Adrian Nastase: Ideea repatrierii aurului BNR mi se pare de bun simt

Duminica, 03 Martie 2019, ora 13:39
6897 citiri
Adrian Nastase: Ideea repatrierii aurului BNR mi se pare de bun simt

Adrian Nastase a afirmat ca, desi e posibil ca initiativa lui Liviu Dragnea de repatriere a 95% din aurul depozitat de Romania in strainatate sa fie lansata pentru a schimba agenda dezbaterilor publice legate de candidatura Laurei Codruta Kovesi la sefia Parchetului UE, ideea este "de bun simt".

"Cand am citit initiativa legislativa a lui Liviu Dragnea si a lui Serban Nicolae, mi-am spus, imediat, "De ce nu?". In definitiv, Romania nu mai este in situatia de la sfarsitul anilor '90. In plus, Marea Britanie va iesi din Uniunea Europeana. Pe de alta parte, unele evolutii recente ne arata ca, in anumite situatii, pentru diverse motive, mai intemeiate sau nu, unele rezerve pot fi sechestrate. In perioada comunista, era la moda sechestrarea unor nave romanesti pentru datorii ale unor intreprinderi de stat - considerate datorii ale statului. E adevarat, au mai plecat rezerve de aur din Romania la Londra. Dar asta s-a intamplat in timpul razbuiului cand tezaurul polonez a fost evacuat, cu sprijinul Romaniei, in Marea Britanie", a scris Adrian Nastase, duminica, pe blogul personal.

Fostul premier a adaugat ca este posibil ca initativa social-democratilor sa fi fost lansata pentru a schimba agenda publica, in contextul candidaturii Laurei Codruta Kovesi la sefia Parchetului European, insa proiectul este unul "bun simt".

"Unii spun ca aceasta initiativa a fost lansata pentru a schimba agenda dezbaterilor publice - in conditiile in care, la Parlamentul European, obiectiile referitoare la numirea, ca procuror-sef european, a Laurei Codruta Kovesi nu avusesera succes. Posibil... Ramane insa chestiunea de principiu - ideea repatrierii aurului BNR - care mi se pare de bun simt. Cu atat mai mult cu cat nimeni nu a solicitat ca aurul de la Moscova sa fie <> la Londra, ci la Bucuresti! P.S. Poate ca primavara va reduce incrancenarea si ne va aduce mai multa intelepciune...", a conchis Nastase.

Presedintele Camerei Deputatilor Liviu Dragnea si senatorul Serban Nicolae au depus, miercuri la Senat, in procedura de urgenta, un proiect prin care Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa repatrieze 91,5% din aurul depozitat de Romania in strainatate, respectiv peste 56 de tone de aur, reiese din datele actuale.

Ulterior, social-democratii au motivat proiectul de lege al liderului PSD Liviu Dragnea, spunand ca tari precum Germania, Austria, Belgia, Olanda, Elvetia, toate isi repatriaza rezerva de aur.

Citeste mai multe despre acest subiect:

Argumentele PSD pentru a obliga BNR sa aduca aurul in tara, demontate punct cu punct inca de acum 3 ani

BNR explica de ce legea lui Dragnea privind repatrierea aurului nu va trece. Minciuni in proiectul PSD

Citeste si:
Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, primită la Palatul Cotroceni
Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, primită la Palatul Cotroceni
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost primită, luni, la Palatul Cotroceni, de preşedintele Klaus Iohannis, cei doi oficiali având convorbiri tete-a-tete. În...
Ipocrizia lui Cîțu: Atacă USR PLUS referitor la moțiunea de cenzură, dar lasă ușa deschisă pentru negocieri cu PSD și AUR
Ipocrizia lui Cîțu: Atacă USR PLUS referitor la moțiunea de cenzură, dar lasă ușa deschisă pentru negocieri cu PSD și AUR
Încă de când USR PLUS a anunțat că depune moțiune de cenzură împotriva guvernului Cîțu alături de AUR, premierul Florin Cîțu și președintele Klaus Iohannis au criticat vehement...
Sursa: MEDIAFAX