Traim intr-o lume inca debusolata, dupa cinci ani de criza

Duminica, 15 Septembrie 2013, ora 08:57
2069 citiri
Traim intr-o lume inca debusolata, dupa cinci ani de criza

Se implinesc cinci ani de la prabusirea bancii Lehman Brothers, la 15 septembrie 2008, prabusire care a aruncat lumea dezvoltata in cea mai grava criza financiara si economica, din 1929 incoace.

Dupa cinci ani, constatam ca reglementarile stabilite la izbucniea crizei nu sunt nici acum in totalitate puse in aplicare, ca sa putem conta ca nu se mai repeta - comenteaza La Tribune.

Pe agenda G20, problema e bifata

Masurile au fost stabilite la cel mai inalt nivel in toamna 2009, cu ocazia intalnirii grupului G20 la Pittsburg, unde s-a lansat si sloganul "asa ceva sa nu se mai repete", iar unele constatari, privind stadiul lor, sunt notabile.

Astfel, rata de solvabilitate a marilor banci globale, la activele cu risc ponderat, se ridica in medie la 9%, nivel de trei ori mai ridicat decat in 2008, iar recenta intalnire G20 de la St. Peterburg a luat nota de aceasta constatare favorabila.

Cu toate acestea, Uniunea Europeana intampina greutati in finantarea unor importante sectoare economice si aceasta penru ca activele totale financiare reprezinta circa 350% din PIB in UE, iar activele financiare ale celor mai mari zece banci ale SUA au crescut de la 7.810 miiarde USD la 10.970 miliarde USD, in trimesrul II 2013.

Pe lista Consiliului de Stabilitate Financiara creat in 2009, inca mai figureaza 28 banci de importanta sistemica, socotite "prea mari pentru a esua", in sensul ca un esec al lor ar avea consecinte dezastruoase in lumea de afaceri, asa cum a avut banca Lehman Brothers.

Doar 40% din masuri sunt integrate in legislatia SUA

Trebuie pus acest fapt in legatura si cu acela ca, dupa criza din 2008, au fost elaborate atat de numeroase reglementari, incat aplicarea lor a devenit greoaie, iar controlul modului in care se aplica si mai greoi.

Faptul a determinat unii experti de cel mai inalt rang sa remarce ca "in cazul cand am sti ca fenomenul Lehman s-ar repeta maine, inca n-am dispune de instrumentele cu care sa-l preintampinam".

Se spune, pe jumatate in gluma, ca se simte nevoia unei reglementari care sa stabileasca modul in care trebuie aplicate toate reglementarile si inca una care sa controleze modul in care se aplica aceasta reglementare.

Situatia nu priveste numai Europa, Statele Unite se confrunta cu ceva asemanator.

Acolo au fost adoptate de catre Congres, in anul 2010, pachetul de prevederi Dodd-Frank pentru reforme bancare, dar potrivit unui raport intocmit de catre Davis Polk & Wardwell, n-au fost integrate in legislatia americana decat 40% din cele 400 prevederi ale acestui pachet.

Cine sa urmareasca aplicarea reglementarilor?

Aici nu este vorba de o simpla neglijenta sau amanare. Evaluarea, avizarea si aprobarea legislatiei cuprinse in cele propuse intampina rezistenta unui lobby foarte activ in sistemul bancar american.

Multe din prevederi sunt greoaie sau incomode pentru banci, iar bancherii sunt totdeauna gata sa activeze acest lobby pentru a le stopa, sau pentru a obtine modificarea lor intr-o forma favorabila.

Stoparea ar compromite intentiile initiale ale autorilor, iar modificarea presupune parcurgerea din nou a aceluiasi drum, pe care l-a parcurs deja reglmentarea de la demararea ei.

Astfel, dupa cinci ani de la declansarea crizei, nici Europa nici America nu dispun de toate mecanismele necesare sa preintampine o eventuala repetare a fenomenului, nu atat din lipsa unor masuri elaborate, cat din cauza metodologiei greoaie de adoptare si aplicare a acestora, atat in Europa, cat si peste ocean.

Citeste si:
Avocat, despre congresul PNL: ”Juridic, este un eveniment privat în spațiu închis, la care pot participa maximum 200 de persoane vaccinate”
Avocat, despre congresul PNL: ”Juridic, este un eveniment privat în spațiu închis, la care pot participa maximum 200 de persoane vaccinate”
Avocatul Adrian Toni Neacşu, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), susţine, într-o postare pe Facebook, că viitorul Congres al PNL, programat peste o săptămână la...
Dacian Cioloș nu dă nicio șansă unui guvern condus de Florin Cîțu, în care USRPLUS să fie partener: ”Vrem un premier cu care să putem lucra, pur şi simplu”
Dacian Cioloș nu dă nicio șansă unui guvern condus de Florin Cîțu, în care USRPLUS să fie partener: ”Vrem un premier cu care să putem lucra, pur şi simplu”
Liderul USR-PLUS, Dacian Cioloş, exclude posibilitatea unui guvern condus de Florin Cîţu prim ministru, din care să facă parte si USR PLUS. „Nu există nicio şansă să continuăm...
Sursa: Ziare.com