Ziare.com

Victorie in lupta cu francul elvetian: Un roman a obtinut inghetarea cursului la nivelul din 2007

Marti, 20 Ianuarie 2015, ora 18:22

   

Victorie in lupta cu francul elvetian: Un roman a obtinut inghetarea cursului la nivelul din 2007
Un buzoian care are credit in franci elvetieni a obtinut in instanta plata ratelor la un curs de aproximativ 2 lei, respectiv cursul la care a incheiat contractul cu banca, in anul 2007.

Un tribunal din Buzau i-a dat castig de cauza barbatului in disputa cu Piraeus Bank, informeaza televiziunile de stiri.

Concret, clauza potrivit careia doar clientul este cel obligat sa suporte riscul fluctuatiei cursului leu-franc elvetian a fost declarata ilegala.

Prin urmare, banca urmeaza sa calculeze ratele ramase la cursul de la contractarea creditului, adica in jur de 2 lei pentru un franc elvetian.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Curs euro-leu: Francul scade. Ce se intampla cu euro

Decizia instantei nu este definitiva, fiind insa prima dupa cresterea accentuata a monedei elvetiene, in ultimele zile. Barbatul a imprumutat 112.000 de franci elvetieni, iar rata era de 900 de franci.

Luni, Volksbank a anuntat ca va ingheta cursul la care va fi platita rata la creditele in franci elvetieni la cotatia inregistrata la finalul anului trecut, 3,8 lei, masura care va fi valabila trei luni, in contextul cresterii bruste a francului.

Veste buna pentru romanii cu credite in franci la Volksbank: Banca ingheata cursul monedei elvetiene (Video)

Pe data de 15 ianuarie, Banca Nationala a Elvetiei (SNB) a renuntat la cursul de schimb franc-euro mentinut de-a lungul celor 3 ani anteriori, de 1,2 franci pentru un euro, iar de atunci, moneda elvetiana s-a apreciat semnificativ fata de euro si, in consecinta, fata de leu, de la 3,7415 lei/unitate (cursul valutar BNR din data de 14.01.2015) la 4,4716 lei/CHF (cursul valutar BNR de luni).

Premiera: Banca obligata de instanta sa converteasca un credit din franci in lei - S-a creat un precedent?

De asemenea, pe 14 noiembrie 2014, o clienta a Volksbank a obtinut in instanta, in premiera, convertirea creditului din franci elvetieni in lei, la cursul la care a luat imprumutul, decizia fiind definitiva si irevocabila.

Clienta a castigat dreptul de a-si plati ratele la cursul din 2007, plus o marja de 10%, ceea ce inseamna ca va plati cate doi lei pe un franc, in loc de 3,68, cat era cotatia valutei elvetiene.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5623 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
12 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Stiri cu Smecheri ptr Prosti

Cine stie ce pui de cekurist este subiectul favorizat.
Eu estimez ca la urmatorul termen/apel/recurs in anulare/respingere de dosar/CEDO/CEKA o sa se stabileasca un curs inghetat din anul 2007 i.e.n.
Nu mai gasiti voi dreptate in RepublicaSeckurictaRomania!

 

eu am o problema cu calculatorul

cand l-am cumparat a costat 1500 de lei acum 2 ani. si acum e perfect functional si arata ca nou dar nu imi da nimeni mai mult de 400 de lei pe el. sa ii dau in judecata pe cei care mi l-au vandut?

 

Comparatie complet deplasata !

