Banii cash, inamicul public numarul 1?

Vineri, 12 Februarie 2016, ora 07:51
14155 citiri
Banii cash, inamicul public numarul 1?
Foto: Arhiva Ziare.com

Banii lichizi (cash) pot reprezenta un un mare risc, avand in vedere ca sunt folositi de infractori. Mai mult, necesitatea lor e pusa sub semnul intrebarii, avand in vedere cresterea popularitatii tranzactiilor online.

Publicatia Wolf Street analizeaza ideea daca banii lichizi au devenit inamicul public numarul unu, prin prisma faptului ca finanteaza activitatile ilicite.

Tara europeana unde banii cash ar putea disparea: Pas important facut de Guvern

Complicii infractorilor

Peter Sands, fostul director executiv al bancii britanice Standard Chartered, a realizat de curand un raport pentru Harvard Kennedy School of Government, in care explica principalul motiv pentru care bancile centrale ar trebui sa nu mai emita bancnote cu valoare mare.

Sunt vizate in principal cele de 500 de euro, de 100 de dolari, de 1.000 de franci elvetieni si cele de 50 de lire sterline.

"Acestea reprezinta principalul mecanism prin care se platesc activitatile ilicite, avand in vedere ca tranzactiile sunt anonime, iar banii cash sunt usor de transportat", se arata in raportul lui Peter Sands, citat de Wolf Street.

Cine castiga din limitarea platilor cash: Foamea de bani a statului, avantajul bancilor si disparitia gentilor cu bani

Mai mult, bancnotele cu valoare mare, cum ar fi cele de 500 de euro, nu sunt folosite foarte des si joaca un rol destul de mic in economia unei tari, dar reprezinta un element de baza pentru infractori.

La randul sau, Benoit Coeure, membru in consiliul director al BCE, a transmis, joi, ca institutia va lua in curand o decizie cu privire la o eventuala retragere din circulatie a bancnotei de 500 de euro, argumentele pentru mentinerea acesteia fiind "din ce in ce mai putin convingatoare".

"Istoric, aceste bancnote au permis persoanelor fizice sa faca plati mari in mod convenabil. Insa acest argument a devenit din ce in ce mai irelevant odata cu dezvoltarea mijloacelor electronice de plata.

In plus, exista suspiciuni ca sunt utilizate in special in scopuri ilegale, un argument pe care nu il mai putem ignora, avand in vedere importanta luptei impotriva spalarii banilor si finantarii terorismului", a declarat Benoit Coeure, intr-un interviu publicat in cotidianul Le Parisien.

O bancnota ar putea fi retrasa de pe piata din cauza teroristilor

Fara cash in urmatorii 10-15 ani?

Mai mult, Peter Sands propune ca cele mai mari economii ale lumii sa discute despre aceasta tema la urmatorul summit G20 in China. Iar daca acest lucru se va intampla, atunci va fi prima ofensiva realizata la nivel global in cadrul asa-numitului "razboi impotriva banilor cash".

Pana acum, cateva tari au inceput sa faca tranzitia catre un sistem bazat in special pe platile cu cardul, iar Norvegia e una dintre ele. Cea mai mare banca din tara nordica a militat pentru renuntarea la cash, avand in vedere ca mai mult de 60% dintre bancnote se afla in afara sferei de control a institutiei, arata Zero Hedge.

De asemenea, John Cryan, directorul executiv al Deutsche Bank, a estimat ca banii cash nu vor mai exista in urmatorii 10 ani. "Nu mai e nevoie de ei, sunt foarte ineficienti, iar tiparirea lor costa foarte mult", a opinat seful bancii germane, citat de NewsBTC.

Declaratia lui e oarecum suprinzatoare, avand in vedere ca in aceasta tara peste 80 la suta dintre tranzactii se fac in bani cash.

La randul sau, Kari Takala, consilier superior in departamentul valutar al Bancii Finlandei, considera ca e nevoie de inca 15 ani ca sa trecem exclusiv la un sistem de plati cu cardul, informeaza Payment Week.

Lectia Suediei

Bancherii sustin viata fara cash, deoarece ar putea urmari mult mai bine banii daca toate tranzactiile ar fi facute prin intermediul lor, atat pentru ele, cat si pentru guverne.

