Veselie mare pe Titanic

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 15 Aprilie 2016, ora 18:06
6417 citiri
Veselie mare pe Titanic

Mare veselie mare cand Parlamentul a adoptat in an electoral legea darii in plata dupa ce guvernatorul BNR a avertizat ca aceasta genereaza un serios risc sistemic. Cam ca a petrecaretilor de pe Titanic.

Am rapus sistemul bancar! Am pus cu botul pe labe bancherii cu ochi rosii si dinti de vampir, nu?

Nu.

Dupa parerea mea, aceasta lege nu face decat sa bata un piron mare si gros in cosciugul economiei de piata romanesti. Oricum o dam, oricum o interpretam, legea aceasta are efect retroactiv. Asa se numeste cand o reglementare intervine intr-un contract in derulare.

Doua parti au incheiat un contract ale carui clauze erau clare. Semnatura nu a fost data sub tortura. Literele mai mici sau mai mari erau acolo, deasupra semnaturii. Si din momentul semnarii, contractul e lege intre parti, un principiu esential de drept.

Iata ca acest principiu dispare. Contractul este calcat in picioare, nici nu conteaza in interesul cui. Nu conteaza cine beneficiaza, ci incalcarea in sine. Pentru ca ea deschide o cutie a Pandorei. De acum orice contract in derulare este in pericol daca cineva o sa considere intr-o zi ca se poate extrage de acolo un avantaj electoral cu ajutorul unui populism.

Efectul rau este dublu. Pe de o parte nu va imaginati ca situatia nu a fost bine inregistrata de orice investitor care se va intreba cat de sigura poate fi o astfel de tara si daca merita sa isi bage banii acolo unde stabilitatea contractului nu este garantata.

Daca legea darii in plata se limita sa reglementeze contractele viitoare pana la urma era o decizie politica ca oricare alta. Dar aici reglementarea intra pe o zona care intr-o economie de piata si un stat de drept ar trebui sa fie tabu.

Bancile nu vor pierde, pentru ca riscurile maximale au foat deja incluse in costuri? Poate. Dar aici nu despre pierderi e vorba. Ci despre principii.

Pe de alta parte, desi emotional o pot intelege, ura fata de banci mi se pare din punct de vedere rational un teribil infantilism. Noi inca nu am inteles ca bancile nu sunt institutii de binefacere. Sunt afaceri menite profitului. La fel ca magazinul de paine de unde nu ne deranjeaza ca nu cumparam la costul de productie.

Deci cand treci pragul bancii trebuie sa iti fie clar ca profitul tine de insasi ratiunea ei de a fi. Nu vrei sa intri in acest aranjament? Nu te obliga nimeni. Sa ii reprosezi acum exact acest lucru mi se pare stupid.

Dupa cum nu ar fi rau sa intelegem dupa atat timp ca sistemul bancar este esential pentru functionarea unei economii. Cand el cade, efectul este in lant si se propaga cu repeziciune dupa cum am vazut in cea mai recenta criza mondiala.

Asa ca atunci cand guvernatorul vorbeste despre risc sistemic cred ca putem avea si reactii mai inteligente decat sa radem cu pofta.

Ne imaginam cumva ca bancile vor asista pasive la aceasta miscare? Cel mai simplu si previzibil efect va fi majorarea avansului pentru credite ipotecare. Nu le impiedica nimic. Si toti cei care adunasera ceva pentru avans vor fi trimisi acasa pana vor mai pune de-o parte.

In favoarea cui? Eu va intreb asa: un om care nu are decat un apartament in care isi creste copiii va renunta la casa sau va trage cu dintii de ea? Dar cel care a luat o casa de vacanta sau ca investitie care acum nu se mai justifica? Plafonul a fost crescut la 250 de mii de euro. Cat valoreaza apartamentul in care stati?

Numai mie mi se pare ca legea este cu dedicatie nu pentru cei cu probleme sociale, ci pentru cei care au facut investitii proaste de care vor sa scape pe spinarea celor pentru care creditul va deveni intangibil.

Exista lucruri cu care nu e bine sa te joci. Pentru ca efectele pot deveni daca nu incontrolabile, atunci cel putin extrem de paguboase. Populismul costa cat nu face.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Ședința de luni din plenul reunit al Parlamentului României, care avea ca obiect numirea noilor membri ai Consiliului Concurenței, a fost una tensionată. Două partide au absentat de la vot,...
Pensiile vor fi virate înainte de Paște. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Pensiile vor fi virate înainte de Paște. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, marți, 23 aprilie, la începutul ședinței de Guvern, să facă demersurile necesare pentru ca toate pensiile să fie...
#legea darii in plata adoptate, #avertisment Isarescu banci dare plata , #banci