Un bancher recunoaste: A fost si vina noastra

Miercuri, 10 Iunie 2015, ora 19:48
5053 citiri
Un bancher recunoaste: A fost si vina noastra
Foto: Arhiva Ziare.com

Creditele neperformante din sistemul bancar au fost generate de criza financiara, dar si de activitatea bancilor care, in perioada de dinainte de criza, au slabit fraiele analizei de risc, fiind preocupate doar de vanzarea de credite, a declarat, miercuri, directorul general adjunct al BRD - Groupe Societe Generale (GSG), Petre Bunescu.

"In foarte mare masura, criza a venit si cu o criza extrem de severa in ceea ce priveste relatia client-banca. Acest capital de incredere intre client si banca s-a naruit dramatic. Au fost foarte multe cazuri de clienti care nu avea nicio solutie de a traversa criza, altii au uita sa mai vina la banca, au inchis portile societatilor lor, iar mare parte din credite au devenit neperformante.

Acestea erau masurate cu o singura cifra inainte de criza si s-a ajuns la 22% - 24% - 25% din totalul creditelor, iar daca se luau in calcul si creditele sensibile, se ajungea la peste 30% din portofoliul sistemului bancar", a precizat Petre Bunescu, in cadrul evenimentului "Summer Banking Academy", organizat de Institutul Bancar Roman.

Isarescu trage bancile de urechi: Sa nu aveti pretentii!

In opinia sa, acest nivel al creditelor neperformante a fost generat de doi factori: criza in sine si activitatea bancilor.

"In anii de euforie bancara sau exuberanta irationala, cum ii spunea Alan Greenspan, am slabit fraiele analizelor de risc si nu se punea problema decat sa se vanda credite. (...) Cel mai bun credit este cel pe care nu-l dai si acela pe care il recuperezi 100%. Restul inseamna risc de neperformanta", a mai spus Bunescu.

Despre creditare

Potrivit sursei citate, creditarea pentru nevoi personale pe perioada de 9 - 10 ani a constituit o greseala. "Creditele de retail, poate cu exceptia duratei, nu erau rele, dar calitatea celor care ofereau si calitatea clientelei, de multe ori, lasa de dorit. Activitatea de cunoastere a clientelei era tratata marginal", a subliniat reprezentantul BRD.

In opinia directorului general adjunct al BRD, accentul trebuie sa se mute pe o consiliere reala si corecta a clientului prin oferirea creditului potrivit, nu cu suma cea mai mare, pentru ca in trecut au venit clienti cu "proiecte faraonice", au primit finantarea si apoi au abandonat proiectele, creditele devenind neperformante.

Petre Bunescu a mai spus ca, pe partea de reglementare, autoritatile din intreaga lume au facut modificari fundamentale, printre cele mai importante constand in responsabilizarea accentuata a conducerilor bancilor.

In privinta reluarii creditarii, Petre Bunescu este de parere ca aceasta nu s-a oprit nicicand. In prezent, creditele de consum au inceput sa se reia, pe masura reducerii dobanzilor dar si a faptului ca imprumuturile vechi au ajuns la scadenta, sustine acestea. Pe partea de IMM-uri bancile au fost nevoite sa restructureze masiv finantarile acordate, insa companiile mari nu au fost la fel de afectate, a adaugat el.

"Avem credite noi de 15 miliarde de lei in primele patru luni din an, daca extrapolam ajungem la 60 de miliarde de lei la finalul anului,si s-ar putea sa avem chiar mai mult", a subliniat directorului general adjunct al BRD - GSC.

El a subliniat, insa, ca activitatea de banking inseamna relatia cu clientii, adica acordarea de credite unor clienti sanatosi care sa poata restitui creditele pe care le-au contractat.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#banci creditare probleme, #banci probleme credite , #banci