Banii de la buget dați de guvern presei, în atenția unei importante instituții europene. „Au vorbit despre cumpărarea tăcerii”

Vineri, 08 Iulie 2022, ora 11:18
5332 citiri
Banii de la buget dați de guvern presei, în atenția unei importante instituții europene. „Au vorbit despre cumpărarea tăcerii”
Premierul României Nicolae Ciucă se află la Atena FOTO Facebook / Nicolae Ciucă

Co-raportorii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) critică într-un comunicat de presă practica din România prin care partidele plătesc tăcerea presei cu fonduri din bugetul de stat.

Instituție reunește majoritatea statelor europene, cunoscută mai ales pentru că supervizează activitatea CEDO.

Mare parte a presei ignoră marile subiecte cu impact negativ pentru PSD și PNL, ca urmare a acestei practici.

”Coraportorii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la transparența insuficientă în ceea ce privește finanțarea mass-mediei, în special lipsa de informații privind conținutul sponsorizat. Aceștia au considerat deosebit de îngrijorător faptul că partidele politice ar folosi fondurile primite de la stat pentru a finanța diferite mijloace de informare în masă, fără a preciza sau a dezvălui natura exactă a serviciilor primite”, scrie în comunicatul transmis de instituție.

„Unii dintre interlocutorii noștri au vorbit despre „cumpărarea tăcerii” și – dacă este adevărat – acest lucru reprezintă o amenințare reală la adresa pluralismului și a democrației”, au comentat coraportorii.

„Această lacună din legislația relevantă ar trebui remediată după modelul aplicat în timpul campaniilor electorale. Legislația aplicată în România în timpul campaniilor electorale impune cerințe de transparență deplină și reprezintă un bun exemplu de abordare a acestei preocupări”, mai arată comunicatul citat.

Jurnalistul Cristian Andrei de la Europa Liberă a relatat într-o serie de articole că PSD și PNL investesc zeci de milioane de euro în presă, fără să dezvăluie ce cumpără de fapt cu banii din subvenția acordată de stat, amintește g4media.ro.

PSD și PNL au plătit peste 60 de milioane de lei în 2021, iar suma poate fi depășită în 2022. Pe baza contractelor, partidele primesc știri favorabile, care nu sunt însă marcate cu vreun semn publicitar, a scris Europa Liberă miercuri.

Comunicatul APCE

La finalul vizitei în România, co-raportorii APCE salută reforma judiciară în curs de desfășurare

Strasbourg, 07.07.2022 – Încheind o vizită la București (4-5 iulie 2022), coraportorii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) pentru monitorizarea periodică a obligațiilor României față de Consiliul Europei, Edite Estrela (Portugalia, SOC) și Krista Baumane (Letonia, ALDE), au salutat reforma în curs de desfășurare a sistemului judiciar și și-au exprimat încrederea că cele trei proiecte de lege privind justiția aflate în pregătire vor urma recomandările Comisiei de la Veneția și vor fi adoptate în urma unui proces de consultare incluziv.

Coraportorii au fost informați cu privire la soluțiile juridice și organizatorice adoptate de autorități ca urmare a desființării secției care investiga infracțiunile penale în cadrul sistemului judiciar și au luat act de opiniile exprimate în acest sens de diferite părți interesate.

„Este firesc să existe diverse opinii, uneori contradictorii, cu privire la modul în care ar trebui să fie organizat și condus sistemul judiciar și la modul în care ar trebui organizată lupta împotriva corupției”, au declarat coraportorii. „Într-o societate democratică, pluralismul și libertatea de exprimare sunt valori de bază. Cu toate acestea, este de o importanță crucială ca orice soluție adoptată să asigure independența sistemului judiciar, care este o condiție necesară pentru statul de drept și pentru funcționarea instituțiilor democratice.”

Coraportorii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la transparența insuficientă în ceea ce privește finanțarea mass-mediei, în special lipsa de informații privind conținutul sponsorizat. Aceștia au considerat deosebit de îngrijorător faptul că partidele politice ar folosi fondurile primite de la stat pentru a finanța diferite mijloace de informare în masă, fără a preciza sau a dezvălui natura exactă a serviciilor primite.

„Unii dintre interlocutorii noștri au vorbit despre „cumpărarea tăcerii” și – dacă este adevărat – acest lucru reprezintă o amenințare reală la adresa pluralismului și a democrației”, au comentat coraportorii. „Această lacună din legislația relevantă ar trebui remediată după modelul aplicat în timpul campaniilor electorale. Legislația aplicată în România în timpul campaniilor electorale impune cerințe de transparență deplină și reprezintă un bun exemplu de abordare a acestei preocupări.”

Raportul cu cheltuielile formațiunilor din România

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a publicat raportul cu cheltuielile formațiunilor din România pe luna februarie a acestui an. La fel ca și anul trecut, de departe cea mai mare cheltuială a PSD și PNL a fost „presa și propaganda”.

7 milioane de lei către presă

La fel ca și anul trecut, principala cheltuială a PSD și PNL a fost, conform raportului AEP, „presa și propaganda”. PSD și-a folosit jumătate din subvenție pentru această destinație - 4.3 milioane de lei (880.000 euro), în timp ce liberalii au dat 2.7 milioane de lei (554.000 de euro). Din tabăra opoziției, USR a cheltuit către presă 74.500 de lei (15.000 de euro), în timp ce PMP a scos din visterie aproape 60.000 de lei (12.000 de euro). AUR și Pro România nu au dat niciun leu.

Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#bani, #guvern, #presa, #PSD, #PNL, #Tacere, #raport , #stiri politice