concedieri in virful'virfului ???... mai cocret !!!

Poa' sa fie si milioane Camelia Sisea draga, speranta de revenire din colapsul financiar a m'ur'it de mult fara nici-o alta optiune !!!
Este prea multa Datorie, sint prea putine fluxuri de bani;..
Prea multe minciuni si la fel de multe promisiuni;.
Prea multa Iluzie de masa si prea putina gindire de bun simt;..
Prea multa coruptie, prea putina Incredere;.chiar zero!.
Prea multa ura si prea putini lideri vizionari sau care ar mai putea schimba ceva in bine!!
Uite ca am intrat si in Iarna Nemultumirilor noastre nepregatiti si aidoma greierului din fabula..iar el saracul vrea solutii si raspunsuri la problemele create in decenii de ignoranta, furturi,lene si prostie, dar din pacate este prea tirziu, iar solutiile aparent ajung cu multa amaraciune si mult prea dureroase in multe suflete..

 

pe cine intereseaza problemele enumerate de tine ?

sunt inutile !
e ca si cum discuti cu Voicu si Vanghelie despre Mircea Eliade ! nu merge !
Voicu o sa bea opt beri , o sa manace 19 mici , o sa vrea sa faca "tranzactia secolului" la pretul energiei si Vanghelie o sa incerce sa-ti explice ecuatia melcului intr-un sistem de omleta paranormala !

@ bum'bum'bum !!!

Atunci tot articolul este "INUTIL" atita timp cit a mai ramas o singura zi din 2012...
Happy ???
Un AN NOU Fericit cu Sanatate, forumisti dragi..

Melody Gardot , bineinteles ca articolul e inutil !

e inutil si pentru anii urmatori !
aici pe ziare.com totul e inutil daca se i-a in serios !
sau radem , sau ce facem aici ?

 

Demonstram cat de analfabeti suntem

Spre exemplu eu scriu: "I-a dat un leu sa ia ceva". si dumneata imi zici dac-am gresit.

nu ma intereseaza daca scriu gresit !

eu nu am fost niciodata in viata mea la scoala !
nu am nici o clasa !
nu vreau sa ma apuc sa invat sa scriu corect la varsta mea !
ma pregatesc de cimitir , nu de scoala !
sunt un hodoroc de 43 de ani !
viemii o sa ma infulece cu , sau fara scoala !


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor