Uniunea bancara pentru zona euro ar putea discrimina Romania?

Vineri, 14 Septembrie 2012, ora 22:05
2093 citiri
Uniunea bancara pentru zona euro ar putea discrimina Romania?
Foto: Foreignborn

Solutia unei uniuni bancare pentru spatiul euro este considerata in multe tari UE drept un raspuns necesar pentru reducerea incertitudinilor care intretin turbulentele din ultimii ani, iar aceasta ar putea contribui la reducerea vulnerabilitatilor fiscale, a declarat vineri Claudiu Doltu, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice.

Claudiu Doltu a fost prezent vineri la reuniunea Consiliului ECOFIN, desfasurata la Nicosia.

"Este evident ca in multe tari din UE, dar si la nivelul Comisiei Europene, solutia unei uniuni bancare pentru spatiul euro este considerata un raspuns necesar pentru reducerea incertitudinilor care intretin turbulentele din ultimii ani. Pe de alta parte, se considera ca uniunea bancara ar contribui la reducerea vulnerabilitatilor fiscale", a precizat Doltu.

In principiu, uniunea bancara va avea patru piloni, respectiv supravegherea institutiilor financiare, asigurarea depozitelor bancare, rezolvarea problemelor bancilor care falimenteaza si a crizelor bancare sistemice si asigurarea resurselor fiscale necesare.

"Este foarte probabil ca lucrurile sa se miste foarte repede in aceasta directie. In acest moment, suntem foarte interesati ca in viitoarea constructie a sistemului unic de supraveghere bancara sa fie implicate toate tarile membre ale UE, nu doar cele din zona euro. De ce? Deoarece un asemenea sistem de supraveghere va afecta si tarile din afara zonei euro, asa cum deocamdata este si Romania. La fel si in ceea ce priveste asigurarea depozitelor bancare sau rezolvarea situatiilor de faliment bancar.

In Romania functioneaza multe banci din tari care sunt acum in zona euro si cetatenii romani vor fi direct interesati de posibilele schimbari. Astfel spus, suntem direct interesati ca aceasta constructie sa ia in considerare drepturile si obligatiile tuturor tarilor din UE, nu doar ale celor din zona euro. Suntem, de asemenea, interesati ca noua constructie sa nu discrimineze intre bancile din tarile care nu sunt inca in zona euro si bancile din tarile zonei euro", a mentionat Doltu.

Potrivit acestuia, discutiile de vineri "au comportat multe intrebari la care nu exista deocamdata un raspuns - de la problema hazardului moral, pana la rolurile care vor reveni autoritatilor nationale de supraveghere bancara in conditiile in care va exista o singura autoritate de supraveghere la nivelul UE. Nu in ultimul rand, desi cu siguranta stim ca o uniune bancara va implica mobilizarea de resurse financiare, bugetare, este inca prematur sa evaluam acest cost".

Presedintele Traian Basescu a declarat joi ca uniunea bancara este in avantajul Uniunii si ca spera ca ea nu se va realiza doar la nivelul statelor si bancilor din zona euro.

Citește și:
Ce clădiri istorice rămân fără apărare dacă PUZ Zone Protejate dispare. Nicușor Dan: ”Este complet fals ce susțin șeful ISC, Paul Racoviță și prefectul Toni Greblă”
Ce clădiri istorice rămân fără apărare dacă PUZ Zone Protejate dispare. Nicușor Dan: ”Este complet fals ce susțin șeful ISC, Paul Racoviță și prefectul Toni Greblă”
Primarul general Nicuşor Dan a afirmat luni, 6 februarie, referitor la intenţia prefectului Capitalei Toni Greblă de a suspenda în instanţă PUZ Zone Protejate, că este singurul regulament...
Portret de prezidențiabil: ce își doresc românii?
Portret de prezidențiabil: ce își doresc românii?
Potrivit unui sondaj recent, românii ar vrea un prezidențiabil care să aibă notorietate, imagine bună, să creadă în anticorupție, să aibă un proiect economic coerent și să țină țara...