Top cele mai mari banci din Romania in 2012

Miercuri, 27 Februarie 2013, ora 10:42
15123 citiri
Top cele mai mari banci din Romania in 2012

BCR a ramas si in 2012 cea mai mare banca din Romania, dupa portofoliul de active.

Institutia financiara a detinut, anul trecut, o cota de piata de 19,3%, cu active in valoare de 70,6 miliarde de lei, potrivit Ziarul Financiar.

Pe locul al doilea se situeaza BRD, care s-a apropiat de pragul de 13%, in patru ani de criza pierzand circa un punct procentual la nivelul cotei de piata. Banca a avut probleme, astfel ca a terminat anul 2012 cu o pierdere de 332 milioane de lei, dupa ce in primii ani de criza fusese cea mai profitabila.

Banca Transilvania, ocupanta pozitiei a treia, isi consolideaza statutul in piata, reusind cresteri notabile ale cotei dupa active de la un an la altul, fara sa-si compromita profitul, care in 2012 a crescut cu 40%, pana la 320 milioane lei.

Pe parcursul crizei s-a dovedit a fi cea mai dinamica banca mare, castigand doua puncte procentuale la cota de piata in perioada 2009 - 2012, de la 5,9% la 8%.

CEC Bank, detinuta de stat, a ajuns pe locul patru, anul trecut. Cota sa de piata dupa active a crescut cu numai un punct procentual fata de 2009, ajungand la 7,4%.

UniCredit Tiriac Bank a facut rocada cu Raiffeisen Bank si a trecut astfel pe locul cinci, apropiindu-se pentru prima data de pragul de 7% cota de piata. Banca a castigat pe parcursul crizei aproape un punct procentual, fiind printre putinii care au raportat cresteri anuale de doua cifre ale soldului creditelor, in special datorita segmentului corporate.

Doar trei banci din cele aflate in primele 10 pozitii au reusit sa castige cate o jumatate de punct procentual - Banca Transilvania, UniCredit si ING, iar cota CEC a urcat cu 0,4 puncte. Restul institutiilor si-au erodat pozitiile, situatia generala de pe piata marcata de prabusirea cererii de credite fiind dublata in majoritatea cazurilor (cu exceptia Raiffeisen) de probleme interne ale bancilor in cauza, conform Ziarul Financiar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
#Top banci Romania 2012, #top banci Romania, #banci mari Romania , #banci