Vaticanul doreste infiintarea unei banci centrale mondiale

Luni, 24 Octombrie 2011, ora 18:16
1929 citiri
Vaticanul doreste infiintarea unei banci centrale mondiale
Foto: Ziare.com

Vaticanul a cerut infiintarea unei "banci centrale mondiale" si a unei "autoritati publice globale", care sa reglementeze institutiile financiare depasite de vremuri, care nu pot face fata provocarilor crizelor.

Intr-un document al departamentului de Justitie si Pace al Vaticanului, se cere o reforma totala a sistemului financiar mondial, dandu-se si exemple clare, cum ar fi taxarea tranzactiilor financiare, relateaza Reuters.

"Crizele financiare si economice prin care trecem ne cer tuturor sa examinam in profunzime principiile si valorile culturale si morale care stau la baza coexistentei sociale", se arata in document.

Vaticanul a criticat "idolatrizarea pietelor financiare", precum si "gandirea neoliberala", despre care a spus ca nu se uita decat la solutii tehnice pentru problemele economice. "De fapt, criza a dezvaluit comportamente precum egoismul, lacomia colectiva si acumularea bunurilor la scara larga", se arata in document, precizandu-se ca economia mondiala are nevoie de o "etica a solidaritatii" intre statele bogate si cele sarace.

"Daca nu se gasesc solutii la diversele forme de injustitie, efectele negative care vor urma la nivel social, politic si economic vor crea un climat de ostilitate crescuta, chiar violenta, si, in cele din urma, vor submina fundamentele institutiilor democratice", se mai arata in documentul Vaticanului.

Se propune infiintarea unei autoritati "supranationale", care sa aiba la baza Organizatia Natiunilor Unite, dar care, ulterior, sa devina independenta si care ar trebui sa supravegheze tarile bogate, astfel incat acestea sa nu exercite o putere excesiva asupra statelor mai sarace.

Explicand de ce este nevoie de o reforma a economiei globale, oficialii Vaticanului au precizat, in document, ca dificultatile cele mai importante sunt cauzate de lipsa unor structuri care sa garanteze un sistem de guvernare al economiei si al pietelor financiare internationale.

Astfel, Fondul Monetar International nu mai este vazut drept o institutie capabila sa stabilizeze pietele financiare, prin reglementarea fluxului de capital, si nici sa supravegheze asupra riscurilor asumate in sistemul financiar.

"Se poate observa aparitia unei institutii care va avea o functie similara cu a unei banci centrale mondiale, care sa reglementeze fluxul capitalului sistemul de schimb valutar", potrivit documentului.

Expertii in economie ai Vaticanului recunosc, insa, ca o asemenea schimbare va dura ani de zile si va intampina rezistenta din partea multor state si institutii.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#banca centrala mondiala, #reforma economica Vatican , #banci