In plus, jafurile din banci, buzunare sau din locuinte s-ar putea diminua, daca este sa ne luam dupa exemplul Suediei, unde platile cash reprezinta doar 3% din total, arata New York Times.

Asociatia Bancilor din aceasta tara sustine ca eliminarea banilor lichizi din economie a inceput deja sa aiba un impact asupra numarului de infractiuni.

Jafurile de la banci s-au redus de la 110, in 2008, la 16, in 2011, cel mai redus nivel din ultimii 30 de ani. De asemenea, furturile din mijloacele de transport au scazut.

Pe de alta parte, au crescut numarul fraudelor cibernetice de 8 ori pe parcursul unui singur an.

Romanii iubesc cash-ul

Numerarul continua sa fie cea mai raspandita forma de plata in Romania, avand in vedere ca 80% dintre platile realizate de firmele mici si mijlocii (IMM) din tara sunt realizate in cash, potrivit unui studiu Visa Europe din decembrie 2014.

Spre deosebire, in Polonia doar 29% la suta dintre IMM-uri aleg sa faca plati cu numerar, in timp ce 23% prefera sa efectueze tranzactii cu cardul, iar aproape jumatate dintre ele aleg alte tipuri de tranzactii electronice.

Romanilor le place cash-ul, dar e o provocare sa tina o evidenta clara a finantelor - studiu

Cu toate ca prefera banii lichizi, aproape jumatate dintre proprietarii de IMM-uri din Romania (47%) sunt constant preocupati de situatia financiara a firmei si vor sa detina controlul total al administrarii afacerii, desi nu se simt pregatiti sa ia decizii financiare complexe.

De asemenea, studiul arata ca peste 50% dintre IMM-uri intampina dificultati in gestionarea fluxului de numerar, iar aproape 60% considera o provocare sa tina o evidenta clara a finantelor.

Jean Dumitrescu (Aquila Part Prod Com) la Quarterly Report: „Optimizarea permanentă cred că este o obsesie la noi în organizație”
Jean Dumitrescu (Aquila Part Prod Com) la Quarterly Report: „Optimizarea permanentă cred că este o obsesie la noi în organizație”
Jean Dumitrescu, Director Relația cu Investitorii la Aquila Part Prod Com, a participat miercuri, 27 noiembrie, la cea de-a șasea ediție a Quarterly Report, evenimentul organizat de Ziare.com,...
Angajații de la fabricile din Brașov scapă de restructurări. Concedierile colective plănuite de un gigant al industriei europene ocolesc România
Angajații de la fabricile din Brașov scapă de restructurări. Concedierile colective plănuite de un gigant al industriei europene ocolesc România
Multinaționala din domeniul industriei aeronautice și al apărării Airbus SE nu plănuiește să concedieze din angajații pe care îi are la două fabrici din România. Informația vine la...
#banii cash pericole, #banii cash terorism, #bani cash teroristi , #bancnote vechi
Comentarii
Poza alex-7
alex-7
rank 5
Bancile sint inamicul public numarul 1 nicidecum banii CASH
  1. Angajații de la fabricile din Brașov scapă de restructurări. Concedierile colective plănuite de un gigant al industriei europene ocolesc România
  2. Cel mai mare partid european vrea să salveze industria auto a Europei, amenințată de China. Cere inversarea unei politici de mediu detestate
  3. Atenție la SMS-urile pe care le primiți! Cum pot fi furate datele personale pornind de la un mesaj care oferă "job-uri online"
  4. Vine un nou rival pentru Dacia pe piața din România. Cum arată modelul electric care se va bate cu Spring
  5. Piața imobiliară, în ape tulburi. Numărul locuințelor date în folosință a picat pentru a treia oară la rând anul acesta
  6. Inflația prinde din nou viteză și sare de 5%. Chiriile și ieșirile în oraș, mai scumpe cu peste 10% față de anul trecut
  7. Deficitul comercial, în creștere – TradeVille
  8. Se scumpește cafeaua! Prețul a ajuns deja la un nivel record din cauza secetei
  9. Decizie vitală pentru țara noastră, la Bruxelles. "România a fost în centrul discuțiilor. S-au luat decizii importante pentru viitorul economic al Uniunii Europene"
  10. Minciuna grosolană devenită virală, despre băncile americane care au pariat pe prăbușirea economică a României. E promovată de un "instructor de bărbăție"