Volksbank, pierderi uriase in 2012 - cand va fi vanduta subsidiara din Romania

Joi, 25 Aprilie 2013, ora 22:04
3450 citiri
Volksbank, pierderi uriase in 2012 - cand va fi vanduta subsidiara din Romania
Foto: Arhiva

Volksbank Romania a inregistrat pierderi de 170 milioane de euro, anul trecut, ceea ce ar putea reprezenta o piedica in vanzarea subsidiarei grupului bancar austriac din tara noastra.

Conform Reuters, banca-mama si-a reiterat intentia de a vinde cele 51% de actiuni pe care le detine la subsidiara locala pana in 2015 si pachetul de 50% din VB-Leasing International, parteneriatul sau cu o banca franceza si una germana, pana la finalul lui 2014.

Pierderile inregistrate in tara noastra au fost mai mari decat estimarile initiale, din cauza provizioanelor de risc, conform reprezentantilor Volksbank.

Cu toate acestea, banca a reusit sa isi pastreze rata de 15,6% a creditelor neperformante, iar depozitele au crescut cu 40%, in 2012.

In plus, acestea ar putea avansa cu inca 30%, adica cu 200 milioane de euro, anul acesta, dupa planul de restructurare implementat, sustin reprezentantii bancii.

Volksbank se bazeaza pe faptul ca divizia din Romania va reusi sa ii plateasca inapoi cei 1,4 miliarde de euro, reprezentand linia de refinantare.

Statul austriac a fost nevoit sa preia 43% din banca-mama, ca parte a planului de salvare, care a mai implicat furnizare de capital si garantii.

In plus, jumatate dintre locurile de munca ar putea sa dispara dupa vanzarea activelor si limitarea afacerilor, conform intelegerii cu Comisia Europeana.

Volksbank Romania va investi 20 de milioane de euro in rebranding si renovarea retelei de sucursale pana la finele anului, inclusiv pentru deschiderea a 9 sucursale noi, dupa ce a inchis in ultimii trei ani 50 de sucursale, a anuntat vicepresedintele bancii, Lucian Cojocaru.

Numarul de unitati a scazut din 2010 si pana in a doua parte a anului trecut cu 50 de sucursale, reteaua fiind redusa de la 181 la 131. De asemenea, locurile de munca au fost reduse de la 803 in 2010, la 533 in 2013.

Volksbank a intrat pe piata din Romania in 2000 si detine active de circa 4 miliarde de euro.

Citește și:
Alina Gorghiu: „Colaborarea cu PSD, la momentul acesta, este una bună, e una necesară”
Alina Gorghiu: „Colaborarea cu PSD, la momentul acesta, este una bună, e una necesară”
Preşedintele Senatului Alina Gorghiu a declarat că la acest moment colaborarea cu PSD este ”una bună, e una necesară” pentru a asigura stabilitatea. Totodată, aceasta l-a criticat pe...
Ce șanse are Nicolae Ciucă să fie uns candidatul PNL pentru alegerile prezidențiale. ”Toată lumea joacă cu mai multe variante”
Ce șanse are Nicolae Ciucă să fie uns candidatul PNL pentru alegerile prezidențiale. ”Toată lumea joacă cu mai multe variante”
Purtătorul de cuvânt al PNL Ionuț Stroe a sugerat în urmă cu câteva zile că premierul Nicolae Ciucă ar putea fi candidatul partidului pentru prezidențiale din 2024, afirmând că în...