UE a virat in criza 1.600 de miliarde de euro pentru banci

Duminica, 23 Decembrie 2012, ora 19:48
2246 citiri
UE a virat in criza 1.600 de miliarde de euro pentru banci
Foto: Le Point

Ajutorul de stat pentru sectorul bancar s-a ridicat, in Uniunea Europeana, de la inceputul crizei economice si pana in decembrie 2011 la uriasa suma de 1.600 miliarde de euro.

Cifra a fost facuta publica recent, intr-un document publicat de Comisia Europeana si insumeaza ajutoarele de stat acordate bancilor din octombrie 2008 pana in decembrie 2011.

Cele 1.600 de miliarde de euro reprezinta 13% din PIB-ul UE. Cea mai mare parte din cele 1.600 de miliarde de euro, respectiv 67%, au reprezentat garantii guvernamentale pentru finantarea si sustinerea bancara, scrie Le Point.

Partea buna este ca 2011 a fost ultimul an in care Comisia a aplicat normele temporare privind ajutoarele de stat pentru a sustine structurile financiar bancare in contextul crizei economice reale.

In 2011 acest tip de ajutor a reprezentat 48 de miliarde de euro, respectiv 0,037% din PIB-ul UE, adica o scadere de peste 50% fata de anul precedent. Acesta reflecta, potrivit Comisiei, pe de o parte necesitatea mai redusa a acestor ajutoare, dar mai ales constrangerile bugetare ale majoritatii statelor din Uniunea Europeana.

Antoine Colombani, purtator de cuvant al comisarului european pentru Concurenta, a precizat, pentru publicatia citata, ca ajutorul catre institutiile financiare era stabilit la valoarea de 2% din PIB-ul UE inca din anii 1980.

In prezent, conform datelor din iulie 2012, aproximativ 85% din totalul sumelor acordate ca ajutor ar trebui considerate ca ilegale, deoarece contravin normelor de concurenta ale UE, iar o mare parte dintre ele urmeaza sa fie rambursate de catre beneficiari.

Suma totala a rambursarilor la nivelul lui 2012 se cifreaza la 13,5 miliarde de euro. Dar, comparativ cu cele 1.600 de miliarde euro virate efectiv catre banci, sunt doar o picatura intr-un ocean.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#bani banci criza UE, #bani stat banci criza, #Uniunea Europeana criza datorii , #banci