Ziare.com

Taxarea sistemului bancar, o idee ce trebuie ucisa din fasa?

Vineri, 23 Septembrie 2011, ora 12:23

   

Taxarea sistemului bancar, o idee ce trebuie ucisa din fasa?
Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice, Gheorghe Gherghina, a vorbit recent de posibilitatea introducerii unui sistem de taxare a bancilor, in scopul echilibrarii dificultatilor in sistemul financiar, declansand, cum era firesc, un val de revolte in randul bancherilor.

Nici analistii financiari nu sustin masura mentionata de Finante, considerand-o nu doar neadaptata la sistemul bancar autohton, dar si initiata intr-un moment total nepotrivit, avand in vedere situatia economica actuala.

Potrivit analistului financiar Bogdan Glavan, nu poate fi vorba decat de un proiect iluzoriu. Statul poate avea doua scopuri posibile: echilibrarea bugetului, prin atragerea de surse suplimentare, pe de o parte, si realizarea unei justitii morale, pe de alta parte, in conditiile in care, din cauza ajutoarelor acordate sistemului bancar in perioada crizei, s-a ajuns la dezechilibrele actuale din buget.

"Taxarea suplimentara a sistemului bancar este o idee gresita din doua motive: in primul rand nu poti realiza justitie prin impozitare si, in al doilea rand, nu poti spera sa atragi bani la buget avand in vedere nivelul foarte mare al fiscalitatii. In concluzie, masura este negandita, fiind vehiculata, de altfel, doar la nivel de idee", a mentionat Bogdan Glavan.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Legitimitatea masurii discutate poate fi dezbatuta, a spus economistul ING Bank, Vlad Muscalu, pentru efin.ro, insa, cu siguranta, nu este o actiune oportuna, avand in vedere performantele economice din prezent. Astfel, taxarea suplimentara ar complica activitatea sistemului bancar, ceea ce ar duce la incetinirea sau chiar la amanarea activitatii de creditare, determinand, in mod implicit, incetinirea cresterii activitatii economice.

Analistul economic Ionel Blanculescu considera adoptarea unei astfel de decizii o greseala fundamentala, similara ca efect cu majorarea TVA de la 19% la 24%. Este vorba de preluarea gresita a conceptului din Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii, unde sunt taxate bancile de investitii de tipul Lehman Brothers, care au generat criza prin tranzactiile financiare toxice, de "nimicire in masa", pe care le-au desfasurat, ne-a precizat Ionel Blanculescu.

Preluarea acestui model in Romania este complet gresita, deoarece aici exista doar banci comerciale, iar acestea nu au produs criza.

Daca masura va fi adoptata, se va crea o implozie in sistemul bancar din Romania, a adaugat analistul. Iar momentul ales nu ar putea fi mai nepotrivit, in conditiile in care bancile incep sa se recupleze la economia reala, prin creditare, si, in acelasi timp, incep sa se refaca dupa pierderile suferite din cauza creditelelor neperformante, care, la randul lor, au creditat economia, in special sectorul imobiliar. Astfel, sistemul bancar este exact domeniul care nu trebuie taxat momentan.

"Prin urmare, taxarea sistemului bancar ar putea fi una din cele mai grave masuri posibile in prezent, rezultata dintr-o greseala de interpretare, si trebuie ucisa din fasa", a incheiat Ionel Blanculescu.

Taxarea sistemului bancar este o idee intens dezbatuta la nivelul Uniunii Europene.

Ministrii de Finante din Uniunea Europeana analizeaza posibilitatea introducerii unei taxe pe tranzactiile financiare in urmatorii trei ani, in scopul reducerii deficitelor de buget uriase din regiune. Taxa poate fi impusa pe tranzactiile cu obligatiuni si actiuni dintre cele 27 tari din UE si ar putea fi implementata pana in 2014.

Desi tari precum Germania, Franta si Austria sustin ca taxarea tranzactiilor financiare va aduce milioane de euro pentru sprijinirea Greciei, Marea Britanie si Statele Unite ale Americii se opun unei astfel de masuri.


Citeste mai multe despre taxare banci taxa sistem bancar
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2236 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

ce gluma buna....bancherii sunt cei ce conduc lumea...

sa ii taxezi e o idee doar! in realitate nu are cum sa se intample. de vreme ce in lumea asta banii sunt creati din imprumuturi si toate economiile lumii sunt datoare cuiva sau bancilor mai bine zis, cum poti sa le pui conditii???
recomand sa vizionati "The Goldsmiths Tale" pe youtube si o sa intelegeti sistemul bancar si problemele actuale ale omenirii.

 

Mai, (si) tu vad ca citesti chestii interzise :-)))))))))

Pe romaneste: Banii ca Datorie
http://gandeste.org/documentare

Tata comunismului reglementeaza Capitalismul in Romania!

Ce cauta asta in guvern!
http://discutii.mfinante.ro/static/10/mfp/prezentare/CV_Gherghi.pdf

 

La chinezi se pare ca functzioneaza

Probabil ptr ca acolo si comunistii si capitalistii nu sunt (inca) dgyudowi(tzi). Dar mai au timp...

Ar fi bine...

...dar nu se poate!.
Toata "plebea" ,vrand nevrand,punne umarul si "maruntisul" la scoaterea din ...
Numai cei ce au provocat...sunt de neatins.
Curand vor intinde iar mana la ceva stimulus.

 

Io as mari taxa asta, da' numa' la .. ING! For now!

.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor