Ziare.com

UE a virat in criza 1.600 de miliarde de euro pentru banci

Duminica, 23 Decembrie 2012, ora 19:48

   

UE a virat in criza 1.600 de miliarde de euro pentru banci
Ajutorul de stat pentru sectorul bancar s-a ridicat, in Uniunea Europeana, de la inceputul crizei economice si pana in decembrie 2011 la uriasa suma de 1.600 miliarde de euro.

Cifra a fost facuta publica recent, intr-un document publicat de Comisia Europeana si insumeaza ajutoarele de stat acordate bancilor din octombrie 2008 pana in decembrie 2011.

Cele 1.600 de miliarde de euro reprezinta 13% din PIB-ul UE. Cea mai mare parte din cele 1.600 de miliarde de euro, respectiv 67%, au reprezentat garantii guvernamentale pentru finantarea si sustinerea bancara, scrie Le Point.

Partea buna este ca 2011 a fost ultimul an in care Comisia a aplicat normele temporare privind ajutoarele de stat pentru a sustine structurile financiar bancare in contextul crizei economice reale.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

In 2011 acest tip de ajutor a reprezentat 48 de miliarde de euro, respectiv 0,037% din PIB-ul UE, adica o scadere de peste 50% fata de anul precedent. Acesta reflecta, potrivit Comisiei, pe de o parte necesitatea mai redusa a acestor ajutoare, dar mai ales constrangerile bugetare ale majoritatii statelor din Uniunea Europeana.

Antoine Colombani, purtator de cuvant al comisarului european pentru Concurenta, a precizat, pentru publicatia citata, ca ajutorul catre institutiile financiare era stabilit la valoarea de 2% din PIB-ul UE inca din anii 1980.

In prezent, conform datelor din iulie 2012, aproximativ 85% din totalul sumelor acordate ca ajutor ar trebui considerate ca ilegale, deoarece contravin normelor de concurenta ale UE, iar o mare parte dintre ele urmeaza sa fie rambursate de catre beneficiari.

Suma totala a rambursarilor la nivelul lui 2012 se cifreaza la 13,5 miliarde de euro. Dar, comparativ cu cele 1.600 de miliarde euro virate efectiv catre banci, sunt doar o picatura intr-un ocean.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2032 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Diferenta de gandire intre UE si SUA ..

Europa ajuta sectorul bancar, SUA au lasat bancile sa moara si au ajutat in schimb marile firme producatoare gen GMC, Ford etc !

 

Sa fim seriosi d-le, oricine s-a documentat stie ca bancile au

fost salvate si in SUA si in UE.

In SUA s-au salvat si alte companii precum GM, Ford sau altele.

Concluzie: Socialismul mondial global distribuie bogatia catre bancheri adica cei care au din buzunarul prostilor = platitorilor de taxe care vor plati generatii intregi aceste 'salvari' ale asa-ziselor sisteme bancare.

Ha ha ha ! 'salvarea bancilor' = jaful secolului

Bancherii lumii au jefuit inca odata visteriile nationale prin imprastierea panicii si terorizarea populatiei si guvernantilor.

Si prostimea a platit ca n-are de ales. Noapte buna.

bea un pahar de lapte si relaxeaza-te

bancile au fost ajutate cu o caruta de bani mai ales in SUA, in mai multe randuri, in special prin programul T.a.r.p. in valoare de 7.7 trilioane (mii de miliarde); America a dat tonul in toata afacerea asta.

Flotari logice

Daca bancile sunt firme private ,de ce numai bancile pot fi ajutate de stat iar ajutoarele catre firmele producatoare de bunuri sunt ilegale.
Una dintre bancile ajutate de contribuabilii europeni cu 4 miliarde (direct) si garantii de 120 de miliarde euro ,DEXIA nu s-a sfiit sa imprumute cateva sute de primarii din Franta in Franci Elvetieni si acum percepe de la respectivii dobanzi de 30% iar primariile sunt nevoite sa ceara bani de la stat.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor