Unii parlamentari britanici acuza SUA ca ataca centrul financiar londonez

Miercuri, 08 August 2012, ora 23:13
1365 citiri
Unii parlamentari britanici acuza SUA ca ataca centrul financiar londonez
Foto: Wikipedia

Mai multi parlamentari britanici au acuzat autoritatile de reglementare din SUA ca duc o campanie impotriva centrului financiar londonez, City of London, iar anchetarea bancii britanice Standard Chartered vizeaza slabirea rivalului Wall Street.

John Mann, membru al Partidului Laburist si al comisiei pentru verificarea Trezoreriei, sustine ca a detectat "o directie antibritanica tot mai puternica a autoritatilor de reglementare si politicienilor din SUA", care s-ar putea sa fi fost influentati de dorinta de a impinge o parte din afacerile din City of London spre Wall Street.

In opinia laburistului, citat de Financial Times, autoritatile americane vor cu tot dinadinsul sa preia controlul, mizele fiind foarte ridicate.

La randul sau, primarul conservator al Londrei, Boris Johnson, a spus ca autoritatile britanice "trebuie sa fie atente ca dorinta de a elimina incalcarea regulilor sa nu devina scuza pentru protectionism si un atac cointeresat asupra statutului Londrei de centru financiar de frunte la nivel global".

Ingrijorarea este in crestere in randul parlamentarilor britanici referitor la numarul mare de stiri negative in presa internationala privind implicarea Barclays in scandalul Libor, spalarea de bani de la HSBC, iar acum Standard Chartered.

Banca Standard Chartered a fost sustinuta si de alti parlamentari britanici, nemultumiti de modul in care au actionat autoritatile de reglementare din SUA.

Chiar si guvernatorul Bancii Angliei, sir Mervyn King, a pus sub semnul intrebarii abordarea autoritatii de reglementare americane, care a acuzat Standard Chartered ca a incalcat legile SUA prin tranzactii de 250 de miliarde de dolari legate de Iran.

Standard Chartered a ascuns tranzactii de 250 miliarde de dolari cu Iranul

Banca Standard Chartered a intrat in atentia autoritatilor americane, dupa ce s-a descoperit ca a ascuns timp de zece ani tranzactii in valoare de peste 250 miliarde de dolari cu entitati din Iran.

Potrivit Departamentului pentru Servicii Financiare din New York, citat de BBC, Standard Chartered a tinut ascunse 60.000 de tranzactii cu ajutorul unor banci de stat din Iran, incalcand astfel legile SUA impotriva spalarii banilor.

Banca risca acum sa-si piarda licenta de operare in New York.

Departamentul pentru Servicii Financiare a verificat peste 30.000 de pagini de documente, inclusiv mailuri interne. S-a constatat ca banca a castigat, prin spalare de bani, sute de milioane de dolari din comisioane.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
#Standard Chartered Londra, #parlamentari britanici critici SUA, #Standard Chartered SUA , #banci