Vor fi inca 12 luni extrem de grele pentru banci, avertizeaza seful BCR

Vineri, 06 August 2010, ora 10:44
1433 citiri
Vor fi inca 12 luni extrem de grele pentru banci, avertizeaza seful BCR
Foto: realitatea.net

Dominic Bruynseels, presedintele executiv al BCR, atentioneaza ca sistemul bancar ar putea incheia acest an pe pierdere, potrivit standardelor locale de contabilitate, deoarece portofoliile de credite se vor deteriora si in a doua jumatate a lui 2010.

"Este foarte probabil ca sistemul bancar sa incheie anul acesta pe pierdere, potrivit standardelor locale de contabilitate (RAS). Situatia economica este dificila si nu cred ca portofoliul de credite se va imbunatati foarte curand, avand in vedere impactul masurilor de ajustare fiscala asupra bonitatii clientilor", a declarat seful celei mai mari banci de pe piata pentru Ziarul Financiar.

La sfarsitul lunii iunie, sistemul bancar a cumulat pierderi pentru a doua luna la rand, de peste 50 milioane de euro, in conditiile in care castigurile unora dintre bancile cele mai mari nu au mai acoperit pierderile celorlalti jucatori. De asemenea, ponderea creditelor inregistrate ca indoielnice a urcat la aproape 18%, cele clasificate direct ca pierdere avand o pondere de 10,2%.

Bruynseels spune ca situatia portofoliului de retail al bancii sale se imbunatatise inainte ca Guvernul sa anunte reducerea salariilor din sistemul public si majorarea TVA, dar ca dupa acest moment s-a observat cum clientii au inceput sa-si reprioritizeze cheltuielile.

De asemenea, seful BCR se asteapta la un nou val de restante incepand cu luna septembrie, dupa ce oamenii se vor intoarce din concediu si nu prognozeaza o revenire mai devreme de anul viitor.

Pe de alta parte, bancherii se confrunta cu cele mai mari probleme pe sectorul intreprinderilor mici si mijlocii (IMM), care au dificultati cu lichiditatile, in conditiile in care se confrunta de mai multa vreme cu vanzari in scadere. In acest sens, Bruynseels crede ca este absolut necesar ca statul sa faca plata arieratelor catre IMM-uri, iar firmele trebuie sa-si ajusteze costurile.

BCR nu a modificat in ultimele luni conditiile de creditare nici pe retail, nici pe IMM, dar s-a schimbat calitatea debitorilor si nivelul cererii, sustine Bruynseels. "Nu exista restrictii de oferta, dar cred ca cererea nu isi va reveni foarte curand. Nu vad o revenire a pietei mai devreme de jumatatea anului viitor. Vor fi inca 12 luni extrem de grele", spune el, apreciind ca si costul creditelor va mai scadea atunci cand cererea va fi suficient de mare.

Bruynseels considera ca piata bancara din Romania ramane atractiva, in conditiile in care are un potential de 22 de milioane de utilizatori si un grad scazut de bancarizare al populatiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#pierderi sistem bancar, #BCR profit, #pierderi banci Romania , #banci