Suma uriașă primită de partidele politice de la buget în 2022. Peste jumătate din bani, cheltuiți pentru propagandă

Vineri, 03 Februarie 2023, ora 16:59
2003 citiri
Suma uriașă primită de partidele politice de la buget în 2022. Peste jumătate din bani, cheltuiți pentru propagandă
Distribuirea sumelor de bani pe partide FOTO AEP

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a constatat, în urma monitorizării de către Departamentul de control al finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale a informaţiilor referitoare la cheltuielile angajate de către formaţiunile politice din subvenţiile de la bugetul de stat, că în anul 2022 au fost efectuate cheltuieli în proporţie de 72% din totalul sumelor încasate, anunţă vineri instituţia.

Autoritatea arată că anul trecut au fost vărsate în conturile formaţiunilor politice sume în valoare de 256.640.664,28 lei, reprezentând subvenţii de la bugetul de stat. Suma reprezintă peste 50 de milioane de euro. PSD a primit 98,8 milioane de lei, iar PNL - 83,7 de milioane. Urmează USR cu 45,1 milioane de lei și AUR cu 19,9 milioane de lei.

Din aceşti bani, ponderea cea mai mare au avut-o cheltuielile pentru presă şi propagandă la Partidul Social Democrat - 58,54%, la Partidul Naţional Liberal - 70,72% şi la Partidul Mişcarea Populară - 27,62%. În ceea ce priveşte cheltuielile cu personalul, acestea au reprezentat ponderea cea mai mare din totalul cheltuielilor angajate de Partidul Pro România şi de Uniunea Salvaţi România, mai precis 44,93%, respectiv 29,28%”, arată AEP.

”Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că a constatat, în urma monitorizării de către Departamentul de control al finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale a informaţiilor referitoare la cheltuielile angajate de către formaţiunile politice din subvenţiile de la bugetul de stat, că în anul 2022 au fost efectuate cheltuieli în proporţie de 72% din totalul sumelor încasate”, transmite un comunicat oficial al AEP.

Totodată, Autoritatea precizează că în anul 2022 au fost vărsate în conturile formaţiunilor politice sume în valoare de 256.640.664,28 lei, reprezentând subvenţii de la bugetul de stat.

”În structura cheltuielilor efectuate din subvenţia de la bugetul de stat ponderea cea mai mare au avut-o cheltuielile pentru presă şi propagandă la Partidul Social Democrat - 58,54%, la Partidul Naţional Liberal - 70,72% şi la Partidul Mişcarea Populară - 27,62%”, arată AEP.

În ceea ce priveşte cheltuielile cu personalul, acestea au reprezentat ponderea cea mai mare din totalul cheltuielilor angajate de Partidul Pro România şi de Uniunea Salvaţi România, mai precis 44,93%, respectiv 29,28%”, arată AEP.

Analiza grafică şi situaţia detaliată a cheltuielilor efectuate de către formaţiunile politice în anul 2022, exprimată atât în sume fixe cât şi în procente, au fost publicate pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente şi pot fi accesate la adresa web: www.finantarepartide.ro

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Horoscop zilnic. Vineri, 19 aprilie. Zodia care va ieși la o întâlnire
Horoscop zilnic. Vineri, 19 aprilie. Zodia care va ieși la o întâlnire
Astrele au pregătit noi provocări pentru zodii, unele fiind mai norocoase, iar altele mai puțin. Toate previziunile despre dragoste, bani sau job, în horoscopul zilnic. Berbec: Va fi mare...
Răspunsuri la invidia românilor. De unde au unii bani să călătorească atât? "Tenerife, 2.100 de lei pentru 7 nopți, zbor, cazare în cameră dublă"
Răspunsuri la invidia românilor. De unde au unii bani să călătorească atât? "Tenerife, 2.100 de lei pentru 7 nopți, zbor, cazare în cameră dublă"
Din cauza scumpirilor, unii români au renunțat la vacanțe sau își permit cu mari sacrificii una pe an. La cealaltă extremă sunt cei care pleacă des în vacanțe mai scurte sau mai lungi,...
#bani, #partide politice, #AEP, #subventii , #partid
Comentarii
Poza Makaz
Makaz
rank 1
Poza Camelian_Propinatiu_scriitor
Camelian_Propinatiu_scriitor
rank 5