Ziare.com

Sute de sanctiuni pentru abuzurile bancilor: Cum isi pacalesc clientii si ce amenzi primesc

Luni, 16 Septembrie 2013, ora 15:00

   

Sute de sanctiuni pentru abuzurile bancilor: Cum isi pacalesc clientii si ce amenzi primesc
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a sanctionat 441 de filiale de banci si IFN-uri in perioada 1 ianuarie 2012 - 31 august 2013, aplicand 424 amenzi in valoare de 3,64 de milioane de lei.

Printre cele mai mari amenzi care au fost acordate se numara una in valoare de 80.000 de lei pentru nerespectarea masurilor dispuse in procesul verbal de constatare a contraventiei in judetul Iasi si alta tot in valoare de 80.000 de lei pentru nerespectarea masurilor dispuse in procesul verbal de constatare a contraventiei, acordata unei societati din judetul Satu-Mare, potrivit datelor ANPC.

Printre alte amenzi semnificative acordate de ANPC se numara o sanctiune in valoare de 40.000 de lei acordata in Bucuresti pentru nerespectarea prevederilor OUG 50 privind contractele de credit pentru consumatori si alta in valoare de 30.000 de lei pentru practici comerciale inselatoare, acordata de Comisariatul Regional pentru Protectia Consumatorilor (CRPC) Oltenia.

Peste 6.000 de reclamatii

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

Potrivit reprezentantilor institutiei, ANPC a primit 6.084 de reclamatii despre banci si IFN-uri, principalele aspecte reclamate fiind urmatoarele: nerespectarea clauzelor contractuale, neinscrierea in contractul de credit a tuturor comisioanelor, redactarea contractelor intr-o forma necorespunzatoare, existenta clauzelor abuzive, perceperea de comision de risc, neinchiderea conturilor solicitate, informare incompleta si/sau incorecta.

De asemenea, clientii au mai mentionat: eliberarea de card cu intarziere, blocarea conttului, modificarea datei de plata scadenta, neeliberarea documentului de stingere a obligatiilor de plata, neeliberarea graficului de rambursare, lipsa unei copii a contractului, refuzul reesalonarii, marirea ratei lunare de credit, popririle abuzive pe salariu/pensie, functionarea defectuoasa a ATM-urilor, refuzul de creditare, neacceptarea de monede la plata facturii la ghiseu, tratamentul preferential la ghiseu pentru clientii bancii fata de nonclienti.

Din totalul reclamatiilor ce vizau bancile si institutiile financiare nebancare inregistrate in perioada 2012-31 august 2013, aproximativ 40% dintre acestea s-au dovedit intemeiate in urma cercetarii documentelor si la operatorul economic controlat, precizeaza ANPC.

De asemenea, institutia sustine ca reclamatiile pentru domeniul bancar sunt mai putine in 2013 fata de aceeasi perioada a anului anterior si ca exista o usoara crestere pentru reclamatii IFN-uri in 2013, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2012.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 4180 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Am "beneficiat" si eu de comportamentul incorect al unei...

... banci, care a achitat din contul meu cateva platzi, fara a ma intreba, fara a avea acceptul, sau aprobarea mea!
Am reclamat cazul atat la Politzie, cat si la ANPC, inurma cu aproape o luna, dar pana acum nu s-a produs nici o miscare! Sau, cel putzin, nimeni nu mi-a dat nici macar un semn de viatza, dupa ce, operativ, cei de la Politzie m-au chemat la sectzie sa mai dau o declaratzie!
Mai astept, poate, in cele din urma, se va misca, totusi, ceva! Su imi voi putea recupera cele cateva sute de lei pe care, probabil, majoritatea le considera neglijabile!!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor