Bancnote rarisime, atractia colectionarilor (Galerie foto)

Miercuri, 16 Noiembrie 2011, ora 00:58
50383 citiri
Bancnote rarisime, atractia colectionarilor (Galerie foto)
Foto: bigpicture

Banii de hartie - bancnotele - sunt mult mai vechi decat cred unii si uneori mai ciudati decat ne putem inchipui. In orice caz, colectionarii nu lipsesc nici in acest domeniu.

Atentie: colectionarii de bancnote nu se confunda nici cu numismatii, care aduna monede, nici cu filatelistii care au alte preocupari. Pasiunile insa sunt la fel de arzatoare.

Fireste, nu lipsesc nici falsurile. Majoritatea lor sunt sfidate de colectionari, dar exista si falsuri celebre, apreciate si pretuite, in general datorita circulatiei restranse in anumite conjuncturi istorice.

Pentru cine nu este mistuit de pasiune, ca sa-si doreasca exemplare originale, dar este manat de curiozitate ca sa vada reproduceri, portalul BigPicture a prezentat o originala colectie, din care am extras cele de mai jos.

Primele cupiuri din hartie au fost folosite in China, prin secolul VIII d.Hr. Din acestea, nu s-a pastrat niciuna. Dar avem cupiura prezentata aici (ambele fete), datata in anul 1380. Este cel mai vechi bilet de valoare, din cate exista in lume.

In Europa, banii de hartie au aparut in secolul XVII. In 1633, Anglia, folosea certificate de valoare pentru anumite plati, iar in 1660 bancnote, ca alternativa la moneda metalica. In 1666, Banca Suediei punea in circulatie prima bancnota, pe contientul european.

Una din cele mai mari bancnote (aproape un format A4) a fost emisa in Rusia anului 1912. Desenul complicat si imaginea tarului Petru I promiteau sa impresioneze intreaga lume. Dar n-a fost asa: peste cativa ani, a venit revolutia, iar uriasele bancnote si-au pierdut valoarea, desi astazi sunt cautate de colectionari.

Pe fondul crizei si a lipsei de hartie din anul 1921, Germania a emis bancnote de dimensiunea unor cutii de chibrituri, cu un design iesit din comun. Au circulat si la noi asemenea bilete minuscule romanesti, la putin dupa al Doilea Razboi Mondial.

Dupa Primul Razboi Mondial, Polonia a emis prima bancnota "nonconformista": in loc sa reprezinte regi si imparati, imaginea era dedicata compozitorului Chopin. Abordand valorile artistice, prefigura hartia, pe care o numim azi euro.

O bancnota-supriza: nici regi, nici imparati, nici compozitori. Bancnota Belorus de 50 copeici reprezinta o... veverita. Se pare ca a aparut datorita unei confuzii: in jargonul vechi belorus, banilor li se spunea si iepurasi. Dar gravorul nu prea deosebea iepurasul de veverita si a rezultat ceea ce se vede.

Un fals celebru: pentru a destabiliza finantele Angliei, in timpul celui de al Doilea Razboi Mondial, germanii aruncau bani falsi din avioane. Autoritatile le adunau si le distrugeau. Putinele hartii ramase pana in zilele noastre sunt raritati, de felul celei prezentate in facsimil.

Alta raritate: o cupiura locala, in valoare de 10 dolari, care a circulat pe o arie restransa a SUA, fara valoare pe intreg teritoriul. Dateaza din 1861.

O curiozotate aritmetica: in timpul inflatiei, statul Zimbabwe a emis bancnota in valoare de una suta trilioane de dolari.

Mai modesta, bancnota de cinci milioane de marci a fost emisa in Dresda la 21 august 1923, intrucat, datorita inflatiei, populatia nu mai avea incredere in bancnotele emise de organele centrale ale statului.

In 1991, Ucraina, neindraznind inca sa emita bani proprii, a emis... cupoane, ca acela alaturat. Fara valoare de schimb, fara circulatie bancara. Nici macar ca imagine nu este cine stie ce.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#colectie bancnote vechi, #imagini bancnote vechi , #bancnote vechi