Statul ar putea vinde o parte din CEC Bank catre un investitor strategic - Ce planuri pentru privatizare are Guvernul

Miercuri, 13 Aprilie 2016, ora 16:07
11790 citiri
Statul ar putea vinde o parte din CEC Bank catre un investitor strategic - Ce planuri pentru privatizare are Guvernul
Foto: Arhiva Ziare.com

Statul vrea sa vanda o parte din CEC Bank catre un investitor strategic, dar mai are de facut cativa pasi pana cand aceasta ambitie va deveni realitate.

Anuntul a fost facute de Dragos Paslaru, consilierul premierului Dacian Ciolos pe probleme economice, in cadrul emisiunii Wall-Street 360.

Mai mult, Guvernul ar vrea sa listeze pe bursa mai multe companii din portofoliu, cea mai importanta fiind Hidroelectrica, care poate ajunge pe piata de capital dupa iesirea din insolventa.

"Discutam despre pachete minoritare la companii foarte interesante. In gandirea Guvernului, in acest moment este inclusa Hidroelectrica, imediat dupa ce iese din insolventa. Este inclus CEC Bank, pentru care nu ne gandim neaparat la un IPO (listare pe bursa - n.red.), dar macar o participare strategica a unei institutii financiare internationale, de tipul BERD, ca prim pas", a spus Dragos Paslaru.

Tabloul ingrijorator al privatizarilor din Romania, dupa un sfert de secol de capitalism

In consecinta, in loc sa vanda la Bursa un pachet de actiuni al CEC Bank, statul va prefera sa majoreze capitalul social, iar actiunile sa fie vandute unui investitor strategic.

Dar acestea nu sunt singurele companii in care isi vor face aparitia actionariatul privat.

"Mai este o pleiada de companii poate mai putin cunoscute decat Hidroelectrica sau CEC, dar relevante in domeniul lor, cum ar fi Portul Constanta, Aeroportul Bucuresti sau Regia de Sare - Salrom, care ar putea sa aduca un pic de consistenta unei oferte guvernamentale, inceputa anul aceasta si probabil terminata anul viitor, pentru ca este greu de crezut ca o sa terminam listarea in acest an", a declarat Dragos Paslaru.

Vicepremierul sustine ca nu vor fi privatizari rasunatoare in acest an

La inceputul anului, Costin Borc, vicepremier si ministru al Economiei, a declarat ca Romania nu va avea o privatizare importanta in acest an, insa unele companii din portofoliul Ministerului Economiei, precum Compania Nationala a Sarii, ar putea fi listate la bursa.

Fara privatizari rasunatoare in 2016: "Sunt foarte multe lucruri de care putem fi mandri!"

Pe de alta parte, Borc a apreciat ca tara noastra are nevoie de o retea performanta de promovare a exporturilor, in special in zonele importante pentru exportul romanesc. Ministrul Economiei a precizat, totodata, ca va continua si programele cu China pentru reactoarele de la Cernavoda.

Costin Borc a subliniat ca Romania are mai putine investitii mari in prezent, insa beneficiaza de multe investitii mici si medii, ceea ce este bine pentru economia noastra, in opinia sa.

Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti (BVB), operatorul pieţei de capital din România, a anunţat că acţionarii societăţii au aprobat miercuri, 24 aprilie distribuirea unor dividende de 12,5 milioane de...
Ucraina își majorează importurile de energie cu 50%. România, printre principalii furnizori
Ucraina își majorează importurile de energie cu 50%. România, printre principalii furnizori
Ucraina intenţionează să îşi majoreze, cu aproximativ 50%, importurile de electricitate pe parcursul zilei de miercuri, 24 aprilie, pe fondul temperaturilor scăzute şi lipsei vântului şi...
#CEC Bank privatizare, #CEC Bank investitor strategic, #CEC Bank investitor , #banci