Suma imensa care este trimisa acasa de toti imigrantii din lume - cati bani ajung in Romania

Duminica, 04 Septembrie 2016, ora 07:45
12564 citiri
Suma imensa care este trimisa acasa de toti imigrantii din lume - cati bani ajung in Romania
Foto: Arhiva/Ziare.com

582 de miliarde de dolari au fost trimise de imigranti rudelor din tarile de origine, in 2015, arata un raport al Institutului Pew. Suma e mai mica cu 2% fata de anul precedent, se arata in raport. E prima oara cand suma scade, din 2009, cand criza mondiala afectase intreaga lume.

Atunci, s-au trimis acasa, la nivel global, cu 28 de miliarde de dolari mai putin, arata Pew Reserch Center.

In ciuda acestui mic declin, suma trimisa de imigranti este dubla fata de cea expediata acasa in urma cu 10 ani, inainte de recesiune.

Cu exceptia anului 2009, banii trimisi acasa de imigranti a crescut constant de cand se fac aceste masuratori, din anii '70.

Suma trimisa acasa de imigranti se afla, bineinteles, in raport cu numarul celor care isi parasesc tarile de origine. Iar acesta a crescut de la 191 de milioane, in 2005, la mai bine de 243 de milioane. Totusi, in ansamblu, proportia imigrantilor din populatia totala a lumii, s-a mentinut la 3%.

Din SUA, care are cei mai multi imigranti la nivel global, pleaca si cei mai multi bani. Cei mai multi bani se duc inspre Mexic, chiar daca migratia dinspre aceasta tara spre SUA a scazut mult.

Din SUA au plecat, in 2015, 24 de miliarde de dolari spre Mexic, 16 miliarde spre China, 10 miliarde de dolari spre India, 5,6 miliarde de dolari spre Nigeria, 2,5 miliarde spre Germania, 2,1 miliarde de dolari spre Franta, 1,5 miliarde de dolari spre Columbia.

Cati bani au ajuns in Romania si de unde

Catre Romania au venit 186 de milioane de dolari dinspre SUA. Au mai venit 91 milioane de dolari din Canada, echivalentul a 937 de milioane de dolari din Italia, 740 de milioane din Spania, 422 de milioane de dolari din Germania, 208 milioane de dolari din Ungaria.

Au venit bani si din Marea Britanie, 97 de milioane de dolari, aceeasi suma fiind trimisa si din Israel, din Franta - 54 de millioane de dolari, din Grecia - 35 de milioane de dolari, din Turcia - 27 de milioane de dolari, si din Australia - 17 milioane de dolari.

Insa bani au venit si din Rusia (3 milioane de dolari), China (un milion de dolari), dar si din tari la care nu te-ai astepta: Turkmenistan, Uzbekistan, Filipine, Algeria, Mauritania, Libia, Egipt, Africa de Sud, Uganda, Kenya, Brazilia, Argentina, Bolivia, Peru, Ecuador, Columbia, Venezuela, Ecuador sau Mexic (din toate aceste tari aproximativ un milion de dolari).

Foto: Pew Research Center

Sumele trimise acasa de imigranti variaza in functie de economiile tarilor care sunt dependente de mana de lucru venita de peste hotare. Din Rusia, de exemplu, tara in care se afla multi imigranti, au plecat mai putini bani decat in trecut in tarile vecine, asa cum sunt Turkmenistan si Uzbekistan. Suma s-a injumatatit in perioada 2014 - 2015.

Nu se stie in prezent cum vor fi afectate aceste sume de valul de refugiati care a venit spre Europa.

In lume, una din 100 de persoane nu traieste in tara de origine, iar 9% dintre imigranti, la nivel international, sunt refugiati.

Cati bani au plecat din Romania, trimisi de imigranti acasa

Din Romania au plecat cei mai multi bani in Spania - 118 milioane de dolari, Republica Moldova - 94 de milioane de dolari, Italia - 87 de milioane de dolari, Ungaria - 53 de milioane de dolari si Franta - 40 de milioane de dolari.

In China au ajuns, din Romania, 21 de milioane de dolari, in Rusia - 5 milioane de dolari, in SUA - 7 milioane de dolari. Sume mici (pana la un milion de dolari) au plecat spre mai toate tarile lumii.

Pentru comparatie, din Marea Britanie, de exemplu, au plecat 24 de miliarde de dolari. Numai spre Polonia au ajuns 1,1 miliarde de dolari. Catre India a plecat suma de 3,6 miliarde de dolari, iar catre Germania 1,1 miliarde de dolari. 1,6 miliarde de dolari au fost trimisi in Franta si 1,4 miliarde in Pakistan.

Paradoxal, cu toate ca economia britanica se bazeaza foarte mult pe ei, Marea Britanie tot vrea sa-i dea afara pe imigranti.

In Rusia au ajuns bani din tarile vecine, foste republici sovietice, insa si din Germania, 683 de milioane de dolari, SUA - 308 milioane de dolari si Canada - 52 de milioane de dolari. In total, au intrat in tara, trimisi de imigranti, peste 7 miliarde de dolari.

Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#imigranti bani Romania, #bani trimisi imigranti strainatate, #imigranti Romania, #SUA imigranti bani, #Marea Britanie bani imigranti , #bani aur
Comentarii