Bitcoin a crescut cu peste 1.000 de dolari in doar o zi, depasind 11.000 de dolari

Joi, 30 Noiembrie 2017, ora 09:14
3890 citiri
Bitcoin a crescut cu peste 1.000 de dolari in doar o zi, depasind 11.000 de dolari

Bitcoin a crescut cu peste 1.000 de dolari intr-o singura zi, depasind miercuri nivelul de 11.000 de dolari, iar singura explicatie a analistilor este ca moneda virtuala se afla intr-o bula speculativa, relateaza MarketWatch.

Dupa ce a atins marti, pentru prima oara, nivelul de 10.000 de dolari, bitcoin si-a continuat miercuri cresterea, atingand in timpul tranzactiilor un varf de 11.377,33 dolari pe unitate, potrivit site-ului CoinDesk. Ulterior, bitcoin a fost tranzactionata la 10.834,56 dolari pe unitate, in crestere cu 9,4% fata de ziua precedenta.

"Nu exista fundamente si nici motive tehnice care sa explice asta, decat ca este o uriasa bula speculativa. Este greu de spus unde ne aflam exact pe curba, dar forma graficului este de parabola, iar acest lucru nu dureaza niciodata", a spus Neil Wilson, analist senior la firma ETX Capital.

Cresterea uriasa inregistrata miercuri este cea mai rapida crestere de 1.000 de dolari consemanta vreodata de moneda. Bitcoin a avut nevoie de doua zile pentru a atinge 9.000 de dolari si de 17 zile pentru a urca de la 7.000 de dolari la 8.000 de dolari.

In luna noiembrie, bitcoin a avansat cu aproape 70% si cu peste 900% in 2017.

"Avand in vedere cererea uriasa, bitcoin ar putea creste la 14.000 de dolari pana la sfarsitul anului viitor, daca nu pana la jumatatea acestuia. Suna ridicol? Ei bine nu prea, cand vorbesti in termeni procentuali", a spus Naeem Aslam, analist sef la Think Markets.

"Dupa pragul de 10.000 de dolari, daca anticipam un pret de 14.000 de dolari este o crestere de doar 40%, iar bitcoin si-a dovedit capacitatea de a se aprecia cu peste 50% intr-o singura luna", a exlicat Aslam.

Alti analisti au estimari mai agresive. Michael Novogratz, fost manager la fondul de hedging Fortress, a estimat luni ca moneda virtuala ar putea urca la 40.000 de dolari pana la sfarsitul anului 2018. El a prognozat, intr-un interviu acordat CNBC, ca exista "un val mare de bani care vine, nu doar aici, ci in intreaga lume".

Aceasta frenezie a investitiilor in bitcoin provoaca insa ingrijorarea ca traderii vor suporta pierderi mari daca bula speculativa se va sparge.

Un editorialist al MarketWatch, Mark Hulbert, anticipeaza ca exista un risc de 80% ca bitcoin sa se prabuseasca, argumentand ca "aceasta crestere extraordinara a pretului monedei depaseste pragul dincolo de care prabusirea devine aproape o certitudine".

Altii au comparat aceasta crestere cu mania bulbilor de lalea din Olanda, din secolul XVII, cand preturile acestora au urcat puternic inainte sa se prabuseasca. Cazul este considerat ca fiind prima bula speculativa consemnata in istorie.

Citeste si:
Klaus Iohannis, la volanul noului model Dacia Duster. „Firmele s-au pregătit pentru continuarea activităţilor economice” VIDEO
Klaus Iohannis, la volanul noului model Dacia Duster. „Firmele s-au pregătit pentru continuarea activităţilor economice” VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis a testat sâmbătă, 18 septembrie, noul model Dacia Duster, varianta facelift produsă la Mioveni. Șeful statului a mărturisit că experienţa şofatului a fost...
Congresul PNL s-ar putea ține în aer liber, susține Ludovic Orban
Congresul PNL s-ar putea ține în aer liber, susține Ludovic Orban
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat sâmbătă că au fost pregătite două variante de rezervă cu privire la locul în care se va desfăşura Congresul şi e posibil ca acesta să se...
Sursa: NEWS.RO