Computerul tau,la pretul la care l-ai platit era deja depasit cind l-ai cumparat.In timp,valoarea lui a scazut si mai mult datorita calitatilor mult mai ridicate a componentelor noilor computere,chiar daca computerul tau arata "nou" si functioneaza perfect valoarea lui "reziduala" nu mai este de nici 300 lei.Acelasi lucru se intimpla cu toate obiectele,iar ceea ce se intimpla acum cu ratele pe care compatriotii nostri sunt amenintati ca trebuie sa le plateasca in viitor,din pacate,sunt doua lucruri total diferite.Daca situatia referitaoare la computerul tau este absolut fireasca si normala,ce se intimpla acum cu creditele in franci si cu ratele crescute ce trebuiesc platite este,dupa parerea mea anormala,nefireasca si este datorita numai unei manipulari pe care banca nationala elvetiana a facut-o cu buna stiinta sperind la un cistig major,ceea ce s-a intimplat pina acum.Am spus "sperind" pentru ca nici cei care au actionat in aceasta manipulare nu au fost siguri de ce se va intimpla exact.Eliminind limita minima de schimb intre franc si euro,care era de 1.20 ei au sperat la un cistig,dar nu atit de rapid si atit de ridicat datorita reevaluarii francului.Nu stiu exact daca am fost destul de explicit ca sa poti intelege mecanismul manipularii,care a fost relativ simplu,dar incorect.Daca acei care au facut acest lucru au dreptul sa il faca si sa cistige,dupa parerea mea este corect sa o faca la ei acasa,nu sa sufere zeci de mii de romani.Ca atare,guvernul roman,bnr,ar trebui sa negocieze cu bancile ptr. a ajunge la un consens care sa nu pagubeasca prea mult cetatenii romani dar nici sa nu opreasca bancile sa actioneze in conformitate cu interesele lor(chiar daca aceste interese in acest moment nu sunt corecte vis-a-vis de clientul care nu are nici o vina,dar nici posibilitatea reala de a achita un asemenea imprumut in timpul scris pe dontract).Daca guvernul nu va dori sa se implice(numai din nesimtire,lasitate si incompetenta)si nici bnr(astia au alte motive-sa nu se puna rau cu bancile straine,cu bed,fmi,etc)atunci nu ramine decit calea judecatoreasca si cred ca este cea mai buna si rapida.Daca s-a creat un precedent cu o persoana,banca fiind obligata prin hotarire judecatorasca sa accepte aceleasi rate ca atunci cind a fost semnat imprumutul(adica ratele sa fie achitate la aceeasi valoare a francului ca atunci cind s-a semnat contractul-2lei),nu vad de ce nu ar avea si altii aceeasi hotarire judecatoreasca,mai ales daca ar deschide procese colective acestor banci.Dupa cum toti stim,ponta si guvernul lui,ca si tot psd,sunt niste ticalosi care nu vor sa faca nimic ptr. noi.In opinia mea,ponta,guvernul,mare parte dintre parlamentari sunt dusmani ai poporului roman,actioneaza numai impotriva noastra a tuturor.Astia sunt ticalosii pe care tot noi i-am ales.Noi,populatia,avem o mare parte de vina ptr. ce s-a intimplat si se intimpla in continuare in Tara nostra.Ar fi timpul sa ne trezim,iar prima actiune ar fi sa il alungam pe ponta.Afara ponta!

problema s-ar rezolva simplu

BNR sa anunte un curs pentru franc la fel ca cel din 2007, la fel cum au crescut artificial cursul elvetienii

Bravo!

S-a miscat repede. Bravo! TOt ascult emisiunile interactive de la diverse posturi de la radio si nimeni nu s-a laudat cu asa reusita

 

si diferenta

o va primi judecatorul

 

Excelent! Iar banca va duce pierderile pe spatele celorlalti clienti

Superb.
Am o intrebare: de ce numai cei care au luat franci? Fiindca aici sunt foarte multi "jmekeri" inclusiv politicani? Cei care au luat credite in dolari ce bube au? De la 2,1 s-a facut aproape 4. Dar cei care au luat credite in euro? Ei sunt mai prosti?

PS Il felicit pe Calin Popescu Tariceanu pentru ideea clar liberala pe care a formulat-o astazi si pe care a aprobat-o si prof. Mircea Cosea: nu exista nici un mijloc guvernamental, oficial, statal sau de alta natura pentru a obliga la modificarea unui contract incheiat intre doua parti, daca una dintre parti zice NU. Tot ce vedem astazi, zbaterea guvernamentala, sedinte parlamentare si alte prostii gen electorate sunt de un populism dezgustator si nu reprezinta nimic.

