O bancnota ar putea fi retrasa de pe piata din cauza teroristilor

Joi, 11 Februarie 2016, ora 14:57
6493 citiri
O bancnota ar putea fi retrasa de pe piata din cauza teroristilor
Foto: BCE

Banca Centrala Europeana (BCE) va lua in curand o decizie cu privire la o eventuala retragere din circulatie a bancnotei de 500 de euro, argumentele pentru mentinerea acesteia fiind "din ce in ce mai putin convingatoare", a declarat, joi, Benoit Coeure, membru in consiliul director al BCE.

In prezent, BCE analizeaza posibilitatea eliminarii bancnotelor de 500 de euro, precum si introducerea unui plafon cu privire la tranzactiile cu numerar in contextul luptei impotriva finantarii terorismului, informeaza AFP.

"Istoric, aceste bancnote au permis persoanelor fizice sa faca plati mari in mod convenabil. Insa, acest argument a devenit din ce in ce mai irelevant odata cu dezvoltarea mijloacelor electronice de plata.

In plus, autoritatile competente suspecteaza ca sunt utilizate in scopuri ilegale, un argument pe care nu il mai putem ignora, avand in vedere importanta luptei impotriva spalarii banilor si finantarii terorismului", a declarat Benoit Coeure, intr-un interviu publicat joi in cotidianul Le Parisien.

Noua bancnota de 20 de euro intra in circulatie - Cum arata si ce elemente de siguranta are (Foto)

Intrebat daca BCE este pregatita pentru o decizie radicala cu privire la viitorul bancnotei de 500 de euro, Coeure a raspuns: "Analizam aceasta chestiune si vom lua in curand o decizie".

"Argumentele pentru mentinerea bancnotei de 500 de euro sunt din ce in ce mai putin convingatoare", a adaugat el.

Recunoscand ca exista unele persoane, in special in Germania, ingrijorate de posibila disparitie a bancnotelor de 500 de euro, Benoit Coeure a precizat ca nu este vorba despre eliminarea bancnotelor in general, ci doar despre cea de 500 de euro.

Bancnota de 500 de euro, similara cu cea de 500 de marci existenta in momentul lansarii euro, a fost introdusa tocmai la cererea Germaniei si in pofida reticentelor exprimate de Franta.

Platile cu numerar joaca un rol mai mare in Germania decat in multe alte state occidentale, ca urmare a experientei traumatizante din anii 1920, cand Germania a cunoscut efectele destabilizatoare ale hiperinflatiei.

Potrivit Bundesbank, aproximativ 79% din toate tranzactiile derulate la nivel national in 2014 au fost efectuate in numerar.

Citește și:
Theodor Paleologu: Mi se pare îngrozitor să am de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu
Theodor Paleologu: Mi se pare îngrozitor să am de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu
Politologul Theodor Paleologu a declarat că în anul 2019 s-a simţit umilit, ca român, să aibă de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu pentru un mandat de preşedinte al...
Nicolae Ciucă, vizită în Japonia pentru a participa la funeraliile fostului premier nipon Shinzo Abe
Nicolae Ciucă, vizită în Japonia pentru a participa la funeraliile fostului premier nipon Shinzo Abe
Prim-ministrul Nicolae Ciucă va efectua, în perioada 26-28 septembrie, o vizită la Tokyo pentru a participa la funeraliile de stat organizate în onoarea fostului premier japonez Shinzo Abe....
Comentarii
Poza Vintage
Vintage
rank 5
Poza patrula
patrula
rank 5
sa zicem ca-i tradus gresit: 500 EUR este corespunzatoarea bancnotei