 

N-a luat nimeni niciun franc, cum n-au luat nici euro sau do

lari!
Așa-zisele "imprumuturi" au fost plăți efective făcute de bănci in lei prin raportare la respectivele monede! Denumirea operațiunii este speculație pe curs și constituie un act cămătăresc interzis băncilor!
Ceilalți n-au făcut scandal pentru c-au fost mai puțin și a la long inșelați nedandu-și seama de potlogărie!

In măsura in care "imprumutătorul" nu a făcut o plată efectivă in

altă monedă "imprumutatului", ci prin echivalare in lei unui terț, operațiunea se numește speculație pe curs, este interzisă oricărei bănci și este o infracțiune. De aceea, trebuie admise acțiunile celor inșelați!

 

Sugestie

Contractele de imprumut de deviza sa se faca cu referire unica la moneda imprumutata si fara mentiunea paritatzii cu moneda locala.In fond si la urma urmei daca o banca ti-a imprumutat 1000 de franci e normal sa restitui acest capital si dobanzile aferente.

Pentru mine ,ca avocat, e clar ca decizia judecatorului din Buzau e data pentru vreun baronash local in dificultate, o asemenea hotarare va merge pana la curtea suprema deoarece pentru banci este un precedent judiciar absurd si periculos. Puteti fi siguri ca nu doar Piraeus Bank doreste anularea unei asemenea decizii cretine ci toate bancile de pe teritoriul Romaniei care risca sa piarda enorm. Este extrem de clar ca devalorizarea ori cresterea monedei nationale poate afecta ambele partzi la un contract de imprumut in momentul in care contractul este facut doar in moneda nationala.Ati vazut foarte bine ca si si creditorul poate pierde enorm cum a fost cazul celor ce au depus suma integrala la IDMS pentru Dacii si dupa catziva anii au primit "purcelul" in bratze. A fost nevoie de un act normativ care sa despagubeasca pe depunatori deoarece in Curtea de Apel ei au pierdut procesul cu IDMS. In acest caz, actul normativ de despagubire a fost binevenit deoarece IDMS fusese intreprindere de stat si s-a folosit de sumele depuse la data depunerii platind salarii celor de la Dacia. Pentru IDMS banii au fost buni in momentul depunerii, cand i-a si incasat si s-a folosit de ei iar dupa 2-3 ani nu mai aveau valoare desi IDMS se imbuibase cu sumele depuse inainte.

 

Dacă plățile in Romania s-au făcut in lei, cum să fi plătit

băncile in altă monedă? Ce speculație pe curs poate fi mai evidentă?
Mai bine ați face cerere reconvențională, dar n-o să spun eu pe ce motiv!

Cu scuze

As avea cel putin doua idei de pus intr-o discutie: 1. Argumentul ca plata se face in moneda nationala si ar trebui facuta la cursul din data incheierii contractului de credit este nesustenabil atata timp cat exista plati ( ex. carburanti, utilitati, servicii de telefonie mobila, etc. care au preturi stabilite in alte monede decat leul ) efectuate de TOATA populatia in lei la cursul BNR din ziua efectuarii acesteia. Ar trebui sa le platim la cursul din ziua incheierii contractului de furnizare a serviciului?
2. Diferentele de dobanda intre creditele in lei si cele in alta moneda sunt stabilite in asa fel incat sa acopere si riscul generat de posibilele modificari ale cursului valutar.
In alta ordine de idei, cresterea de curs din 2007 pana azi a fost comparabila la toate monedele de referinta (USD, EURO, CHF), ceea ce ar putea sa-i indreptateasca pe toti cei care au credite sa ceara reconversia lor in lei la cursul de acum 8 ani, lucru imposibil.
In noaptea Anului Nou 1997, cursul USD/ROL a crescut de la 4035 la 7147 ( cu 77% ) si n-a mai intervenit nimeni...Asta e

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor